Analize

Pregled sedmice: Saradnja s Frontexom, godina rada Parlamenta FBiH i usvajanje prioritetnog zakona

U prethodnoj sedmici nekoliko tvrdnji izabranih zvaničnika/ca ocijenili smo neistinitim i nedosljednim, dok smo u analizama pisali o usvajanju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, aktivnostima oba doma federalnog Parlamenta te saradnji s Frontexom.

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić ustvrdila je da zakon po kojem se sudi predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nije nigdje objavljen. S obzirom na to da su izmjene Krivičnog zakona BiH, na osnovu kojih se vodi postupak protiv Dodika, objavljene u Službenom glasniku BiH u julu 2023. godine, tvrdnja zastupnice Vulić ocijenjena je neistinitom.

Neistinitom je ocijenjena i tvrdnja zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudina Mehmedovića, koji je ustvrdio da nijedna zemlja nije postala članicom Evropske unije, a da prethodno nije bila članicom NATO saveza. Pet zemalja članica Evropske unije nisu članice NATO saveza, i to Kipar, Malta, Austrija, Irska i Švedska.

Izjava zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milana Dunovića da BiH još uvijek nije dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji ocijenjena je neutemeljenom, s obzirom na to da je Evropska komisija u oktobru 2022. godine objavila Paket proširenja za 2022. godinu u kojem je već tada BiH data preporuka za kandidatski status. Preporuku Evropske komisije u decembru iste godine potvrdilo je Evropsko vijeće i odobrilo status kandidata za BiH.

Nakon što se prethodno o njegovom usvajanju nije glasalo, na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 16. februara po hitnom postupku usvojen je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. O usvajanju ovog zakona, koji je u vrhu prioriteta koje BiH treba ispuniti bez odlaganja, pisali smo u analizi “Konačno usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti”.

Krajem januara 2024. godine okončana je prva godina mandata Parlamenta Federacije BiH. Stoga smo u drugoj prošlosedmičnoj analizi predstavili izvještaj rada Parlamenta Federacije BiH, koji je pripremila platforma Javna rasprava.

Nakon što je Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovara radi zaključivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Frontex, u analizi smo pisali kako je tekao proces od blokiranja ratifikacije sporazuma s ovim tijelom EU do usvajanja u Predsjedništvu BiH.

Od protekle sedmice pratimo i dvije najave.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović najavio je da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona Republike Srpske stupiti na snagu do polovine marta tekuće godine.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, najavio je da će u 2024. godini biti usvojene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!