Neistina

Građani/ke FBiH ne plaćaju najjeftiniji gas u Evropi

Suprotno tvrdnji ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Denisa Šulića, građani/ke Sarajeva i Federacije Bosne i Hercegovine ne plaćaju najjeftiniji gas u Evropi uprkos “prijateljskim odnosima” RS i Ruske Federacije.

Šulić je u Jutarnjem programu RTRS-a ustvrdio da građani Sarajeva i FBiH imaju najjeftiniji gas u Evropi.

Građani Sarajeva i Federacije BiH plaćaju najjeftiniji gas u Evropi zato što mi (Republika Srpska) imamo te odnose sa Ruskom Federacijom.

Denis Šulić, 5.6.2024.

Ovu tvrdnju demantuju zvanični podaci o cijenama gasa za korisnike/ce, koje objavljuje evropska statistička agencija EUROSTAT.

Prema grafičkom prikazu ove agencije, vidljivo je da je BiH od 2010. do 2023. godine bila među zemljama koje imaju povoljniju cijenu gasa, ali nikada nije imala najjeftiniji gas u Evropi. Države koje su imale povoljniju cijenu bile su Turska, Gruzija, Mađarska i Hrvatska, dok su neke države, kao npr. Srbija i Rumunija, u određenim periodima imale nižu, a u nekim periodima višu cijenu prirodnog gasa.

Prema izvještaju EUROSTAT-a, koji cijenu gasa objavljuje koristeći standard kupovne moći (Purchasing Power Standards – PPS) po 100 KwH, među zemljama koje su obuhvaćene periodom druge polovine 2023. godine evidentno je da Mađarska, Turska, Hrvatska, Srbija i Belgija imaju niže cijene gasa od BiH.

Purchasing power standard, odnosno standard kupovne moći (SKM), jedinica je vještačke valute koja eliminiše razlike u razinama cijena među zemljama. Na taj način jedan SKM kupuje istu količinu roba i usluga u svim zemljama. Ova jedinica omogućava smislene usporedbe obima ekonomskih pokazatelja među zemljama. Izvor: Agencija za statistiku BiH

Zašto je gas jeftiniji u Hrvatskoj?

Zanimljivo je da, prema statistici EUROSTAT-a, građani/ke Republike Hrvatske, koja je članica Evropske unije i koja je uvela sankcije Ruskoj Federaciji nakon invazije ove zemlje na Ukrajinu, i dalje jeftinije plaćaju gas od građana/ki BiH. Razlog tome je proizvodnja gasa u Hrvatskoj.

Na pedeset polja gasa u Republici Hrvatskoj proizvedeno je više od 80 milijardi kubnih metara gasa, kako pišu autori Filip Krunić i Tvrtko Perković u članku “Bogata povijest proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj” objavljenom u časopisu “Nafta i plin”. Proizvodnja gasa u Hrvatskoj, kako navode autori, postoji duže od stoljeća, a prvo polje gasa u ovoj zemlji otkriveno je 1917. godine. Proizvodnja se intenzivirala ‘30-ih godina prošlog vijeka. Osnivanjem kompanije Naftaplin 1952. godine počeo je snažan razvoj naftne i gasne privrede. Pored vlastite proizvodnje, Hrvatska gas uvozi i iz Ruske Federacije, ali i ukapljeni gas iz SAD-a.

BiH nema alternativu

Bosna i Hercegovina se od aprila 2021. godine snabdijeva ruskim gasom putem Turskog toka, o čemu je Istinomjer ranije pisao. Izgradnja Južne interkonekcije omogućila bi diverzifikaciju pravaca opskrbe prirodnim gasom za BiH. No, još uvijek nije usvojen zakon o gasovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” pa samim tim postoji ruski monopol nad formiranjem cijene gasa u BiH.

S obzirom na to da građani/ke Sarajeva i FBiH ne plaćaju najjeftiniji gas u Evropi, Istinomjer tvrdnju Denisa Šulića da je to slučaj ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!