Neistina

Ramić nastavlja da širi lažne vijesti, epizoda osma

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća i kandidat za gradonačelnika Grada Bihaća, Sej Ramić, koji je već u nekoliko navrata na svom Facebook profilu iznosio netačne tvrdnje o novom koronavirusu, ponovo je učinio isto.

Sej Ramić je na svom Facebook profilu 14. septembra 2020. godine podijelio video sa platforme Youtube, pod nazivom “Korona glumci – PODIJELITE da svi vide ovu LAŽ“.

U ovom videu iznešena je tvrdnja kako je snimak objavljen tih dana na Instagram profilu djevojke iz Njemačke, dokaz da je sve u vezi pandemije COVID-19 “iscenirano”, kao i da je “sve to snimljeno i izrežirano”. U videu se tvrdi da je “korona pacijent” u stvari “plaćena glumica”.

O tome da pomenute tvrdnje nisu tačne, već da se na snimku vidi djevojka koja je sudjelovala u testiranju medicinskog osoblja nove bolnice za COVID-19 u Njemačkoj, pisao je naš partnerski portal za provjeru činjenica iz Hrvatske, Faktograf.hr.

Uz snimak se širila i sljedeća tvrdnja:

IG mlade dame je već obrisan, izgleda se malo zanjela u objavama i objavila sto ne smije. Video snimljen u njemačkoj, korona centar kako ona kaže u videu. Tko ne razumije njemački kratki opis… “Nalazimo se u korona zentrum bolnici, dobili smo zadatke sta moramo raditi. U 13.35 moram reći jednom od zaposlenika da imam problema sa disanjem. I za to cu dobiti puno novaca.”

Ovaj video kako navodi Faktograf doista se više ne nalazi na Instagram profilu ove djevojke, ali sam profil nije obrisan do trenutka zaključenja teksta.

Dalje se navodi da je “točno je da je kazala da dobiva puno novca (1’42”) za izvršavanje zadatka koji joj je napisan na papiru”. Međutim, kako piše Faktograf u ovom slučaju preskače se vrlo bitan dio.

Nakon provjere s dvije osobe koje fluentno govore njemački, došli smo do ovog hrvatskog prijevoda: “Budući da je ovo novi korona-centar, sada se provodi probni rad i dobili smo određene zadatke. Ovo je moj. ‘Molimo obavijestite člana osoblja da imate osjećaj da teško dišete'”. Dakle, radi se o plaćenoj statistkinji u simulaciji koja služi za testiranje novootvorenog bolničkog centra za prihvat oboljelih od Covida-19 u Njemačkoj, a ne o inscenaciji koja se snima u svrhu obmanjivanja javnosti i širenja panike.

Faktograf.hr, 15. septembar 2020.

S obzirom na činjenicu da se radi o statistkinji u simulaciji koja služi za testiranje novootvorenog bolničkog centra za prihvat oboljelih od COVID-19 u Njemačkoj, a ne o pokušaju obmanjivanja javnosti, Istinomjer će Sej Ramiću dati ocjenu neistina.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da Ramić prenosi lažne vijesti i dezinformacije na svom Facebook profilu, a Istinomjer je njegove tvrdnje od marta 2020. godine do dana ocijenio sedam puta neistinitim. Ramić je tvrdio da “5G mreža uzrokuje koronavirus” i da je koronavirus “najveća prevara stoljeća” koja je “u rangu obične gripe”, kao i da francuski zdravstveni radnici bacaju mantile jer su “prokužili da je korona svjetska laž”. U avgustu 2020. godine Ramić je u dva navrata ocjenjen zbog netačnih tvrdnji. Prva ocjena odnosila se na njegove tvrdnje o migrantskoj krizi u ovom gradu i kazni koja mu je izrečena kao organizatoru protesta u jesen 2018. godine, a druga na tvrdnju da je “na džamiju u Donjem Vakufu postavljena 5G bazna jedinica”. Krajem avgusta Sej Ramić iznio je neistinite tvrdnje u vezi sa brojem krivičnih djela počinjenih od strane migranata u USK.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!