Neispunjeno

Izgradnja dodatnih 50 km vodovoda nije započela na proljeće

Druga faza radova na izgradnji vodovodnih sistema na području Banja Luke u okviru kojih je planirana izgradnja dodatnih 50 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže na širem gradskom i seoskom području trebla je započeti na proljeće 2020. godine, no radovi još uvijek nisu započeli.

Projekat izgradnje vodovodnih sistema na području grada Banja Luke podjeljen je u tri faze – Voda 1, Voda 2 i Voda 3, a ukupna vrijednost procjenjuje se na oko 25 milion KM, te je prema riječima gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića “konačni cilj da više od 40.000 stanovnika u naredne tri godine dobije stabilno snabdijevanje vodom”.

S tim u vezi, u decembru 2019. godine na zvaničnoj stranici Grada Banja Luke za proljeće 2020. godine najavljenja je “izgradnja 50 kilometara novih vodovoda” što je potvrdio i gradonačelnik Radojičić:

Na proljeće iduće godine započeće realizacija novog, velikog projekta iz oblasti vodosnabdijevanja pod nazivom “Voda 2”. Ukoliko gradski parlament donese ovu odluku, slijedi potpisivanje sporazuma sa EBRD-om, izbor izvođača radova i realizacija na terenu već na proljeće.

Igor Radojičić, 2. decembar 2019.

Planirani projekat trebao bi obuhvatiti izgradnju vodovoda u Tuzlanskoj i u Ulici Srpskih ustanika na Starčevici, izmještanje primarnog vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u Braće Miletića, te završetak vodovoda u Jagarama koje ove godine Grad radi svojim sredstvima. Pored nastavka radova na izgradnji podsistema Bronzani majdan, gradit će se i pojedini krakovi u podsistemu Zvijezda, a radit će se i na poboljšanju vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog hana i Verića, dok će nova kanalizaciona mreža biti izgrađena u Kuljanima, Adi (Ulica Dujka Komljenovića), Vrbanji, Drakuliću, Laušu i Putu srpskih branilaca.

Kako se tokom proljeća 2020. godine nisu pojavile informacije o početku najavljenih radova na projektu “Voda 2”, Istinomjer je kontaktirao Gradsku upravu Banja Luke, no do momenta objavljivanja ovog članka nismo dobili odgovor. Krajem juna, govoreći o planiranim radovima, Radojičić je istakao da je “u toku javna nabavka” za projekat “Voda 2”.

S obzirom na činjenicu da je u toku javna nabavka za projekat “Voda 2”, te da radovi nisu započeli na proljeće 2020. godine, Istinomjer će pomenuto obećanje gradonačelnika Banja Luke, Igora Radojičića ocjeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!