Neistina

Ramić ponovo iznosi netačne tvrdnje o novom koronavirusu

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća, Sej Ramić je na svom Facebook profilu podijelo video koji je originalno objavljen na Youtube kanalu “The Next News Network”, u kojem doktor Rashid A. Buttar iznosi niz netačnih tvrdnji o pandemiji novog koronavirusa.

Uz pomenuti video, Ramić je iznio i svoje mišljenje.

Imamo li mi struku da progovori o najvećoj prevari stoljeća. Sumnjivi testovi, sumnjive dijagnoze, nema obdukcije, lażni podaci, nešto što je u rangu gripe po statistici proglašava se pandemijom, neshvatljivo!

Sej Ramić, 24. april 2020.

Facebook profil Sej Ramić
Facebook profil Sej Ramić

U kontekstu videa koji je Ramić podijelo na svom Facebook profilu treba istaći da je pomenuti Youtube kanal “The Next News Network” poznat po širenju lažnih i sumnjivih tvrdnji, a Media Matters for America navodi da je “dr. Rashid A. Buttar “diskreditirani osteopat” koji koristi društvene medije za širenje neistina o virusu”.

Tvrdnjama da je koronavirus “prevara stoljeća”, kao i da je “u rangu obične gripe” bavio se i naš partnerski portal Raskrinkavanje.

S tim u vezi, Raskrinkavanje se u analizi “SARS-Cov-2 nije “prevara stoljeća” na kojoj države zarađuju milijarde” bavi tvrdnjama da je novi koronavirus “prevara stoljeća”, koje su ocijenjene kao lažna vijest i teroija zavjere.

Prvi slučaj izdvojenog, rijetkog i opasnog koronavirusa bio je SARS-Cov koji se pojavio 2002. godine i koji je uzrokovao bolest SARS. (…) Nakon toga se 2012. godine pojavila nova vrsta koronavirusa – MERS-CoV, koji uzrokuje bolest MERS. (…) Nova, treća vrsta opasnog koronavirusa pojavila se u decembru u Kini. Već 7. januara su naučnici izdvojili novi virus, te identificirali ga kao novi tip koronavirusa pod nazivom SARS-CoV-2, čija bolest dobija ime COVID-19. Od tada, Svjetska zdravstvena organizacija prati razvoj novog koronavirusa, te redovno piše ažurirane podatke i izvještaje o istome. Sve izvještaje možete pročitati na ovom linku. Od novog tipa koronavirusa do sada je u svijetu za nešto više od 3 mjeseca zaraženo više od 600.000 ljudi, od čega ih je više od 30.000 preminulo.

Raskrinkavanje, 30. mart 2020.

U analizi “COVID-19 nikada nije bila uobičajeno neopasna gripa”, Raskrinkavanje se bavi tvrdnjom “kako je bolest koju uzrokuje novi koronavirus tek neopasnoj gripi slična infekcija”, te navode da su se “tvrdnjama o “neopasnoj koronavirus epidemiji” bavili fact-checkeri u svijetu i kod nas i prije proglašenja pandemije novog koronavirusa, koja je nedvosmisleno pokazala da se ne radi tek o bezopasnom virusnom “rođaku” gripe”.

Raskrinkavanje dalje navodi da je u svojoj analizi sličnih tvrdnji (o tome da su gripa i Covid-19 skoro pa iste bolesti), američki fact-checking portal PolitiFact 1. marta 2020. godine citirao američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC):

CDC-jev fact sheet koji opisuje obične ljudske koronaviruse kaže da se većina ljudi tokom života zarazi nekim koronavirusom i da obični sojevi virusa “uglavnom izazivaju blage ili umjerene bolesti gornjih disajnih puteva, poput obične prehlade”. Ali taj isti fact sheet također opovrgava ideju da je koronavirus iz 2019. godine identičan običnim sojevima virusa. U njemu se navodi da se “ova informacija odnosi samo na obične ljudske koronaviruse i ne treba je poistovjećivati sa bolešću Covid-19.

PolitiFact, 01. mart 2020

Ramićevu tvrdnju da “nema obdukcije” opovrgava informacija da se, kako u svijetu, tako i u jednom dijelu BiH vrše obdukcije osoba koja su bile pozitivne na COVID-19.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, iako se u Federaciji BiH ne vrše obdukcije zbog, kako nadležni tvrde, nedostatka adekvatne opreme, u Republici Srpskoj obduckije se provode u suradnji Zavoda za sudsku medicinu RS i Instituta za javno zdravstvo RS, o čemu je govorio i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić:

Što se tiče obdukcija, rade se. Ja sam u driektnom kontaktu sa direktorom Zavoda za sudsku medicinu RS, Željkom Karanom. Institut i Zavod su napravili jedan protokol kako i na koji način se rade obdukcije.

Alen Šeranić, 09. april 2020.

S obzirom na sve navedene činjenice, Istinomjer Ramićeve tvrdnje da je korona virus “najveća prevara stoljeća”, da se “ne rade obukcije”, kao i da je novi koronavirus “u rangu gripe” ocijeniti neistinitim.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da Ramić iznosi netačne tvrdnje, pa je tako već iznio niz tvrdnji o štetnosti 5G mreže i uticaju na koronavirus, o čemu je Istinomjer već pisao.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!