Najave

Izmjene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju FBiH tokom 2024. godine

Ilija Cvitanović najavio je da će u 2024. godini biti usvojene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, podsjetivši da je resorno ministarstvo već poduzelo određene aktivnosti u tom pravcu.

Screenshot: N1

Predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Cvitanović, gostujući na N1 Televiziji 12. februara 2024. godine, komentarisao je rad federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca te najavio usvajanje dva zakonska rješenja u toj oblasti.

Ustvrdivši da ministar Rimac dobro radi svoj posao, Cvitanović je izjavio da su pokrenute aktivnosti na usvajanju novih zakonskih rješenja u oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja te da će ona biti usvojena tokom 2024. godine.

Već pokrenuta izmjena zakona, odnosno donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju, u dogovoru sa Udrugom poslodavaca, koja se vrlo pohvalno izrazila o ministru Rimcu. Želimo dati svoj doprinos da to ministarstvo bude lider u legislativi, da omogućimo poslodavcima da imaju točne evidencije na Zavodu za zapošljavanje, a da kroz to osiguramo svim građanima Federacije Bosne i Hercegovine zdravstvenu zaštitu. Ja vjerujem da će u ovoj godini ti zakoni biti doneseni.

Ilija Cvitanović, 12.2.2024.

Ministar Rimac je 23. jula 2023. godine održao sastanak s predstavnicima Udruge poslodavaca Federacije BiH na kojem se razgovaralo o potrebnim izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH i Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

Resorno ministarstvo je krajem istog mjeseca, u okviru pripreme postupka izrade izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju, objavilo poziv za dostavu prijedloga, sugestija i mišljenja na navedene zakone, a koje bi, kako stoji u pozivu, trebalo promijeniti u odnosu na važeća pravna rješenja u ovim zakonima, zajedno s obrazloženjem i analizom.

U okviru monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja aktuelnog saziva Vlade FBiH, Istinomjer prati i obećanje koje je dala Naša stranka, a koje se odnosi na promjene unutar Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Istinomjer će pratiti da li će, kako je najavio Ilija Cvitanović, tokom 2024. godine biti usvojene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!