Neistina

SDA je primala nelegalne i nedozvoljene donacije

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić (SDA) gostovao je 28.3.2023. godine u emisiji “Dan uživo” televizije N1. Komentarišući stavljanje bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) Osmana Mehmedagića Osmice na listu sankcionisanih osoba američkog Ministarstva finansija, Ramić je iznio jednu neistinitu tvrdnju u vezi s političkim subjektom kojem pripada.

Izvor: Vlada FBiH
Izvor: Vlada FBiH

Vi imate tamo Centralnu izbornu komisiju koja kontroliše finansiranje političkih subjekata. Pa ne vidim da su ikad utvrdili da je SDA primala takve neke nelegalne donacije ili slično.

Edin Ramić, 28.3.2023.

No, suprotno Ramićevoj tvrdnji, CIK BiH je u prošlosti utvrdio da je SDA više puta primala nelegalne donacije te su zbog toga ovom političkom subjektu nekoliko puta bile izricane i finansijske sankcije.

Tako je na 28. sjednici CIK-a BiH, održanoj 16.6.2022. godine, prihvaćen Prijedlog odluka o sankcionisanju političkih stranaka radi kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka u 2019. godini, kada je kažnjen 51 politički subjekt u Bosni i Hercegovini, među kojima i SDA sa 10.500 KM.

Na 48. sjednici CIK-a BiH, održanoj 26.5.2021. godine, također su izrečene kazne za 53 političke stranke zbog kršenja Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka. Pored ostalih političkih stranaka, zbog primanja zabranjenih priloga, nedostavljanja finansijskih izvještaja i neurednog vođenja poslovnih knjiga s ciljem prikrivanja izvora finansiranja, kažnjena je i SDA iznosom od 12.000 KM.

Krajem 2012. godine CIK BiH kaznio je SNSD i SDA zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka jer nisu prijavile donacije u vidu besplatnih nastupa muzičkih izvođača iz Srbije i BiH na njihovim predizbornim skupovima za Opće izbore 2010. godine.

Služba za reviziju finansiranja političkih stranaka CIK-a BiH navela je tada da “ove stranke nisu imale dokaze o plaćanju usluga Svetlane Cece Ražnatović, srbijanske folk pjevačice, odnosno pjevača iz BiH Harija Varešanovića, Amire Medunjanin, Eldina Huseinbegovića i Kenana Mačkovića”, te su tim prekršile zakon jer usluge estradnih zvijezda nisu evidentirale kao prilog stranci i zbog toga što novčana vrijednost njihovih nastupa prelazi dozvoljenu visinu priloga za stranke. Kako u članku iz 2012. godine navodi Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), “SDA je među prvima po broju nedozvoljenih donacija”.

SDA je među prvima po broju nedozvoljenih donacija. Ona je tokom 2010. primila ukupno 56.600 KM od 25 privatnih kompanija koje su prethodno dobile javne poslove. Među donatorima SDA najviše je građevinskih kompanija i preduzeća za trgovinu naftom i naftinim derivatima, a njihovi prilozi obično iznose od nekoliko stotina do nekoliko hiljada KM. Pojedine kompanije su bile donatori više stranaka. Hifa – Benz iz Tešnja i njena sestrinska firma Hifa – Petrol iz Sarajeva donirale su i SDA i Stranku za BiH. Ove kompanije su 2010. bile dobavljači goriva za MUP Zeničkog kantona, odnosno Federalnu upravu civilne zaštite.

Centar za istraživačko novinarstvo, 8.11.2012.

CIK je 2010. godine kaznio SDA sa 6.000 KM “zbog nepropisnog evidentiranja troškova usluga, neprijavljivanja dugova za najam poslovnih prostora od institucija u BiH, kao i prihoda i dugova pojedinim privatnim preduzećima”.

SDA je prekršila Zakon time što nije klasificirala troškove na osnovu računa Peskare u ukupnom iznosu od 57.321 KM dok je Kantonalni sud u Sarajevu 19. januara 2005. donio rješenje o prestanku rada zadruge Peskara.

Centar za istraživačko novinarstvo, 19.12.2010.

Pored navedenih kazni, CIK BiH je u prošlosti izricao kazne i po drugim osnovama. Tako je u septembru 2020. godine, na osnovu prijave koju je uputio Transparency International BiH (TIBiH), CIK BiH kaznio SDA zbog preuranjene kampanje i isticanja bilborda prije zvaničnog početka kampanje, predviđenog zakonom. Krajem novembra iste godine CIK je zbog korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje kaznio SDA s 3.000 KM, a tadašnjeg kandidata za načelnika Općine Ilidža Fikreta Prevljaka s 4.000 KM. I 2018. godine, zbog korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, sa SDA kažnjen je i kandidat ovog političkog subjekta za Skupštinu Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Shodno odlukama CIK-a BiH kojima je utvrđeno da je SDA primala zabranjene priloge, nije dostavljala finansijske izvještaje i neuredno je vodila poslovne knjige s ciljem prikrivanja izvora finansiranja, čime je prekršila Izborni zakon i Zakon o finansiranju političkih stranaka, Istinomjer navedenu tvrdnju Edina Ramića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!