Neistina

Ramić nastavlja sa iznošenjem netačnih tvrdnji o novom koronavirusu

Sej Ramić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća, koji je već u nekoliko navrata na svom Facebook profilu iznosio netačne tvrdnje o novom koronavirusu o čemu je Istinomjer već pisao, 28. aprila podijelio je video koji je od strane Facebook-a označen kao “lažna informacija”.

U pomenutoj objavi na svom Facebook profilu, Ramić je podijelio video pod nazivom “Nisu znali da je kamera uključena – Poslušajte što govore”, te dodao komentar:

Prevara stoljeća, WHO je kriminalna organizacija! Korona je obična gripa sa naglaskom na pneumoniju. Ljudi su iste simptome imali prije nove godine.

Sej Ramić, 28. april 2020.

Tema razgovora iz pomenutog videa “bila je studija okruga Los Angeles i Sveučilišta Južne Kalifornije koja je pokazala da je koronavirus SARS-CoV-2 u toj američkoj saveznoj državi rašireniji nego što se prije sumnjalo”, a sam razgovor iskorišten je za promociju ideje da je “koronavirus prevara”, prenosi naš partnerski portal Faktograf.hr.

U nastavku analize “Antivakseri predstavljaju šaljivi razgovor novinara u Bijeloj kući kao dokaz da je Covid-19 prevara”, Faktograf navodi da “iako je jasno da je razgovor koji je snimljen neformalan, u prijateljskom tonu i očigledno šaljivog karaktera, ovaj video se svejedno masovno širi društvenim mrežama”.

Associated Press (AP) kontaktirao je Robertsona dan nakon što je neformalni razgovor među novinarima snimljen, a posljedično i objavljen na društvenim mrežama. Pogrešne interpretacije prijateljskog razgovora Roberts je demantirao i na Twitteru, gdje je još jednom istaknuo da cjepivo za Covid-19 ne postoji i da pandemija novog koronavirusa nije nikakva prevara.

Faktograf, 28. april 2020.

Tvrdnjama da je koronavirus “prevara stoljeća”, kao i da je “u rangu obične gripe” bavio se i naš partnerski portal Raskrinkavanje.ba, a Istinomjer se u tekstu “Ramić ponovo iznosi netačne tvrdnje o novom koronavirusu” bavio Ramićevim tvrdnjama da je korona virus “najveća prevara stoljeća”, da se “ne rade obukcije”, kao i da je novi koronavirus “u rangu gripe”, te je pomenute tvrdnje ocijenio kao neistinite.

Podsjećamo, Ramić je na svom profilu u nekoliko navrata iznosio i tvrdnje da 5G mreža uzrokuje novi koronavirus, o čemu je Istinomjer pisao u tekstu “5G mreža ne uzrokuje koronavirus”, te su i ove Ramićeve tvrdnje ocijenjene kao neistinite.

Istinomjer će i ovoga puta Ramićeve tvrdnje o novom koronavirusu ocijeniti kao neistinite, s obzirom na činjenicu da je Ramić ponovio tvrdnje da je novi koronavirus “prevara stoljeća” i da je “u rangu obične gripe”, kao i da je podijelio video koji od strane Facebooka i portala za provjeru činjenica označen kao “lažna informacija”.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!