Neistina

Pet zemalja EU nije pristupilo NATO savezu

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović ustvrdio je da nijedna zemlja nije postala članicom Evropske unije, a da prethodno nije bila članicom NATO saveza. Tvrdnju Mehmedovića demantuje činjenica da pet aktuelnih članica EU nisu pristupile NATO paktu.

Izvor: FENA

U objavi na Facebook stranici 10. februara 2023. godine, Šemsudin Mehmedović (Naprijed) rekao je da je aktuelna vlast obustavila NATO integracije BiH i “napomenuo” javnost da nijedna država nije ušla u Evropsku uniju prije nego što je pristupila NATO savezu:

Napomene radi, ni jedna zemlja nije postala članicom EU, a da prethodno nije bila članicom NATO-a.

Šemsudin Mehmedović, 10.2.2024.

Da Evropska unija ne uslovljava zemlje članice pridruživanjem NATO paktu, potvrđuje i činjenica da pet zemalja EU nisu članice ove vojne alijanse. Radi se o Kipru, Malti, Austriji, Irskoj i Švedskoj.

Također, osim BiH, još je nekoliko zemalja kandidatkinja za članstvo u EU koje nisu u NATO savezu (Srbija, Ukrajina, Moldavija i Gruzija).

S druge strane, nekoliko je evropskih zemalja koje su članice NATO-a, ali ne i EU, a riječ je o Islandu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Turskoj.

Budući da pet aktuelnih članica Evropske unije nisu članice NATO saveza, tvrdnju Šemsudina Mehmedovića da “nijedna zemlja nije postala članicom EU, a da prethodno nije bila članicom NATO-a” Istinomjer ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!