Poluistina

Niko iz opozicije u Predstavničkom domu nije podržao Zakon o državnoj službi

Na Prijedlog izmjena Zakona o državnoj službi opozicija je podnijela samo jedan amandman, ali niko od zastupnika/ca nije glasao za ovaj zakon.

Screenshot: N1

Tokom gostovanja na N1 11. marta 2024. godine, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovini (PSBiH) Sabina Ćudić (Naša stranka) komentarisala je nedavno doneseni Zakon o državnoj službi u institucijama BiH, pritom iznijevši tvrdnju da je opozicija uložila samo jedan amandman na ovaj prijedlog zakona te da su upravo članovi/ce opozicije podržali/e donošenje zakona

Čitava opozicija uložila je jedan amandman na taj zakon, a mnogi iz opozicije su glasali za taj zakon.

Sabina Ćudić, 11.3.2024.

Na 12. hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH i 3. hitnoj sjednici Doma naroda PSBiH, održanim 8. marta 2024. godine, usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Kako je i ustvrdila Ćudić, jedini amandman na Prijedlog zakona podnio je zastupnik Jasmin Emrić (NES). Prije glasanja o samom tekstu zakona, zastupnici/e su se izjasnili/e i o Emrićevom amandmanu, ali ga nisu podržali/e.

Emrić je pojasnio da se njegovim amandmanom mijenja jedan član zakona na način da za savjetnike funkcionera BiH koji vrše najodgovornije poslove mogu biti imenovane isključivo samo one osobe koje imaju državljanstvo BiH, koje imaju univerzitetsku diplomu ili visoku stručnu spremu i osobe koje nisu ostvarile pravo na penziju.

Iako su članovi/ce PSBiH u oba doma imali/e samo jedan amandman na predloženi zakon, nije tačna konstatacija Sabine Ćudić da su “mnogi iz opozicije” glasali za njegovo usvajanje. Upravo suprotno – nijedan član/ica opozicije u Predstavničkom domu nije glasao/la za usvajanje izmjena Prijedloga zakona o državnoj službi, dok je u Domu naroda samo jedan delegat iz opozicije glasao “za”.

O ovom zakonu Predstavnički dom prvi se put izjašnjavao na sjednici 30. januara 2024. godine, kada Prijedlog zakona u prvom čitanju nije dobio entitetsku većinu. Za njegovo usvajanje glasalo je samo 15 zastupnika/ca, a svi/e su članovi/ice stranaka parlamentarne većine.

Dan kasnije, Dom naroda usvojio je Prijedlog zakona u prvom čitanju, a za su glasali samo delegati iz NiP-a i SNSD-a, odnosno svi delegati iz Kluba hrvatskog naroda u kojem je jedini opozicionar Zlatko Miletić (Za nove generacije).

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog zakona u prvom čitanju 28. feburara uz “tijesnu” većinu od 22 glasa “za”. Ponovo su zakon podržali/e samo zastupnici/e iz parlamentarne većine, uz dodatak Šemsudina Mehmedovića, koji je nakon napuštanja SDA i osnivanja pokreta Naprijed izjavio da neće biti ni na strani većine ni opozicije, te da će “do daljnjeg” djelovati kao nezavisni zastupnik.

Nakon toga se Predstavnički dom 8. marta izjašnjavao o Prijedlogu zakona u drugom čitanju. Od 30 prisutnih, 20 zastupnika/ca glasalo je “za” – ponovo bez glasova opozicije – što je bilo dovoljno za usvajanje zakona. Istog dana, Prijedlog zakona je u drugom čitanju dobio podršku i Doma naroda, a ponovo je jedini glas opozicionih delegata došao od Zlatka Miletića.

Budući da je samo Jasmin Emrić uložio amandman na predmetni zakon, ali da nijedan/na zastupnik/ca iz opozicije u Predstavničkom domu nije podržao/la ovaj zakon, odnosno da je u Domu naroda iz opozicionih stranaka samo Zlatko Miletić glasao “za”, tvrdnju Sabine Ćudić da je opozicija uložila jedan amandman na zakon i da su “mnogi iz opozicije” glasali za njegovo usvajanje Istinomjer ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!