Analize

Nastavljena praksa usvajanja budžeta FBiH po hitnom postupku

Vlada na čijem je čelu bio Fadil Novalić samo je jednom u osam godina u Parlament Federacije BiH (PFBiH) uputila na usvajanje budžet po redovnoj proceduri. Uz prethodnu konfuziju koju su unijele najave sjednica kako aktuelne Vlade FBiH, tako i Predstavničkog doma PFBiH (PD PFBiH), i federalna Vlada predvođena Nerminom Nikšićem nastavila je praksu slanja prijedloga budžeta na usvajanje najvećem zakonodavnom tijelu FBiH po hitnoj proceduri.

Ilustracija: Istinomjer

Tokom gostovanja u emisiji “Špica” na TVSA 22. januara 2024. godine na temu usvajanja budžeta FBiH za 2024. godinu, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović izjavio je da će “najvjerovatnije biti donesena odluka o privremenom finansiranju”, kao i da se nada da će Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputiti nacrt budžeta za 2024. godinu.

Stojanović je ustvrdio i da to do sada nije bio slučaj u Vladi Fadila Novalića, dodavši da aktuelna Vlada “pokušava da tu praksu promijeni”.

Izgubili smo određeni broj dana s obzirom da će biti odluka o privremenom finansiranju, ali očekujem da budžet bude nekoliko puta pred parlamentarcima i da ta procedura konačno bude ispostavljena onako kako zakon u budžetu, dakle, i propisuje.

Igor Stojanović, 22.1.2024.

Nakon najava privremenog finansiranja i budžeta u nacrtu, Parlamentu upućen prijedlog

U skladu s Ustavom FBiH, budžet za 2024. godinu trebao je biti usvojen do kraja 2023. godine. To se nije desilo, te se u pozivu za 9. redovnu sjednicu Predstavničkog doma PFBiH, koja je održana 24. januara 2024. godine, a koji je objavljen 9. januara, na dnevnom redu našao Prijedlog odluke o privremenom finansiranju Federacije BiH za period januar – mart 2024. godine, dok je 22. januara 2024. godine, u skladu s prijedlogom dnevnog reda 26. sjednice, Vlada FBiH trebala razmatrati usvajanje nacrta budžeta Federacije BIH za 2024. godinu.

Na sjednici održanoj istog dana kada je Stojanović dao navedenu izjavu, Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2024. godinu te ga po hitnom postupku uputila u Parlament FBiH, koji ga je po hitnom postupku usvojio 26. januara 2024. godine.

Na Istinomjerov upit kako komentariše upućivanje Prijedloga budžeta od Vlade FBiH u hitnu proceduru, Stojanović je poručio da je kao delegat u Domu naroda FBiH u prošlom mandatu insistirao da budžet ide u dva čitanja te da je i ovoga puta to bila njegova želja.

U nastavku, potpredsjednik FBiH naveo je razloge zbog kojih je Vlada FBiH, kako je rekao, odlučila da ubrza proces.

Razlozi su kako bi se već u startu stvorili preduslovi za povećanje penzija, za koje će se izdvojiti 317 miliona KM više nego u prošlom budžetu. Takođe se radi o povećanju Fonda solidarnosti za 16,5 miliona KM u odnosu na prošlu Vladu FBiH; 10 miliona KM za potpomognutu oplodnju. Tu je i stavka koja će omogućiti 1.000 KM za svaku porodilju u FBiH, itd.. Vlada je željela što prije da pokaže svoju namjeru u boljem radu i usmjeravanju novca prema potrebama građana.

Igor Stojanović, 27.1.2024.

Stojanović je dodao i da nije radostan zbog hitnog postupka te je izrazio nadu da je ovo posljednji put da se budžet usvaja na ovaj način.

Na pitanje zašto prijedlog, a ne nacrt, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH Nasiha Pozder ustvrdila je da je iz Naše stranke došao zahtjev da se budžet razmatra u redovnoj proceduri te da je to parlamentarni rad koji je ta stranka “njegovala” u prethodne četiri godine u opoziciji.

Slično kao i Stojanović, i Pozder je ustvrdila da je Vlada Fadila Novalića budžet usvajala “uvijek u hitnoj proceduri” te da zbog toga ni zastupnici, ni građani nisu imali priliku da, kako je dodala, “učestvuju u njemu”.

Ustvrdivši i da je sigurna da će već naredne godine budžet biti usvojen u redovnoj proceduri, ministrica Pozder argumentirala je pred svojim zastupnicima i pred svojom političkom partijom zašto smatra da je ovoga puta usvajanje prijedloga, a ne razmatranje nacrta budžeta “ispravan korak”.

Podsjetit ću vas da smo mi imenovani u maju, to znači da smo izgubili pet mjeseci rada na svojim pozicijama, da smo dobili budžet koji nismo pisali ni koji smo mi usvojili, da smo čekali na rebalans do novembra mjeseca, i kad sve to saberete, mi smo faktički operativno radili četiri mjeseca, a od nas se očekuju rezultati. Da smo sada čekali još tri mjeseca na usvajanje dokumenta koji bi došao nekad krajem marta, mi bismo se doveli ponovo u situaciju da bismo nekad u maju radili stvari koje smo trebali prošle godine u januaru.

Nasiha Pozder, 24.1.2024.

Istorijat načina usvajanja budžeta za vrijeme Vlade Fadila Novalića

Činjenica je da su tokom Vlade Fadila Novalića budžeti uglavnom usvajani po hitnoj proceduri, a izuzetak je bio budžet za 2018. godinu. Naime, nakon što je Vlada FBIH predložila budžet FBiH za 2018. godinu u formi nacrta, tokom decembra 2017. godine u redovnoj proceduri usvojio ga je Parlament FBiH. Detaljnije o tome navedeno je i u izvještaju Centra civilnih inicijativa o monitoringu rada Parlamenta FBiH za 2017. godinu.

S druge strane, to je bio jedini takav slučaj tokom osam godina Vlade na čijem je čelu bio Novalić, a u analizi objavljenoj početkom 2023. godine, Istinomjer je detaljno pisao o tome da je usvajanje federalnog budžeta po hitnom postupku tokom mandata prošle vlade bilo pravilo, a ne izuzetak.

Podsjećamo, budžeti FBiH za 2015. i 2016. godinu usvojeni su po hitnom postupku, a po hitnoj proceduri je Parlamentu FBiH upućen budžet i za 2017. godinu, ali je Dom naroda Parlamenta FBiH na 10. vanrednoj sjednici, održanoj 15. decembra 2016. godine, odlučio da se budžet za 2017. godinu razmatra po redovnoj proceduri, te je za 2017. godinu tako i usvojen.

Po hitnom postupku usvojeni su i budžeti za 2019, 2020. i 2021. godinu.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 24. januara 2022. godine nije usvojen prijedlog Vlade FBiH da se Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu razmatra po hitnom postupku te je odlučeno da se razmatra u formi nacrta. Krajem februara 2022. godine Vlada FBiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu, koji je u Predstavničkom domu i Domu naroda PFBiH usvojen krajem marta 2022. godine po redovnom postupku.

Jasno je da je praksa usvajanja budžeta FBiH po hitnoj proceduri, koju je uspostavila prethodna vlada, nastavljena i u mandatu Nermina Nikšića. Zastupnici/e i delegati/kinje u Parlamentu FBiH, kao i građani/ke, ni ovoga puta nisu imali priliku da utječu na proces usvajanja budžeta, i pored toga što su stranke koje su dio vladajuće koalicije na federalnom nivou imale stav da se budžet treba usvajati u redovnoj proceduri.

(Istinomjre.ba)

Pitajte Istinomjer!