Neistina

Članice Osmorke reagovale su na obilježavanje neustavnog 9. januara

U emisiji “Plenum”, emitovanoj na Federalnoj televiziji 16.1.2023. godine, gosti su bili član Predsjedništva DF-a Dževad Adžem i zamjenik predsjedavajućeg u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović. U emisiji se razgovaralo o ljevici i desnici u Bosni i Hercegovini, odnosima između DF-a i SDA, odnosima između DF-a i SDP-a BiH, odnosima tzv. Osmorke s HDZ-om BiH i SNSD-om.

Foto: Screenshot / FTV
Foto: Screenshot / FTV

Govoreći o odnosima stranaka tzv. Osmorke sa SNSD-om i predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom, Adžem je ustvrdio da niko iz ove koalicije nije reagovao povodom obilježavanja neustavnog 9. januara kao Dana RS:

On vas testira i on vam u tom trenutku šalje najgore poruke. Nijedan osvrt, nijedna reakcija Osmorke nije uslijedila prema Dodiku.

Dževad Adžem, 16.1.2023.

Da je iz Osmorke ipak bilo reakcija na obilježavanje neustavnog 9. januara, pokazuju objave na službenim stranicama političkih subjekata, kao i na profilima predsjednika ovih stranaka.

Prvi je 8.1.2023. godine reagovao Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, putem svoje Facebook stranice:

Očekujem novi nalet populističkog patriotskog zanosa zbog obilježavanja 9. januara, a samo čekam kada će nas prozvati što nismo spriječili dodjelu odlikovanja Putinu. I sve to jer smo potpisali dokument naslovljen “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-26”. (…) Sutra se neustavni praznik 9. januar, kao i svih ovih godina prije, obilježava u trenutku dok je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić (SDA), a ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić (DF). SDP, odnosno Trojka, pa ni Osmorka, nemaju niti jednog kadra u državnoj vlasti! Onim koji se brinu što se neustavni praznik 9. januar obilježava u Istočnom Sarajevu postavljam sljedeće pitanje: pa zar i Banja Luka nije Bosna i Hercegovina, te zar nije problem što se uopšte obilježava neustavni praznik nego gdje se obilježavanje održava?

Nermin Nikšić, 8.1.2023.

Istog dana reagovala je i Naša stranka saopštenjem na službenoj stranici, u kojem su pozvali građanke i građane da odbace obilježavanje ovog datuma:

Obilježavanje Dana RS-a 9. januara antiustavan je čin kojem je cilj negacija svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina kako onih propisanih ZAVNOBiH-om, tako i onih propisanih u Daytonu. U prvom redu radi se o pokušaju negiranja činjenice da je BiH država svih njenih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju. Insistiranje na 9. januaru isključuje Bošnjake, Hrvate i Ostale iz ustavnopravnog poretka Republike Srpske jer slavi dan kad je, također neustavno, proglašena Republika srpskog naroda u BiH, što je bio direktan poziv na rat i početak agresije. Podsjećamo, Republika Srpska u Daytonu nije određena kao entitet jednog naroda, već svih građana i građanki koji u njoj žive. Svaki pokušaj njene etničke monopolizacije prijetnja je novim nasiljem. Pozivamo sve građanke i građane da odbace obilježavanje ovog datuma i da se zalažu za promovisanje vrijednosti tolerancije, jednakosti i mira u našoj zemlji.

Saopštenje Naše stranke, 8.1.2023.

Na sam 9. januar na svom Facebook profilu oglasio se i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković koji je rekao da svoj stav neće mijenjati, ali da na njemu neće skupljati političke poene:

Mi svoj stav o važnim temama nikad nismo mijenjali, nismo skupljali jeftine poene niti njime trgovali.

Elmedin Konaković, 9.1.2023.

Osim Konakovićevog obraćanja na Facebooku, iz stranke Narod i Pravda istog su se dana oglasili putem svoje zvanične internet-stranice:

Insistiranjem na 9. januaru apsolutno se isključuju Bošnjaci, Hrvati i mnogi drugi građani u ovom entitetu. Ovdje je važno naglasiti da je ovakvo obrazloženje zašto 9. januar nije primjeren koristio i Ustavni sud koji je, podsjećamo, upravo dejtonska kategorija i čiji su autoritet prihvatile sve strane potpisnice Dejtonskog sporazuma. Politički lideri su u obavezi poštivati Dejtonski mirovni sporazum kao i odluke Ustavnog suda BiH, a nadležne institucije, u ovom slučaju visoki predstavnik i Tužilaštvo BiH imaju punu odgovornost u tom pogledu. Za mnoge građane bh. entiteta RS kao i za većinu građana BiH 9. januar simbolizira početak agresije i zločina te kao takav ni na koji način ne može biti prihvatljiv.

Saopštenje Naroda i Pravde, 9.1.2023.

I Stranka za BiH oglasila se isti dan saopštenjem na službenoj stranici:

Provokativno i militantno obilježavanje neustavnog dana manjeg bh. entiteta koji se odvija danas u Lukavici pored Sarajeva govori ne samo o civilizacijskom i kulturnom porazu onih koji ga organizuju, nego o porazu Evrope i demokratskog svijeta. Zašto Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne djeluje i upotrijebi poluge koje mu stoje na raspolaganju kako bi provelo odluke pravosudnog sistema? Jasno je da opstrukcije redovno dolaze od strane politika koje su anticivilizacijske i antievropske i koje otvoreno pozivaju na secesiju. Međunarodna zajednica koja je predstavljena u Upravnom odboru OHR-a dužna je spriječiti i sankcionisati nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a orgijanje militantnog nacionalizma u srcu Evrope je zasigurno rušenje Dejtonskog sporazuma.

Saopštenje Stranke za BiH, 9.1.2023.

S obzirom na to da se više članica Osmorke oglasilo kako putem društvene mreže Facebook, tako i putem saopštenja objavljenih na službenim stranicama političkih subjekata, Istinomjer tvrdnju člana Predsjedništva DF-a Dževada Adžema ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!