Neutemeljeno

Sej Ramić – još jedan slučaj preuveličavanja

Reagujući na vijest o osudi Evropske unije povodom premještanja migranata iz prihvatnog centra Bira, vijećnik u Gradskom vijeću Bihaća Sej Ramić je u objavi na svom Facebook profilu iznio dvije tvrdnje koje ne odgovaraju činjeničnom stanju.


Izvor: N1

Pored antimigranskog narativa u kojem iznosi niz generalizovanih optužbi na račun migranata, Ramić je iznio neistine o broju smrtnih slučajeva u sukobu migranata koji se desio 30. septembra u bihaćkom naselju Žegar.

Pale nam kuće, automobile, drva, sinoć četiri mrtva, trideset ranjenih, bolnica u haosu, policija na izmaku snaga! Dosta je!

Sej Ramić, 1. oktobar 2020.

Prema informacijama koje je za televiziju N1 dao glasogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona, Ale Šiljdedić, u sukobu među migrantima dvije osobe su smrtno stradale – obje iz Pakistana, dok je od 23 povrijeđene osobe, njih 10 je pretrpjelo teže tjelesne povrede i nalaze se na bolničkom liječenju. Kako tvrde migranti koji su bili na licu mjesta, riječ je o sukobu između pakistanskih i afganistanskih migranata.

Nažalost, prema onome što imamo, a imamo vrlo malo informacija oni su se razbježali, odnosno uputili u pravcu Plješevice odnosno u pravcu granice s Republikom Hrvatskom, vrlo nepristupačan teren i vrlo težak za pretragu ali nastojat ćemo da što više terena pretražimo i da pokušamo pronaći počinioce ovog krivičnog djela

Ale Šiljdedić, 1. oktobar 2020.

Podsjećamo, Istinomjer se već bavio neistinitim izjavama Seja Ramića i premijera USK Mustafe Ružnića o broju krivičnih djela koje su počinili migranti. Opširnije o tome možete čitati u analizi “Antimigrantski narativ: Manipulacije brojem krivičnih djela u USK”.

Pored neistine o bilansu sukoba u naselju Žegar, Ramić je u svojoj Facebook indirektno naveo da su migranti krivi za propast turizma i investicija u ovom kantonu.

(…)
Nigdje se ne pitate gdje su naša prava? Ko će nadoknaditi štetu od propalog turizma, investicija, a što je najvažnije, našeg mira i sigurnosti!

Sej Ramić, 1. oktobar 2020.

Prema statističkom biltenu Federalnog zavoda za statistiku “Unsko-sanski kanton u brojkama 2020”, u 2018. i 2019. godini nije zabilježen pad noćenja turista u ovom kantonu. Ukupni broj sveukupnih turističkih posjeta u ovom kantonu, povećavao. U odnosu na 2017. godinu, broj posjeta turista u 2018. rastao je za 10%. Ovaj odnos bio je pozitivan i naredne godine, te je Unsko-sanski kanton u 2019. posjetilo 16% više turista u odnosu na 2018.

Što se tiče investicija, treba reći da su investicije u ovom kantonu rasle u 2018. godini u odnosu na prethodnu. Podaci o investicijama za 2019. godinu biti dostupni koncem 2020. godine.

Izvor: FZZS

S obzirom na to da je broj ubijenih migranata u javnom istupu Seja Ramića ne odgovara činjeničnom stanju, te da nema pokazatelja da su turizam i investicije u ovom kantonu “propale” zbog migrantske krize, Istnomjer će tvrdnje objavljene u njegovom Facebook istupu ocijeniti kao neutemeljene.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!