Neistina

Sej Ramić nastavlja sa širenjem lažnih vijesti

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća i kandidat za gradonačelnika ovog grada na nedavno održanim lokalnim izborima Sej Ramić, koji je već u nekoliko navrata na svom Facebook profilu iznosio netačne tvrdnje i širio lažne vijesti, još jedanput je učinio isto.

Ramić je lažne vijesti nastavio širiti i u novembru 2020. godine, te je 28. 11. na svom Facebook profilu objavio čak dvije fotografije koje je Facebook označio kao “lažnu informaciju”.

Na prvoj fotografiji napisano je “upustvo” kako legalno odbiti cijepljenje, a ovu objavu je Facebook, kako smo naveli, označio kao “lažnu informaciju” (false information). Kao dokaz su priložena dva teksta – Faktografova analiza “Činjenično netočni antivakserski letci već godinama stvaraju probleme liječnicima” i AFP-ova analiza “Nije moguće ‘legalno odbiti cijepljenje’, dokument je izmišljen bez pravne osnove”.

Iz Faktografa navode da je riječ o gotovo istim savjetima koje je ovaj portal za provjeru činjenica već obradio analizirajući grafiku koju je svojim pratiteljima u maju podijelio pjevač Tony Cetinski, a kako se navodi, “nova grafika sadrži još jedan korak, koji navodi da liječniku možeš ponuditi da potpiše formular “3 u 1” (na kojem on preuzima odgovornost za sve nuspojave izazvane cjepivom)”. Pomenutu analizu grafike, koju je podijelio pjevač Cetinski, moguće je pronaći na ovom LINKU.

Nešto kasnije, Ramić je podijelio fotografiju Darije Kisić Tepavčević, srpske epidemiologinje i članice Kriznog štaba za suzbijanje bolesti COVID-19 u ovoj državi, kao i netačnu informaciju da će centri za socijalni rad oduzimati djecu onim roditeljima koji odbiju vakcinaciju, uz komentar “Ovo je diktatura 21. stoljeća! Moderni robovi!”.

O pomenutim tvrdnjama pisao je naš partnerski portal Raskrinkavanje još u maju ove godine, u analizi “Ne, roditeljima koji odbiju obaveznu vakcinaciju djeca neće biti oduzeta”.

Ipak, pretraga riječi “obavezna” i “vakcinacija” uz ime Darije Kisić Tepavčević pokazuje da je ova epidemiologinja 8. aprila na redovnoj konferenciji za medije, povodom stanja u vezi sa novim koronavirusom u Srbiji, između ostalog, govorila i o sprovođenju redovne imunizacije odnosno vakcinacije u Srbiji. Ova izjava Kisić Tepavčević, koju su prenijeli brojni mediji u Srbiji, najvjerovatnije je poslužila kao povod za objavu članka na anonimnom portalu Novine. (…) Daljom pretragom navoda iz ovog članka može se vidjeti da je ova tema u medijima u Srbiji bila aktuelna u aprilu 2019. (…) Mnogobrojni medijski napisi o “oduzimanju” i “izuzeću” djece iz porodice u Srbiji su se pojavili nakon što je tamošnji ministar prosvjete Mladen Šarčević 7. aprila 2019, u intervjuu za Prvi program Radio Beograda, govorio o obaveznoj vakcinaciji djece prije polaska u školu. (…) Tvrdnje iz ovog članka ubrzo su sa senzacionalističkim naslovima prenijeli mnogi mediji u Srbiji.

Raskrinkavanje, 2. 5. 2020.

Da Šarčević nije najavio izuzeće djece iz porodice u Srbiji, nego je govorio u kontekstu primjera prakse koja je prisutna u nekim drugim zemljama, pokazuje i njegova originalna izjava:

Pa jeste li mislili da će država biti blagonaklona da vas pusti da vi to kažete ne moram i tačka? Ne morate, platite kaznu, pa veću kaznu. Postoji i u nekom krajnjem slučaju i izuzeće iz porodice, u nekim zemljama se to vrlo rigorozno radi. Ovde je sve to neka vrsta populizma i neke intelektualne dokolice.

Mladen Šarčević, 7. 4. 2019.

O ovim navodima pisao je i Faktograf u analizi “Konfuzne izjave srpskog ministra prosvjete koriste se za dezinformiranje”.

Podsjećamo, tvrdnje Seja Ramića, mahom o novom koronavirusu, bile su predmet 11 analiza i tekstova Istinomjera. Tako je Istinomjer Ramića ocijenio devet puta, od čega je za osam tvrdnji dobio ocjenu neistina, dok je za jednu dobio ocjenu neutemeljeno, a u čak šest tekstova tema su bile Ramićeve netačne tvrdnje vezane za COVID-19.

Ramić je, između ostalog, tvrdio da ”5G mreža uzrokuje koronavirus”, da je ”koronavirus najveća prevara stoljeća”, da se “ne rade obdukcije”, te da je novi koronavirus “u rangu gripe”. Lažne vijesti širio je dijeljenjem videa kojeg su Facebook i portali za provjeru činjenica označili kao “lažnu informaciju”, a nedugo nakon toga Ramić je podijelio i netačnu informaciju da ”fancuski zdravstveni radnici bacaju mantile, jer su prokužili da je korona svjetska laž”.

U avgustu 2020. godine, Ramić je na svom Facebook profilu podijelio objavu sa Facebook stranice “Građansko buđenje”, u kojoj se navodi da je “u Donjem Vakufu, na vrh munare, postavljena 5G bazna jedinica”. Istinomjer je tim povodom kontaktirao BH Telecom koji je opovrgnuo Ramićeve tvrdnje, navodeći da se radi o “netačnoj i neutemeljenoj informaciji, obzirom da nije postavljena 5G bazna stanica” – o čemu smo i pisali.

Ramić je lažne vijesti nastavio širiti i tokom septembra 2020. godine, kada je podijelio video u kojem se tvrdi kako je snimak, objavljen tih dana na Instagram profilu djevojke iz Njemačke, dokaz da je sve u vezi pandemije COVID-19 “iscenirano”, kao i da je “sve to snimljeno i izrežirano”. S obzirom na činjenicu da se radilo o statistkinji u simulaciji, koja služi za testiranje novootvorenog bolničkog centra za prihvat oboljelih od oboljenja COVID-19 u Njemačkoj, a ne o pokušaju obmanjivanja javnosti, Istinomjer je i tada Ramićeve tvrdnje ocijenio neistinitim.

Ramić nije stao sa anti-COVID-19 objavama na svom profilu ni nakon što je predizborna kampanja započela 16. oktobra 2020. godine, te je istog dana objavio vijest sa portala RTV USK-a o obaveznom nošenju maski na otvorenom, navodeći da je ”ovo protuustavan čin i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda”.

Idući dan objavio je videosnimak doktorice Mile Alečković, u kojem doktorica tvrdi da je “sudstvo naredilo pretresanje kriznog štaba zbog kriminala u takozvanoj COVID aferi”, odnosno “COVID terorizmu”..

“Znači, sudstvo u Evropi je počelo borbu protiv kriminalaca iz ‘Covidgejta’ i to želim da Srbi čuju… videćete da je počela stravična borba protiv novih nacista u Evropi”, navela je Alečković.

Naš partnerski portal Raskrinkavanje prenosi da je o ovim tvrdnjama pisao portal za provjeru činjenica AFP, gdje su naveli da su sadašnji i bivši ministri i članovi tima koji su zaduženi za suzbijanje epidemije zaista pod istragom, ali zato što su osumnjičeni da nisu učinili dovoljno da bi zaustavili širenje virusa.

S obzirom na činjenicu da su objave koje je Ramić na svom Facebook profilu podijelio 28. 11. 2020. godine od strane Facebooka i portala za provjeru činjenica Raskrinkavanje, Faktograf i AFP ocijenjene kao lažne vijesti, Istinomjer će Seju Ramiću za pomenute tvrdnje dati ocjenu neistina.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!