Neistina

Ustavom RS nije definisana procedura u slučaju prijevremenog prestanka mandata predsjednika RS

Ustavom Republike Srpske nije navedeno koji se koraci poduzimaju u situaciji kada dođe do prestanka mandata predsjednika Republike Srpske niti je ijednim članom definisano to ko će obavljati dužnost u takvoj situaciji.

Screenshot: Nebojša Vukanović YouTube kanal

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Nebojša Vukanović gostovao je 5. juna 2024. godine u programu BHT-a. Komentarišući odnose unutar vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, Vukanović je ustvrdio da je u slučaju smjene predsjednika RS, entitetskim ustavom propisano imenovanje predsjednika NSRS na tu funkciju.

Novinar: Zašto bi to radio gospodin Stevandić, priželjkivao osudu Milorada Dodika?

Vukanović: Zato što bi on kao predsjednik Skupštine postao kalif umjesto kalifa. Hipotetički, ako se donese presuda kojom Dodik ne može da obavlja funkciju predsjednika, onda bi Stevandić, po Ustavu, kao predsjednik Skupštine, postao predsjednik Republike Srpske.

Nebojša Vukanović, 5.6.2024.

Suprotno Vukanovićevoj tvrdnji, u Ustavu Republike Srpske nije navedeno koji su naredni koraci u situaciji kada dođe do smjene predsjednika Republike Srpske niti je ijednom članom definisano to ko će obavljati dužnost u takvoj situaciji.

Iako Ustavom RS nije propisano da predsjednik NSRS bude imenovan za predsjednika RS ukoliko akutelni entitetski predsjednik ne može nastaviti obavljati dužnost na koju je izabran, ovakav slučaj desio se 2007. godine. Milan Jelić, tadašnji kandidat SNSD-a za predsjednika RS, izabran je na Opštim izborima 2006. godine. Nakon što je Jelić preminuo 30. septembra 2007. godine, Narodna skupština Republike Srpske je na 4. posebnoj sjednici 1. oktobra 2007. godine donijela privremenu odluku po kojoj je za vršioca dužnosti predsjednika Republike Srpske imenovan predsjednik NSRS Igor Radojičić.

Na funkciji predsjednika RS Radojičić je ostao do 9. decembra 2007. godine, kada je na prijevremenim izborima za predsjednika RS izabran Rajko Kuzmanović, kandidat SNSD-a.

Igor Radojičić kao predsjednik NSRS jeste 2007. godine nakon smrti Milana Jelića imenovan za predsjednika RS, ali ova praksa nije propisana ni definisana entitetskim ustavom. Shodno tome, Istinomjer tvrdnju Nebojše Vukanovića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!