Analize

Pregled sedmice: Godina rada Vijeća ministara BiH i neistinite tvrdnje o vanjskom dugu

Protekle sedmice Istinomjer je objavio izvještaj o monitoringu ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti na nivou Vijeća ministara BiH, godinu od njegovog konstituisanja, pisali smo i o dugogodišnjoj praksi usvajanja federalnog budžeta po hitnoj proceduri, a nekoliko tvrdnji ocijenili smo neistinitim i nedosljednim.

Vijeće ministara BiH je u prvoj godini mandata provodilo aktivnosti na ispunjavanju 104 obećanja od ukupno 254, koliko ih je dalo osam partija koje su formirale državni nivo izvršne vlasti. Od tog broja, ispunjena su četiri obećanja, dok je započet rad na ispunjavanju 100 obećanja. Jedno obećanje ocijenjeno je kao prekršeno, dok nisu zabilježene aktivnosti na ispunjavanju 149 obećanja. Više o monitoringu možete čitati na linku.

Federalna vlada na čijem je čelu bio Fadil Novalić samo je jednom u osam godina u Parlament Federacije BiH (PFBiH) uputila na usvajanje budžet po redovnoj proceduri, a i federalna Vlada predvođena Nerminom Nikšićem nastavila je praksu slanja prijedloga budžeta na usvajanje najvećem zakonodavnom tijelu FBiH po hitnoj proceduri, što je bio predmet još jedne analize Istinomjera.

Koliko dijelovi novog iščekivanog prijedloga izmjena Izbornog zakona liče na onaj koji je HDZ BiH već uputio u parlamentarnu proceduru 2022. godine analizirali smo nakon što je lider ove stranke Dragan Čović 22. januara 2024. liderima vladajućih stranaka dostavio dokument s izmjenama Izbornog zakona BiH o kojem je razgovarano u Laktašima, a kojim je, između ostalog, definisano i kako bi se birao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

U prošloj sedmici tri tvrdnje domaćih političkih aktera ocijenjene su kao neistinite, a jedna od njih je i ona Dženana Đonlagića da Sjeverna Makedonija još uvijek nije započela pregovore, a da Crna Gora s EU pregovara već 15 godina.

Preostale dvije neistine su iz domena ekonomije. Da se u ukupni dug Federacije BiH ne uračunavaju dugovi kantona izjavio je premijer RS Radovan Višković, a da Vlada FBiH nikada nije izdvojila više od 20 miliona KM za Fond solidarnosti ustvrdio je delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Vibor Handžić.

Zastupnik u državnom Predstavničkom domu Peđa Kojović u rasponu od tri mjeseca iznio je dva nedosljedna stava o Zakonu o VSTV-u. Na ovom linku možete čitati ko kakvim je stavovima riječ.

Nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo krajem januara 2024. godine presudu u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, prema kojoj je bivši federalni premijer osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja, odnosno sporne nabavke 100 respiratora u vrijeme pandemije Covid-19, Istinomjer je podsjetio na Novalićeve tvrdnje, stavove i obećanja koja je ocijenio u proteklih osam godina.

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto u martu 2023. godine najavio je da će u okviru procesa digitalizacije tenderska procedura za dodjelu opreme javnim emiterima u BiH biti okončana do kraja te godine. Početkom januara 2024. godine potpisan je ugovor za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje javnih RTV servisa u BiH, pa je njegovo obećanje ocijenjeno ispunjenim.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić najavio je u decembru 2023. godine da će idućeg mjeseca ovaj kanton dobiti budžet za 2024. godinu, što se ipak nije desilo, pa je njegovo obećanje ocijenjeno neispunjenim.

Neispunjenim je ocijenjeno i obećanje gradonačelnika Visokog Mirze Ganića da će područna škola “Goduša” koja djeluje u okviru OŠ “Alija Nametak” biti otvorena do kraja 2023. godine s obzirom na činjenicu da je njeno otvorenje najavljeno za kraj februara ove godine.

Nakon što je krajem oktobra Irfan Čengić proglasio pobjedu na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, najavio je da će u prvih 100 dana svog mandata usvojiti rebalans budžeta za 2023. i budžet Općine Stari Grad za 2024. godinu, Strategiju razvoja općine te Odluku o osnivanju i djelokrugu rada službi Općine. S obzirom na to da su svi ovi dokumenti usvojeni u prvih 100 dana njegovog mandata, Istinomjer je obećanje Irfana Čengića ocijenio ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!