Projekat “Banja Luka se gradi”

Gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić je prilikom predstavljanja projekta “Banja Luka se gradi” najavio “veliki investisticijski ciklus” koji će trajati tokom ove godine, a čija vrijednost iznosi “desetine miliona maraka”.

Pred nama se nalazi oko mjesec dana u kojima dan za danom započinjemo nove projekte u gradu, a sve pod sloganom „Banja Luka se gradi“, u okviru akcije vrijedne nekoliko desetina miliona maraka.

Igor Radojičić, 11.03.2019.

S tim u vezi, već nekoliko dana nakon predstavljanja ovog projekta započela je izgradnja saobraćajnice kroz banjalučko naselje Šargovac u vrijednosti od oko milion KM o čemu je Istinomjer pisao.

Polaganjem kamena temeljca, 19. marta započela je i prva faza radova na izgradnji objekta mjesne zajednice i policijske stanice na Laušu, a vrijednost ove faze radova iznosi oko 890.000 KM. U međuvremenu su u ovom naselju počeli i radovi na izgradnji kružne raskrsnice kod restorana “Sirano”, a previđeno je da radovi budu okončani do 20. juna tekuće godine.

Dan kasnije, 20. marta započeli su radovi na izgradni saobraćajnice u banjalučkom naselju Petrićevac čija je vrijednost radova procijenjena na više od dva miliona KM, a u međuvremenu je položen i kamen temeljac za izgradnju ambulante porodične medicine u ovom naselju u vrijednosti od oko 210.000 KM.

Početkom aprila došlo je i do nastavka već započetih radova na izgradnji Istočnog tranzita, a vrijednost radova na izgradnji nove dionice Istočnog tranzita procijenjena je na oko  1,5 miliona KM. Pored radova na izgradnji nove dionice, 25. aprila započela je izgradnja pješačkih i biciklističkih staza duž Istočnog tranzita u vrijednosti od oko 700.000 KM.

Prema posljednim informacijama, započeti radovi na saobraćajnicama kroz naselja Šargovac i Petrićevac, izgradnja nove dionice Istočnog tranzita, kao i izgradnja ambulante u naselju Petrićevac odvijaju se predviđenom dinamikom, te se očekuje da pomenuti projekti budu okončani u predviđenim rokovima.

U okviru projekta „Banja Luka se gradi“, 17. maja započeli su i radovi na izgradnji vodovodne mreže u Mišinom hanu, a predviđeno je da radovi, čija vrijednost iznosi oko 125.000 KM, budu okončani u roku od 90 dana. Deset dana kasnije, 27. maja, započela je i izgradnja kanalizacije u naselju Debeljac u vrijednosti od 15.000 KM, a planirano je da radovi budu okončani tokom juna tekuće godine. Tom prilikom gradonačelnik Radojičić istakao je da ovi radovi predstavljaju početak planiranog ovogodišnjeg ulaganja u nove vodovodne i kanalizacione mreže u prigradskim i seoskim područjima

Radićemo na svim područjima grada, od Karanovca, Rekavica, Slavićke, Radosavke, Bronzanog majdana, Mišinog hana, Česme, vodeći se prioritetima koje su iskazali sami građani.

Igor Radojičić, 27.05.2019.

Odlukom Skupštine Grada Banja Luke o rebalansu budžeta došlo do uvećanja gradskog budžeta za 20 miliona KM, te je najavljeno je da će ova sredstva, najvećim dijelom, biti uložena u nastavak investicionog ciklusa „Banja Luka se gradi“.

Ovako visok iznos budžeta će nam omogućiti da započnemo treći ciklus investiranja u gradu. Prvi smo imali početkom proljeća kada smo otvorili 30 novih gradilišta, drugi realizujemo upravo ovih dana za projekte za koje su već sprovedeni tenderi i zaključeni ugovori.

Igor Radojičić, 20.05.2019.

U okviru pomenutog projekta krajem maja 2019. godine završena je izgradnja pješačke i biciklističke staza, te oborinske kanalizacije u dužini od jednog kilometra u naselju Zalužani. 

Radovi na izgradnji vodovoda u naselju Rekavice započeli su sredinom juna ove godine, a očekuje se da bi ovaj projekat, vrijedan oko 410.000 KM, trebao biti okončan u roku od 6 mjeseci. U međuvremenu su završeni radovi na izgradnji  rezervoara IV visinske zone u naselju Česma čime su stvoreni uslovi snabdijevanje viših dijelova pomenutog naselja vodom.

Sljedeće što treba da radimo jeste jedan rezervoar na Česmi tri, pumpne stanice, potisni i dovodni cjevovodi s ciljem da, ukoliko završimo pregovore sa EBRD-om u prvoj sedmici jula u vezi sa tim aranžamanom, već ovog ljeta imamo izvođača za nastavak radova. Dakle, cilj nam je da kroz ova sredstva obezbijedimo ove godine potpuni završetak radova na Česmi tri i četiri.

Igor Radojičić, 21.06.2019.

U junu 2019. godine u promet je pušten i dugoočekivani Zeleni most u Banja Luci o čemu je Istinomjer pisao, a gradonačelnik Radojičić je, govoreći u budućim planovima gradske administracije, istakao da je u planu i gradnja mosta u Srpskim Toplicama. 

Osim toga Istinomjer je pisao i o zvaničnom puštanju u promet kružnog toka u naselju Lauš 20. juna 2019. godine koji će “značajno olakšati odvijanje saobraćaja kroz ovaj dio grada”. Pored toga krajem juna ove godine započela je izgradnja još jednog kružnog toka u Banja Luci, u naselju Obilićevo. Tom prilikom najavljena je i skora izgradnja kružnog toka na ukrštanju Solunske i Kozarske ulice.

S obzirom da su prvi radovi u okviru projekta “Banja Luka se gradi” započeli već nekoliko dana nakon predstavljanja ovog projekta, te da se započeti radovi odvijaju predviđenom dinamikom, a određeni projekti su i okončani, Istinomjer će Igoru Radojičića dati ocjenu radi se na tome, uz napomenu da ćemo pratiti dalje aktivnosti kada je u pitanju projekt “Banja Luka se gradi”.

(Istinomjer.ba)

15 raseljenih i izbjeglih porodica u Bileći dobilo krov nad glavom

Početkom marta 2018. godine ozvaničen je početak realizacije projekta izgradnje stambene zgrade za 15 porodica...

Radovi na poddionici Buna-Počitelj odvijaju se “zadovoljavajućom dinamikom”

Polovinom maja 2018. godine, od strane Adnana Terzića, direktora JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitora, direktora Hering d.d. Široki Brijeg, Ladislava Bevande kao izvođača radova, te Denisa...Jedinstvene “beskontaktne kartice” i “elektronski čitači” još uvijek nisu u primjeni

Vlada Kantona Sarajevo je 29. marta ove godine, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak kojim je obavezala KJKP Gras i Centrotrans - Eurolines da omoguće korisnicima prevoza...