Radi se na tome

Ministarstvo sigurnosti BiH imenovalo članove tima za pregovore s FRONTEX-om

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković tokom ministarskog sastanka u okviru 12. foruma Strategije EU za dunavsku regiju (EUSDR), koji se održao u Brdu kod Kranja u Sloveniji, najavio je potpisivanje sporazuma između Bosne i Hercegovine i Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex). Početkom decembra 2023. godine Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine imenovalo je članove tima za pregovore s FRONTEX-om.

Izvor: Facebook / Elmedin Konaković

Konaković: Ministar sigurnosti, gospodin Nešić, formirao je radna tijela koja su užurbano krenula rješavati ovaj problem na koji se čeka jako dugo i mislim da bismo do kraja godine trebali zajedno sa Evropskom unijom urediti dio priče koji se zove Frontex u Bosni i Hercegovini. (…) Mislim da priča o Frontexu u Bosni i Hercegovini napokon ide u pravom smjeru i da bismo ovom dinamikom do kraja godine trebali tu priču imati završenu.

Novinarka: U smislu potpisivanja sporazuma?

Konaković: U smislu potpisivanja sporazuma, mi bismo s naše strane trebali biti spremni za sve ono što Evropska unija od nas očekuje.

Elmedin Konaković, 24.10.2023.

Početkom decembra, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić potvrdio je da je ministarstvo na čijem je čelu imenovalo članove tima za pregovore s FRONTEX-om. Na čelu tima nalazi se direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Mirko Kuprešaković. Potrebno je da odluku o imenovanju potvrdi i Vijeće ministara BiH.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina parafirala je sporazum s Frontexom krajem 2018. godine, međutim, bilo je potrebno da se sporazum i zvanično potpiše (ratifikuje), što se još uvijek nije desilo, te je BiH tako ostala jedina država u regiji koja nije ratifikovala sporazum s ovom agencijom. Albanija je prva država izvan Evropske unije koja je potpisala sporazum s Frontexom, i to u februaru 2018. godine, koji je stupio na snagu u maju 2019. godine. Sporazum s Crnom Gorom potpisan je u julu 2019. godine, a stupio je na snagu 1. jula 2020. godine. Srbija i Frontex potpisali su sporazum krajem novembra 2019. godine, koji je 1.5.2021. godine stupio na snagu. Sjeverna Makedonija sporazum je potpisala 26.10.2022. godine, a na snagu je stupio 24.2.2023. godine.

Na sjednici Predsjedništva BiH 19. februara 2020. godine tadašnji članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za, dok je Milorad Dodik glasao protiv Odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu. Nakon ove sjednice, Dodik je iskoristio ustavno pravo da Odluku proglasi destruktivnom po vitalni entitetski interes Republike Srpske.

Dodik se ulasku snaga Frontexa na teritorij Bosne i Hercegovine usprotivio i u aprilu 2019. godine, kada je odbio prijedlog da se, tokom migrantske krize, na istočnoj granici zemlje, prema Srbiji, rasporede pripadnici Oružanih snaga BiH i Frontexa.

Frontex, Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu, osnovana je 2004. godine kako bi pomogla zemljama Evropske unije (EU) i zemljama pridruženim šengenskom prostoru pri zaštiti vanjskih granica područja slobodnog kretanja unutar EU. Kao agencija EU, Frontex se finansira iz budžeta EU, kao i doprinosima zemalja pridruženih šengenskom prostoru. Agencija je proširena 2016, te je postala Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu, pri čemu je proširila svoju ulogu s migracijskih kontrola na upravljanje granicama i preuzela veću odgovornost za prekogranični kriminal.

S obzirom na imenovanje članova tima za pregovore s FRONTEX-om, Istinomjer obećanju Elmedina Konakovića daje ocjenu radi se na tome, te ćemo pratiti da li će sporazum između Bosne i Hercegovine i Frontexa biti ratifikovan do kraja ove godine, kako je i najavio u oktobru.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!