Neutemeljeno

Kandidatski status dobili smo 2022. godine

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Dunović izjavio je da BiH još uvijek nije dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. Suprotno njegovim riječima, Evropsko vijeće je u decembru 2022. godine dodijelilo kandidatski status našoj zemlji.

Screenshot: Hayat

U gostovanju na televiziji Hayat 11. februara 2024. godine, Milan Dunović (DF) rekao je da državna vlast ne stremi dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji:

Vladajuća petorka, neki svjesno, neki možda u neznanju, radi sve da ne dobijemo kandidatski status.

Milan Dunović, 11.2.2024.

Ova Dunovićeva izjava uvrštena je i u naslov snimka gostovanja koji je televizija Hayat objavila na svom YouTube kanalu. Dunović je na svom Facebook nalogu podijelio poveznicu na snimak s ovim naslovom.

Screenshot: Facebook/Milan Dunović

Suprotno Dunovićevoj tvrdnji, Evropska komisija je 12. oktobra 2022. godine objavila Paket proširenja za 2022. godinu u kojem je već tada BiH data preporuka za kandidatski status.

Preporuku Evropske komisije potvrdilo je Evropsko vijeće 15. decembra 2022. godine i odobrilo status kandidata za BiH.

Evropska komisija je 8. novembra 2023. godine usvojila Paket proširenja za 2023. godinu i preporučila otvaranje pregovora o pristupanju kada se postigne neophodni stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo, dok je u decembru isto odlučilo i Evropsko vijeće.

Tom prilikom, Evropsko vijeće pozvalo je Evropsku komisiju da izvijesti o napretku BiH najkasnije u martu 2024. godine, s ciljem donošenja odluke o otvaranju pregovora.

Budući da je BiH dobila kandidatski status prije više od godinu, tvrdnju Milana Dunovića da aktuelna vlast “radi sve da ne dobijemo kandidatski status” Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!