Neistina

Druga strana Ulice maršala Tita u Sarajevu ne nosi naziv po Aliji Izetbegoviću

Milorad Dodik ponovio je neistinu iz 2020. godine da je dio sarajevske Ulice maršala Tita preimenovan u ulicu Alije Izetbegovića.

Foto: Antonio Balic/Cropix

Prilikom gostovanja u programu Prve televizije u Srbiji, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako je u Sarajevu Ulica maršala Tita podijeljena na dva dijela tako da druga strana iste ulice nosi ime po Aliji Izetbegoviću

A znaš šta su u Sarajevu uradili sa Ulicom maršala Tita? Jedna strana se zove Ulica maršala Tita, a druga se zove Alije Izetbegovića. Ta ista ulica. Ili se je podijelila do nekog kraja, ali uglavnom, tako je.

Milorad Dodik, 2.6.2024.

Milorad Dodik je tokom 2020. godine također nekoliko puta govorio o postojanju ulice Alije Izetbegovića u Sarajevu, o čemu smo pisali 10. decembra 2020. godine. Kao što je Istinomjer i tada ustanovio, u Registru naziva ulica u Kantonu Sarajevo takva ulica ne postoji. Po Aliji Izetbegoviću naziv nosi Trg oslobođenja – Alija Izetbegović koji, međutim, nije dio Ulice maršala Tita niti je nastao preimenovanjem ove ulice. Podsjećamo da je 2005. godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown poništio odluku o imenovanju sarajevskog aerodroma po Aliji Izetbegoviću.

Budući da se obje strane spomenute ulice i dalje zovu Ulica maršala Tita te da dio ove ulice nije preimenovan po Aliji Izetbegoviću, tvrdnju Milorada Dodika kako je dio Ulice maršala Tita preimenovan u ulicu Alije Izetbegovića ocjenjujemo kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!