Poluistina

Prirodni priraštaj u BiH u minusu od devet hiljada

Zajedno s 12 drugih općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, Tešanj je u 2023. godini zabilježio pozitivan prirodni priraštaj, a ukupan prirodni priraštaj u BiH bio je negativan i iznosio je -9.193.

Screenshot: UNA TV

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić (SDA) govorio je za UNA TV o demografskim karakteristikama u Tešnju i BiH, istakavši pozitivan prirodni priraštaj ove općine:

Ono što je nama najdraže na kraju i čime se ponosimo posebno je da imamo pozitivan prirodni priraštaj. Mi smo, dakle, u krugu od pet do deset najviše općina i gradova u BiH u kojima se više rodi djece nego što umire odraslih osoba. Dakle, prošle godine smo imali pozitivan prirodni priraštaj +200. U ovom trenutku, na nivou BiH, čini mi se da je negativan prirodni priraštaj na oko 15.000.

Suad Huskić, 7.3.2024.

Prirodni priraštaj razlika je između broja živorođene djece i broja umrlih osoba u periodu posmatranja. Podatke o prirodnom priraštaju po općinama i gradovima objavljuje Federalni zavod za statistiku, a prema statistici za 2023. godinu, Tešanj jeste imao pozitivan prirodni priraštaj.

Prema ovom obračunu, u Tešnju je 2023. godine rođeno 490, a umrlo 365 osoba, što predstavlja prirodni priraštaj od +125, a ne +200, kako je rekao Huskić. Međutim, u odgovoru na upit Istinomjera, Huskić je naveo da je kao izvor koristio podatke iz matičnih službi Općine Tešanj. Huskić je ove podatke predstavio na svojoj Facebook stranici, a prema priloženom, u Tešnju je 2023. godine rođeno 638 osoba, a umrlo 438, što predstavlja priraštaj od +200.

U 2023. godini, ukupno 13 općina i gradova u Federaciji BiH zabilježilo je pozitivan prirodni priraštaj. Radi se o općinama/gradovima Bužim, Kladanj, Doboj-Jug, Tešanj, Novi Travnik, Čitluk, Ravno, Široki Brijeg, Posušje, Hadžići, Ilidža, Ilijaš i Vogošća.

Kada je u pitanju Republika Srpska, Republički zavod za statistiku još uvijek nije predstavio podatke o prirodnom priraštaju prema općinama i gradovima za 2023. godinu. U 2022. godini, nijedna lokalna zajednica u RS, od ukupno 64, nije imala pozitivan prirodni priraštaj.

Konačno, sabirajući statistiku Federalnog i Republičkog zavoda za statistiku, zaključak je da je u 2023. godini prirodni priraštaj u BiH iznosio -9.193, a ne -15.000, kako je ustvrdio Huskić.

Budući da Tešanj jeste imao pozitivan prirodni priraštaj u 2023. godini, ali da se isto može reći i za više od 10 općina i gradova u BiH, odnosno da u 2023. godini prirodni priraštaj u BiH nije iznosio -15.000, nego -9.193, tvrdnju Suada Huskića Istinomjer ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!