Analize

Pregled sedmice: Zabrana učešća SDS-u, neistinite tvrdnje i neispunjena obećanja

U protekloj sedmici zabilježili smo nekoliko neistinitih i jednu istinitu tvrdnju, neispunjena obećanja u lokalnim zajednicama i nove najave kako na lokalnom, tako i na nivou Bosne i Hercegovine.

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) odbila je prijavu SDS-a za učešće na Lokalnim izborima 2024. zbog toga što prijava, prema mišljenju CIK-a, nije u skladu s novim članom Izbornog zakona BiH koji je 26. marta 2024. nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Ovaj član propisuje da politička stranka mora otvoriti poseban račun za finansiranje troškova izborne kampanje. Kadrovi ove stranke moći će učestvovati na izborima putem liste nove političke organizacije, SDS – Volja naroda, čiju je prijavu CIK prihvatio na sjednici održanoj 6. juna. Međutim, to ne mijenja činjenicu da je prijava SDS-a kao političke stranke odbijena te da se SDS žalio na ovu odluku, o čemu smo pisali u analizi prethodne sedmice.

U protekloj su sedmici među izjavama izabranih i imenovanih dužnosnika/ca dominirale neistinite tvrdnje.

Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Denis Šulić ustvrdio je da građani/ke Sarajeva i FBiH imaju najjeftiniji gas u Evropi. Šulićevu tvrdnju demantuju zvanični podaci o cijenama gasa za korisnike/ce, koje objavljuje evropska statistička agencija EUROSTAT.

S obzirom na to da u Ustavu Republike Srpske nije navedeno koji su naredni koraci u situaciji kada dođe do smjene predsjednika Republike Srpske niti je ijednim članom definisano to ko će obavljati dužnost u takvoj situaciji, i tvrdnja Nebojše Vukanovića ocijenjena je neistinitom.

Neistinitom je ocijenjena i tvrdnja ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je ustvrdio da “velika većina” sudija u ovom ili prošlim sazivima Ustavnog suda BiH nije imala nikakvo iskustvo iz pravosuđa budući da od 30 bivših i sadašnjih sudija Ustavnog suda BiH njih 20 ima radno iskustvo u pravosudnim institucijama.

S obzirom na to da se obje strane Titove ulice u Sarajevu i dalje zovu Ulica maršala Tita te da dio ove ulice nije preimenovan po Aliji Izetbegoviću, tvrdnja Milorada Dodika da je jedna polovina Ulice maršala Tita nazvana po Aliji Izetbegoviću ocijenjena je neistinitom.

S obzirom na to da Belgija jeste de jure federalizovana 1993. godine, ali se flamanski jezik zvanično koristi kao drugi službeni jezik u Belgiji još od 1898. godine, te da je belgijski ustav zvanični prijevod na flamanski jezik dobio još 1961. godine, a službeni prijevod na njemački jezik napravljen je 1991. godine, tvrdnja Željane Zovko o decentralizaciji Belgije, kao i korištenju flamanskog i njemačkog jezika u toj zemlji, ocijenjena je većim dijelom neistinitom.

Jedina istinita tvrdnja u prethodnoj sedmici jeste ona savjetnika predsjednice Federacije BiH i člana Nadzornog odbora HDZ-a BiH Bariše Čolaka da jedna polovica članova suda u Belgiji moraju biti parlamentarci, a da u Švicarskoj čak ne moraju biti pravne struke.

Prethodne sedmice zabilježili smo i nekoliko neispunjenih obećanja.

Neispunjeno je obećanje o izgradnji kružnog toka na raskrsnici kod Kamenog mosta u Trebinju budući da radovi nisu završeni u najavljenom roku, kao i obećanje o otvorenju sportske dvorane “Bazen” u Gračanici, koje je s 2. juna pomjereno na početak školske godine.

I najava premijera Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Edina Ćulova da će goraždansko naselje Vitkovići dobiti bazen otvorenog tipa ocijenjena je neispunjenom shodno tome da otvorenje bazena u naselju Vitkovići nije realizovano do početka juna 2024. godine.

U sedmici iza nas zabilježili smo i nekoliko novih najava.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović najavio je da će prva faza izgradnje azila za pse u Prači biti završena do kraja 2024. godine, a načelnik Opštine Stanari Radojica Ćelić najavio je da će dom zdravlja u Stanarima biti otvoren do sredine jula ove godine.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto najavio je da će se u julu raspisati tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!