Neutemeljeno

Sigurnosna situacija u BiH nije “daleko najkvalitetnija” u svijetu

Sigurnosna situacija u našoj zemlji, suprotno tvrdnjama federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, daleko je od “najkvalitetnije, najsigurnije i najbolje” u cijelom svijetu.

Izvor: Screenshot/Klix

Komentarišući sigurnosnu situaciju u zemlji, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak je u razgovoru za Klix Studio 25. marta 2024. godine komentarisao i sigurnosnu situaciju u zemlji.

Ako uzmemo situaciju u BiH, državama u okruženju, ako uzmemo situaciju u EU, ako uzmemo situaciju u čitavom svijetu, možemo reći da je situacija u BiH daleko, daleko najkvalitetnija, najsigurnija i najbolja.

Ramo Isak, 25.3.2024.

Kako bismo provjerili navedenu tvrdnju Rame Isaka, konsultovali smo nekoliko relevantnih izvora koji rangiraju svjetske zemlje u pogledu sigurnosti, a nijedan od njih ne ide u prilog ministrovoj tvrdnji.

Globalni indeks mira (Global Peace Index – GPI), istraživanje koje provodi Institut za ekonomiju i mir (Institute for Economics and Peace – IEP) koristeći 23 kvalitativna i kvantitativna pokazatelja iz relevantnih izvora, BiH je smjestio na 61. mjesto u 2023. godini, a evidentiran je i pad naše zemlje za četiri mjesta u odnosu na 2022. godinu. Prema ovom indeksu, od zemalja regiona, ispred BiH nalaze se Slovenija na 8. mjestu, Hrvatska na 14, a Sjeverna Makedonija, Albanija i Crna Gora na 38, 40, odnosno 45. mjestu u svijetu. Srbija i Kosovo nalaze se nekoliko pozicija ispod BiH.

Prvih deset zemalja prema ovom indeksu su Island, Danska, Irska, Novi Zeland, Austrija, Singapur, Portugal, Slovenija, Japan i Švicarska.

Izvor: GPI 2023

Prema indeksu kriminaliteta na statističkom portalu Numbeo, naša zemlja našla se na 31. mjestu liste od 42 evropske zemlje s ocjenom 42,9. Od zemalja regiona na ovoj listi, od BiH je u pogledu indeksa kriminaliteta lošije pozicionirana samo Albanija, na 32. mjestu, s ocjenom 45,7.

Statistički portal World population review, u pogledu broja ubistava, prema posljednjim dostupnim podacima, navodi da se u 2022. godini u BiH desilo 35 ubistava, odnosno 1,08 na 100.000 stanovnika. Od zemalja regiona, kvantitativno više ubistava u 2022. godini počinjeno je u Srbiji (74) i Albaniji (47), a manje u Hrvatskoj (31), Sjevernoj Makedoniji (18), Crnoj Gori (16) i Sloveniji (13). Ipak, u Srbiji je taj broj na 100.000 stanovnika nešto manji (1,02), a u Albaniji (1,65) i Crnoj Gori (2,55) veći nego u BiH. Hrvatska, Slovenija i Sjeverna Makedonija bolje su pozicionirane od BiH u tom pogledu s manje od jednog ubistva godišnje na 100.000 stanovnika.

Ni Globalni indeks organizovanog kriminaliteta (OCI) ne svrstava BiH u “najbolje zemlje”, pa se BiH našla na 57. mjestu, a od zemalja regiona, Srbija i Crna Gora su zemlje s većom stopom te na ovoj listi zauzimaju 40, odnosno 53. mjesto. Ostale zemlje regiona zauzimaju bolje pozicije na listi od 193 zemlje.

Prema izvještaju portala Gitnux, koji je kreiran uz korištenje brojnih statističkih izvora, BiH nije svrstao u najsigurnije zemlje svijeta u 2023. godini, kao ni Global Finance Magazin. Oba ova istraživanja među najsigurnije zemlje svijeta svrstavaju Island, Dansku, Katar, Švicarsku, Finsku, Ujedinjene Arapske Emirate i druge.

S obzirom na sve navedene podatke, tvrdnju federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka da je sigurnosna situacija u BiH “daleko najkvalitetnija, najsigurnija i najbolja” Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Napomena 4.4.2024:

U originalni tekst objavljen 29. marta 2024. godine, u pasusu koji se odnosi na statističke podatke portala World population review o broju ubistava, osim za BiH, dodali smo podatke i o broju ubistava na 100.000 stanovnika u zemljama regiona.

Pitajte Istinomjer!