Neutemeljeno

Nema dokaza za navodnu Staljinovu izjavu o brojanju glasova

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Šemsudin Mehmedović (SDA) gostovao je 16.1.2023. godine na Televiziji Hayat, gdje je komentarisao sporazum između Osmorke, HDZ-a BiH i SNSD-a, odluke visokog predstavnika u BiH, rad Tužilaštva BiH, kao i Pokret za državu.

Izvor: Facebook/Šemsudin Mehmedović
Izvor: Facebook/Šemsudin Mehmedović

Komentarišući izbore i izborne procese u BiH, Mehmedović se pozvao na izjavu o brojanju glasova koja se često pripisuje Staljinu:

Evo današnjom izjavom gospodina Čovića na pres-konferenciji, i CIK da se, znači izbornim procesima utječe na to ko će pobijediti na izborima. Jer da ne bude ono, kako je Staljin rekao: nije važno ko glasa, nego ko broji.

Šemsudin Mehmedović, 16.1.2023.

Navedena izjava već se duže vrijeme veže uz ime diktatora Josifa Staljina, koji je vladao Sovjetskim Savezom od 1922. do 1952. godine. Na internetu su prisutne i fotografije koje pripisuju Staljinu ovu ili slične izreke, dominantno na engleskom jeziku, a mogu se naći i na našem govornom području.

Međutim, kako je ustvrdio američki nezavisni portal za provjeru činjenica Politifact, koji se bavio ovom temom, kredibilan dokaz da je Staljin ikada iznio ovakvu ili sličnu izjavu ne postoji.

Osoblje Staljinovog digitalnog arhiva, elektronske baze podataka dokumenata i fotografija koja je nastala kao rezultat saradnje Ruskog državnog arhiva društvene i političke historije i Yale University Pressa, na upit Politifacta nije uspjelo pronaći spomenutu Staljinovu izjavu o izborima.

Nakon toga, Politifact se obratio i pojedinim članovima Uredničkog odbora Arhiva, a profesor historije na UCLA J. Arch Getty odgovorio je da ne misli kako je Staljin ikada izjavio ovakvo nešto:

Ne znam da postoji ijedan originalni izvor, a u svom opsežnom arhivskom istraživanju u Staljinovoj ličnoj arhivi nisam našao ništa slično ovome. Postoji mnogo neautentičnih citata koji se pogrešno pripisuju Staljinu i mislim da je ovo jedan od njih.

Arch Getty, 27.3.2019.

Ron Sunny, profesor društvene i političke historije na Univerzitetu u Michiganu, također je rekao da nikada nije naišao na ovaj Staljinov citat, dodavši da se mnoge stvari lažno pripisuju bivšem sovjetskom lideru.

Direktor programa studija hladnog rata na Univerzitetu Harvard Mark Kramer ukazao je za Politifact na memoare Borisa Bazhanova, nekadašnjeg Staljinovog ličnog sekretara, koje je napisao nakon penzionisanja, a u kojima tvrdi da je Staljin rekao: “Ja smatram da je potpuno nevažno ko će i kako u partijama glasati; ali je izuzetno važno ko će i kako brojati glasove”.

No, prema Krameru, “ne postoji način da se sa sigurnošću zna da li on tačno prepričava Staljinove riječi, ako je Staljin zaista rekao takvo nešto, stoga smatram da je ovo izjava koju je Staljinu pripisao njegov bivši sekretar Boris Bazhanov”.

Vanredni profesor historije na Univerzitetu u Richmondu David Brandenberger rekao je da je Bazhanov pobjegao iz Sovjetskog Saveza 1928. godine i da je zatim objavio svoje “prilično nepouzdane memoare 1930. godine”. Brandenberger je zaključio da većina stručnjaka smatra da se ne radi o autentičnom Staljinovom citatu.

I fact-checking platforma Snopes navodi da nema “odgovarajućeg izvora koji dokazuje da je Staljin izrekao dosjetku” te nudi nekoliko sličnih izjava drugih historijskih ličnosti.

S obzirom na to da ne postoji dokaz da je Josif Staljin ikada rekao da “nije važno ko glasa, nego ko broji”, Istinomjer tvrdnju Šemsudina Mehmedovića ocjenjuje neutemeljenom.

Podsjetimo, Istinomjer je već ranije ocijenio sličnu izjavu predsjednika Socijaldemokrata BiH Envera Bijedića.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!