Neistina

Parlamentarna skupština BiH nije imala godinu bez sjednice

Tokom posljednjeg i ranijih mandata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), nije se dešavalo da prođe godina između zasjedanja jednog od domova.

Screenshot: RTVTK

Tokom gostovanja u programu RTVTK 9. maja 2024. godine, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Edin Ramić (SDA) iznio je tvrdnju da se u prethodnom i ranijim mandatima Parlamentarne skupštine BiH dešavalo da “po godinu dana” ne budu održane sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda.

Mi smo imali u prethodnom mandatu, a i ranije, po godinu dana situaciju da nismo imali sjednice niti Predstavničkog doma niti Doma naroda. S tim da je to kod nas postalo kao normalno da, ukoliko predstavnici SNSD-a ili Srba, ili HDZ-a, ili Hrvata ne dolaze na sjednice, onda oni nešto insistiraju. Onda se traži neko rješenje kojim bi im se pokušalo izaći u susret. Kad sličnu stvar urade Bošnjaci, onda je to blokada, onda je to prekid evropskog puta i slično, tako da moje neko mišljenje je da se ne trebaju pojavljivati niti na jednoj sjednici koja ima za dnevni red pitanja koja nisu u skladu s Ustavom ove zemlje.

Edin Ramić, 9.5.2024.

Prema arhivi sjednica objavljenoj na zvaničnoj web stranici PSBiH, u prethodnom mandatu (2018–2022) održano je 48 sjednica Predstavničkog doma i 38 sjednica Doma naroda.

Suprotno tvrdnji Edina Ramića, nijednom tokom posljednjeg mandata nije se desilo da prođe godina između zasjedanja domova PSBiH. Najduža pauza u Predstavničkom zabilježena je između juna i novembra 2019. godine, kada su održane druga, odnosno treća hitna sjednica ovog doma. Slična je situacija i u Domu naroda, koji nije zasjedao od juna do decembra 2019. godine.

U ranijim sazivima PSBiH, u posljednjih 20 godina oba doma održala su više sjednica u poređenju s mandatom 2018–2022, pa su tako i pauze između dviju sjednica bile kraće te su obično iznosile najduže dva mjeseca.

S obzirom na navedeno, tvrdnju Edina Ramića da se u prethodnom i ranijim mandatima PSBiH dešavalo da “po godinu dana” ne budu održane sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!