Većim dijelom neistina

Čampara o naplaćenim javnim prihodima Poreske uprave FBiH

Tokom gostovanja na BHT1 16. januara 2023. godine zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara (NiP) komentarisao je rezultate rada direktora Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine, iznijevši podatke o poslovanju ove institucije.

FOTO: FENA

Kako je Čampara ustvrdio, od imenovanja Šerifa Isovića na čelo Poreske uprave FBiH naplata javnih prihoda u ovom entitetu porasla je s dvije na 6,4 milijarde KM:

Pa, evo, pogledajte, naprimjer, na nivou Federacije imate direktora Poreske uprave koji je došao na mjesto direktora i ostvareni prihodi bili su dvije milijarde, evo nakon četiri-pet godina prihodi su 6,4 milijardi.

Aljoša Čampara, 16.1.2023.

Šerif Isović je na poziciju vršioca dužnosti direktora Poreske uprave FBiH imenovan u oktobru 2015. godine te je instituciju u ovom svojstvu predvodio do augusta 2020. godine, kada je imenovan za direktora u punom mandatu na period od četiri godine. Dakle, Isović Poresku upravu FBiH predvodi već više od sedam godina, a ne “četiri-pet”, kako je ustvrdio Aljoša Čampara.

Osim toga, iako je Poreska uprava u 2022. godini naplatila 6.400.336.890 KM, kako je i ustvrdio Čampara, prihodi u 2015. godini, otkada je Isović direktor ove institucije, nisu bili “dvije milijarde”, nego 4.107.459.606 KM, čemu svjedoči Izvještaj o radu ove institucije u nastavku, a u kojem je prikazana godišnja naplata javnih prihoda u FBiH od 2014. do 2022. godine.

Izvor: Poreska uprava Federacije BiH

Shodno navedenom, tvrdnju Aljoše Čampare da je naplata javnih prihoda u Federaciji BiH u roku od “četiri-pet” godina porasla s dvije na 6,4 milijarde KM Istinomjer ocjenjuje većim dijelom neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!