Analize

Projekat “Banja Luka se gradi”

Gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić je prilikom predstavljanja projekta “Banja Luka se gradi” najavio “veliki investisticijski ciklus” koji će trajati tokom 2019. godine, a čija vrijednost iznosi “desetine miliona maraka”.

Pred nama se nalazi oko mjesec dana u kojima dan za danom započinjemo nove projekte u gradu, a sve pod sloganom “Banja Luka se gradi”, u okviru akcije vrijedne nekoliko desetina miliona maraka.

Igor Radojičić, 11.03.2019.

Prvi radovi u okviru projekta započeli su već nekoliko dana nakon njegovog predstavljanja, a tokom 2019. godine otvoreno je više javnih gradilišta, od kojih se polovina odnosi na nove velike projekte. S tim u vezi, radilo se na izgradnji i obnovi putne infrastrukture i kružnih tokova, vodovodne i kanalizacione mreže, a nastavljeni su i već započeti radovi na na izgradnji Istočnog tranzita.

Tri dana nakon predstavljanja projekta “Banja Luka se gradi” započeli su radovi na izgradnji saobraćajnice kroz banjalučko naselje Šargovac u vrijednosti od oko milion KM, koji su uspješno okončani početkom oktobra iste godine, o čemu je Istinomjer pisao.

Početkom aprila došlo je i do nastavka već započetih radova na izgradnji Istočnog tranzita, a vrijednost radova na izgradnji nove dionice procijenjena je na oko 1,5 miliona KM. Pored radova na izgradnji nove dionice, 25. aprila započela je izgradnja pješačkih i biciklističkih staza duž Istočnog tranzita u vrijednosti od oko 700.000 KM. Krajem maja 2019. godine završena je izgradnja pješačke i biciklističke staze, te oborinske kanalizacije u dužini od jednog kilometra u naselju Zalužan. U septembru su okončani radovi na posljednoj trasi Istočnog tranzita, te je ova saobraćajnica puštena u promet 16. septembra 2019. godine.

U promet je pušten i dugo očekivani Zeleni most u Banja Luci o čemu je Istinomjer pisao, a izgrađeni su i pušteni u promet kružni tokovi u naseljima Lauš i Obilićevo, kao i kružni tok na ukrštanju Solunske i Kozarske ulice.

U martu su započeli radovi na izgradnji saobraćajnice u naselju Petrićevac čija je vrijednost radova procijenjena na više od dva miliona KM, a u međuvremenu je položen i kamen temeljac za izgradnju ambulante porodične medicine, vrtić i mjesnu zajednicu, dok je u naselju Lauš započela prva faza radova na izgradnji objekta mjesne zajednice i policijske stanice u vrijednosti od oko 890.000 KM.

Odlukom Skupštine Grada Banja Luke, u maju 2019. godine o rebalansu budžeta došlo do uvećanja gradskog budžeta za 20 miliona KM, te je najavljeno je da će ova sredstva, najvećim dijelom, biti uložena u nastavak investicionog ciklusa “Banja Luka se gradi“.

Ovako visok iznos budžeta će nam omogućiti da započnemo treći ciklus investiranja u gradu. Prvi smo imali početkom proljeća kada smo otvorili 30 novih gradilišta, drugi realizujemo upravo ovih dana za projekte za koje su već sprovedeni tenderi i zaključeni ugovori.

Igor Radojičić, 20.05.2019.

U okviru projekta “Banja Luka se gradi” tokom 2019. godine izvodili su se i radovi na izgradnji vodovodnih i kanalizacionih mreža. S tim u vezi, u maju su započeli radovi na izgradnji vodovodne mreže u Mišinom hanu u vrijednosti od oko 125.000 KM, kao i izgradnja kanalizacije u naselju Debeljac u vrijednosti od 15.000 KM. Radovi na izgradnji vodovoda u naselju Rekavice, čija vrijednost iznosi oko 410.000 KM započeti su sredinom juna ove godine, a u međuvremenu su završeni radovi na izgradnji rezervoara IV visinske zone u naselju Česma čime su stvoreni uslovi snabdijevanje viših dijelova pomenutog naselja vodom.

Gradonačelnik Radojičić istakao je da ovi radovi predstavljaju početak planiranog ovogodišnjeg ulaganja u nove vodovodne i kanalizacione mreže u prigradskim i seoskim područjima:

Radićemo na svim područjima grada, od Karanovca, Rekavica, Slavićke, Radosavke, Bronzanog majdana, Mišinog hana, Česme, vodeći se prioritetima koje su iskazali sami građani.

Igor Radojičić, 27.05.2019.

Početkom oktobra 2019. godine započeli su radovi na izgradnji vodovodnog sistema “Česma – Krčmarice”, čija vrijednost iznosi oko 2,8 miliona KM. Kako su tada naveli iz Grada Banja Luke, realizacijom ovog projekta oko 500 domaćinstava bi trebalo “do narednog ljeta” dobiti vodu. Nešto kasnije, sredinom oktobra započeli su radovi i na izgradnji dva vodovoda – jedan u pravcu Gornje Piskavice sa završetkom u selu Buzadžije, a drugi u pravcu Radosavska – Slavićka, dok bi na proljeće iduće godine trebala započeti realizacija novog, velikog projekta iz oblasti vodosnabdijevanja pod nazivom “Voda 2”.

Gradonačelnik Radojičić je gostujući u emisiji “Banjalučka hronika” ocijenio 2019. godinu kao dobru, “s obzirom na to da je u njoj realizovano niz kapitalnih komunalnih projekata”, te je naglasio da je u 2020. godini pred njim i njegovim saradnicima još puno posla:

Grad će uložiti značajna sredstva u saobraćajnu infrastrukturu. Gradiće se most u Srpskim Toplicama. (…) Cilj je što prije privesti kraju radove u ulici kralja Aleksandra, zatim nastaviti gradnju puta kroz Šargovac, završiti sanaciju klizišta, nastaviti graditi put prema Priječanima i uraditi putnu komunikaciju koja povezuje Lauš i Paprikovac.

Igor Radojičić, 11.12.2019.

Nakon skoro godinu dana od prvih aktivnosti u sklopu projekta “Banja Luka se gradi” može se zaključiti da je tokom 2019. godine otvoreno više javnih gradilišta, od kojih se polovina odnosi na nove velike projekte izgradnje i/ili obnove oštećene putne infrastrukture, vodovodnih i kanalizacionih sistema, nastavak izgradnje Istočnog tranzita. Neki od radova su već okončani, dok je za narednu godinu planiran nastavak već započetih aktivnosti čiju će dalju realizaciju Istinomjer pratiti.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!