Analize

Protekla sedmica na Istinomjeru u znaku neistinitih tvrdnji

Tokom protekle sedmice Istinomjer je provjerio tačnost tvrdnji Dragana Čovića, Mladena Ivanića, Dževada Adžema, Ilije Cvitanovića, Šerifa Špage, Nikole Špirića, Aljoše Čampare, Šemsudina Mehmedovića i Elmedina Konakovića.

Od devet tvrdnji kojima se Istinomjer protekle sedmice bavio u kategoriji istinitosti, njih sedam dobilo je ocjenu neistina, dok je po jedna tvrdnja dobila ocjene neutemeljeno i većim dijelom neistina.

Tako je tvrdnja predsjednika Naroda i Pravde Elmedina Konakovića o izbornim rezultatima DF-a na prethodnim lokalnim izborima ocijenjena neistinitom u tekstu DF je prešao izborni prag u nizu općina na Lokalnim izborima 2020. godine.

Tvrdnja zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoše Čampare da je naplata javnih prihoda u Federaciji BiH porasla s dvije na 6,4 milijarde KM u posljednjih “četiri-pet godina” ocijenjena je kao većim dijelom neistinita s obzirom na činjenicu da su naplaćeni javni prihodi još prije sedam godina iznosili nešto više od četiri milijarde KM.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić je za tvrdnju da vladajuću većinu u PSBiH čine 22 stranke dobio ocjenu neistina s obzirom na to da je ukupan broj stranaka u PSBiH 16.

Zastupnik u PSBiH Šemsudin Mehmedović se, komentarišući izbore i izborne procese u BiH, pozvao na izjavu o brojanju glasova koja se često pripisuje Staljinu – “Nije važno ko glasa, nego ko broji.” Ipak, kredibilan dokaz da je Staljin ikada iznio ovakvu ili sličnu izjavu ne postoji, te je Mehmedovićeva izjava ocijenjena neutemeljenom.

Neistinitom je ocijenjena izjava zastupnika u PSBiH i potpredsjednika SDA Šerifa Špage da je SDA pokazala stav da njeni/e članovi/ice optuženi/e za krivična djela ne trebaju biti u izvršnoj vlasti. Više o ovoj temi čitajte na ovom linku.

Predsjednik stranke HDZ 1990 Ilija Cvitanović komentarisao je rezultate posljednjih Općih izbora, pri čemu je iznio neistinitu tvrdnju u pogledu ostvarenih rezultata stranke na čijem je čelu, o čemu je Istinomjer pisao u tekstu HDZ 1990 nije ostvario “30% bolji rezultat na svim razinama”.

Govoreći o odnosima stranaka tzv. Osmorke sa SNSD-om, član Predsjedništva DF-a Dževad Adžem ustvrdio je da niko iz ove koalicije nije reagovao povodom obilježavanja neustavnog 9. januara kao Dana Republike Srpske (RS). S obzirom na činjenicu da su članice Osmorke reagovale na obilježavanje neustavnog 9. januara, Istinomjer je njegovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ustvrdio je da Ustavni sud BiH u svojim odlukama nije rekao da državna imovina pripada BiH. S obzirom na sadržaj odluka Ustavnog suda BiH, kao i stav i odluku OHR-a iz aprila 2022. godine, spomenuta tvrdnja ocijenjena je neistinitom.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da politička partija na čijem je čelu “nikada nije ništa blokirala”. Ipak, s obzirom na činjenicu da je HDZ BiH učestvovao u blokadama raznih procesa u Bosni i Hercegovini, Istinomjer je njegovu tvrdnju ocijenio neistinitom.

U kategoriji nedosljednosti tokom protekle sedmice našao se predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik povodom nedosljednih stavova po pitanju poštovanja važećih akata. Naime, nakon što je ustvrdio da “poštuje sve pravne akte Republike Srpske i BiH”, Istinomjer je podsjetio na historijat Dodikovih drugačijih izjava po tom pitanju, kao i konkretnih aktivnosti koje ih potvrđuju.

Istinomjer se tokom protekle sedmice u analizi Usvajanje federalnog budžeta po hitnom postupku pravilo, a ne izuzetak osvrnuo na način usvajanja budžeta u Federaciji BiH u proteklih osam godina.

Članica Predsjedništva SNSD-a i novoizabrana delegatkinja u Domu naroda PSBiH Snježana Novaković-Bursać govorila je o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH te izrazila očekivanje da bi novi saziv ovog organa izvrše vlasti mogao biti formiran do kraja januara ove godine.

Ustavni sud BiH saopćio je 20. januara 2023. godine da je odlučivao o zahtjevu Denisa Zvizdića u kontekstu korištenja termina “zajedničke” institucije kada se govori o institucijama Bosne i Hercegovine. U odluci se navodi da dodavanje odrednice “zajedničke” ispred termina “institucije” mijenja smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine, koji propisuje postojanje isključivo “institucija Bosne i Hercegovine”, čime se postupa suprotno načelu vladavine prava iz Ustava BiH. Istinomjer je tom prilikom podsjetio da smo u više navrata tokom proteklih godina izjave niza političkih funkcionera/ki, koji/e mahom dolaze iz Republike Srpske, ocijenili neistinitim kada su u kontekstu institucija Bosne i Hercegovine govorili/e kao o “zajedničkim” institucijama. Također, tvrdnja Denisa Zvizdića iz 2020. godine da izraz “zajedničke institucije BiH” ne postoji u Ustavu BiH ocijenjena je istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!