Analize

Pregled sedmice: Godina Vlade KS – nijedna zabilježena istina i jedno (ne)ispunjeno obećanje

U fokusu Istinomjera protekle sedmice bio je monitoring realizacije mjera iz Programa skupštinske većine u Kantonu Sarajevo nakon prve godine mandata kantonalne Vlade. Pored monitoringa rada Vlade KS, ocijenili smo tvrdnje izabranih zvaničnika, među kojima nije zabilježena nijedna istinita. Pisali smo i o jednom ispunjenom i jednom neispunjenom obećanju.

Ilustracija: Istinomjer

U prvoj godini mandata, Vlada Kantona Sarajevo u potpunosti je realizovala pet mjera iz “Programa skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026”, dok je u toku realizacija više od polovine od ukupno 194 mjere. Započetim su ocijenjene 84 mjere, dok je 14 mjera dobilo ocjenu “u progresu”. Nakon rekonstrukcije kantonalne vlasti u novembru 2023. godine, 20 mjera iz programa ocijenjeno je kao zaustavljeno, kao i dvije mjere koje su naknadno uvrštene u revidirani program. Godišnjica rada Vlade KS bila je predmet analize Istinomjera.

U zasebnim analizama detaljnije smo se bavili aktivnostima na realizaciji mjera u oblastima unutrašnjih poslova, zdravstva, boračkih pitanja i pravde te aktivnostima u oblasti odgoja i obrazovanja, kulture, sporta i socijalne politike.

Ocijenili smo i nekoliko tvrdnji izabranih zvaničnika.

Tvrdnja Semira Efendića da je Crna Gora otvorila pregovore sa EU 2012. godine, a Srbija i Albanija 2014. godine, ocijenjena je poluistinitom, s obzirom na to da je Crna Gora proces pristupnih pregovora započela 2012. godine, Republika Srbija 2014. godine, a Albanija 2022. godine.

Neistinitom je ocijenjena tvrdnja ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića da BiH ne teži NATO putu, shodno činjenici da je članom 84. Zakona o odbrani BiH definisana opredijeljenost BiH ka NATO savezu, ali i da BiH već nekoliko godina NATO savezu dostavlja Program reformi.

S obzirom na podatke relevantnih izvora koji rangiraju svjetske zemlje u pogledu sigurnosti, tvrdnja ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka da je situacija u BiH daleko, daleko najkvalitetnija, najsigurnija i najbolja ocijenjena je neutemeljenom.

Najava predsjednika Turističke zajednice KS Harisa Fazlagića o uvođenju najmanje deset novih aviolinija iz Sarajeva na proljeće 2024. godine ocijenjena je ispunjenom. S Međunarodnog aerodroma Sarajevo od proljeća 2024. godine, prema podacima web stranice Flight Connections, moguće je letjeti na 11 novih destinacija.

Neispunjenim je ocijenjena najava gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora o izgradnji prihvatilišta za pse do kraja marta ove godine, budući da izgradnja još uvijek nije završena.

Od prošle sedmice pratimo i najavu zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predraga Kojovića da će Dragan Mioković u narednih 15 dana zamijeniti Mirjanu Marinković-Lepić na mjestu predsjedavajuće Predstavničkog doma federalnog Parlamenta.

Pratimo i najavu ministra saobraćaja KS Adnana Štete da će izgradnja IX transverzale u Sarajevu, koja je započela još 2016. godine, biti okončana naljeto 2024. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!