Analize

Pregled sedmice: Društveno-ekonomski pokazatelji u BiH i nastavak evropskog puta

U protekloj sedmici, na Istinomjeru nije zabilježena nijedna istinita tvrdnja.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je 12.3.2024. godine da će ta institucija preporučiti otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine. Od tada bh. javnost svjedoči različitim i najčešće nepreciznim interpretacijama procesa pregovaranja koje iznose ključni domaći politički akteri. Da li se radi o neinformisanosti ili pokušaju manipulacije javnošću, nije poznato, ali je tok pregovaračkog procesa s EU jasan i transparentan i detaljno opisan u analizi “Interpretacije EU pregovaračkog procesa domaćih političkih aktera”.

Analizirali smo i gostovanje predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemala Ademovića, kao i uvijek aktuelni dug Republike Srpske, za koji premijer i ministarka finansija ovog entiteta tvrde da je manji od onog u Federaciji BiH, što je nominalno tačno. Kada se dug stavi u korelaciju s brojem stanovnika u oba entiteta i iznosom BDP-a, slika o dugu RS ipak je znatno drugačija.

Od dvije zabilježene poluistine, jednu je iznijela zastupnica u Predstavničkom domu BiH Sabina Ćudić kada je govorila o amandmanima i glasanju opozicije kada je riječ o izmjenama Zakona o državnoj službi BiH. Drugu poluistinitu tvrdnju imao je načelnik Općine Tešanj Suad Huskić kada je govorio o prirodnom priraštaju u BiH.

Većim dijelom neistinitom ocijenjena je tvrdnja zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admira Čavalića. U svom komentaru na davanje preporuke za otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, Čavalić je na društvenim mrežama naveo da je BiH gotovo 50 godina bila “s druge strane Berlinskog zida”.

Neistinitom je ocijenjena tvrdnja predsjednika SDS-a Milana Miličevića da se pravosudne instance na državnom nivou ne mogu formirati bez saglasnosti NSRS. Istu ocjenu nosi tvrdnja gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića da je broj zaposlenih u ovom gradu povećan za tri hiljade.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić izjavio je da je moguće provesti disoluciju Bosne i Hercegovine, što nema utemeljenje u Ustavu BiH.

U rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer” ilustrovali smo kako je suđenje predsjedniku RS Miloradu Dodiku prilika za članstvo SNSD-a da istakne ili važne datume u njegovom životu, ili njegov šarm. Našao se tu i premijer FBiH Nermin Nikšić koji je govorio o relaksiranom životu na Balkanu.

Započela je realizacija projekta proširenja trolejbuske mreže do Vogošće koja je najavljena u februaru 2024. godine. Početak prve faze radova ozvaničen je 14.3.2024. godine, čime je obećanje ministra saobraćaja Adnana Štete dobilo ocjenu radi se na tome.

S druge strane, neispunjenim je ocijenjeno obećanje načelnika Opštine Šamac Đorđa Miličevića iz oktobra prošle godine. Sredstva za sanaciju Vatrogasnog doma u Šamcu koji je oštećen tokom olujnog nevremena u julu 2023. godine još uvijek nisu osigurana.

Od protekle sedmice pratimo i dvije nove najave.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez najavio je 12.3.2024. da će namjenska industrija u BiH početi proizvoditi dronove samoubice “za 15 dana”, dok je ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović najavio je da će prva faza rekonstrukcije olimpijske dvorane Zetra biti završena do početka juna 2024. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!