Neistina

Ramić ponovo širi lažne vijesti

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihaća, Sej Ramić koji je već u nekoliko navrata na svom Facebook profilu iznosio netačne tvrdnje o novom koronavirusu, još jedanput je objavio netačne informacije, ovaj put u vezi sa protestima francuskih zdravstvenih radnika.

Podsjećamo, Ramić je na svom Facebook profilu podijelio nekoliko objava tvrdeći da “5G mreža uzrokuje koronavirus”, da je koronavirus “najveća prevara stoljeća”, da se “ne rade obukcije”, kao i da je novi koronavirus “u rangu gripe”. Ovim navodima se bavio Istinomjer, te je u nekoliko tekstova ocjenio Ramićeve tvrdnje neistinitim.

Posljednja Ramićeva objava odnosi se na francuske zdravstvene radnike koji su bacili mantile u znak protesta s obzirom da su, kako Ramić tvrdi “prokužili da je korona svjetska laž”.

Francuski zdravstveni radnici bacaju mantile, prokužili da je korona svjetska laž.

Sej Ramić, 10. juli 2020.

Da pomenute tvrdnje nisu istinite govori analiza našeg partnerskog portala Raskrinkavanje.ba pod nazivom “Francuski doktori/ce su protestovali protiv reforme penzionog sistema, a ne protiv “korona prevare”” gdje je informacija da su “zdravstveni radnici bacali mantile u znak protesta jer je koronavirus prevara”, a koju su prenjeli brojni mediji u regiji, ocjenjena kao lažna vijest.

Naime, video o kojem je Ramić govorio prikazuje grupu ljudi koja odbacuje odjeću na pod izlazeći iz prostorije, dok se u pozadini čuje glas koji govori na francuskom jeziku. U opisu ove objave stoji da je u Francuskoj “cijela corona prevara otkrivena”, a osim informacije da je snimak nastao u Francuskoj, ne postoje nikakvi detalji o samom snimku.

U pomenutoj analizi Raskrinkvanje navodi da se zaista jeste radilo o protestima francuskih zdravstvenih radnika, ali zbog najavljenih reformi penzionog sistema, a ne zbog “korona prevare”.

Na video snimku, koji traje 20 sekundi, se zaista vidi protest francuskih medicinskih radnika. Međutim, ne radi se ni o kakvom protestu koji ima veze sa COVID-19 pandemijom. Video je izvorno objavljen na Twitterr profilu pariške bolnice Saint-Louis, 14. januara 2020. godine. Snimak prikazuje osoblje te bolnice koje protestvuje protiv najavljenih reformi penzionog sistema.

Raskrinkavanje.ba, 9. juli 2020.

Ovim Istinomjer tvrdnju Seja Ramića da francuski zdravstveni radnici bacaju mantile jer su “prokužili da je korona svjetska laž” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!