Analize

Pregled sedmice: Dopunjeni program Vlade KS i nova neispunjena obećanja

Tokom prošle sedmice Istinomjer je analizirao javne istupe bh. funkcionera/ki prema istinitosti njihovih tvrdnji i ispunjenosti obećanja, a u našem monitoringu dopunjena su obećanja Vlade KS u izmijenjenom sazivu.

U analizi “Da li su medijske slobode zagarantovane u Republici Srpskoj?” bavili smo se tvrdnjama zvaničnika Republike Srpske da medijske slobode u ovom entitetu nisu ničim ugrožene. Podsjetili smo i na usvajanje Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizirala kleveta, ali i na konstantne verbalne napade na novinarke i novinare, kao i otvorene prijetnje, koje pokazuju suprotno.

Skupština KS prihvatila je sredinom novembra Odluku o potvrđivanju Vlade KS kojom je imenovan novi saziv, u kojem je na čelu Vlade ostao premijer Nihad Uk i osam ministara i ministrica, dok su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo. Prilikom imenovanja nove Vlade KS predstavljen je i novi program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026, u kojem su se desile određene izmjene, no 87% mjera ostalo je nepromijenjeno. Istinomjer je i na svojoj internet-stranici dopunio mjere koje prati u okviru svog monitoringa, a možete im pristupiti na LINKU.

Poluistinitom je ocijenjena izjava zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Elzine Pirić da su ranije u Ustavni sud BiH birani potpredsjednici i sekretari političkih stranaka, a da se pri izboru Marina Vukoje radi o državnom službeniku. Iako je prvi dio izjave tačan, tvrdnju Pirić da je Vukoja državni službenik demantira Zakon o državnoj službi u institucijama BiH, kojim je određeno da sekretari domova Parlamentarne skupštine BiH i sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH nisu državni službenici.

Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, izjavila je da među zemljama regiona samo Predstavnički dom Federacije BiH nema registar pedofila. Registar pedofila postoji u Hrvatskoj od 2012, u Srbiji od 2015. godine, dok bi, prema najavama zvaničnika u Crnoj Gori, trebao biti uspostavljen sredinom ovog mjeseca. Ovim je tvrdnja Biščević-Tokić ocijenjena kao većim dijelom istinita.

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ustvrdila je kako je Alija Izetbegović “presuđeni pripadnik reda ozloglašene fašističke formacije SS Handžar divizije”. Nakon što je 1946. godine uhapšen, Izetbegoviću se nije sudilo zbog pripadnosti SS jedinicama, nego zbog pripadnosti organizaciji “Mladi muslimani”. Na osnovu odgovora koje smo zaprimili iz Muzeja “Alija Izetbegović” i drugih historijskih spisa, tvrdnja Novaković Bursać ocijenjena je neutemeljenom.

Kada se radi o obećanjima, neispunjenim je ocijenjeno ono ministra trgovine i turizma Republike Srpske Denisa Šulića da će se Prijedlog zakona o ugostiteljstvu i Nacrt zakona o boravišnoj taksi naći na sjednici Narodne skupštine RS do kraja novembra. U novembru je održana samo jedna sjednica NSRS, na kojoj se nisu razmatrala dva zakona koje je ministar najavio.

Neispunjenim je ocijenjeno i obećanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića da će se nacrt budžeta institucija BiH naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH do kraja novembra. Do kraja 11. mjeseca Vijeće ministara BiH održalo je tri redovne i četiri vanredne sjednice, ali ni na jednoj od njih na dnevnom redu nije se našao nacrt budžeta institucija BiH za iduću godinu.

Novi načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić, nakon što je proglasio pobjedu na prijevremenim izborima, saopćio je šta namjerava uraditi u prvih 100 dana svog mandata. Nakon što je polovinom novembra zvanično preuzeo mandat, početkom decembra ispunjen je dio najavljenih ciljeva, te je njegovo obećanje dobilo ocjenu “radi se na tome”.

Istu ocjenu dobilo je i obećanje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića o potpisivanju sporazuma između BiH i Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) do kraja ove godine, budući da je početkom decembra 2023. godine Ministarstvo sigurnosti BiH imenovalo članove tima za pregovore s FRONTEX-om.

Od prošle sedmice Istinomjer prati i tri nove najave, i to predsjednika Turističke zajednice KS Harisa Fazlagića da će na proljeće biti uspostavljeno minimalno deset novih linija s aerodroma u Sarajevu, zatim najavu gradonačelnika Tuzle Zijada Lugavića da će u prva dva mjeseca 2024. godine Gradsko vijeće Tuzle donijeti potrebne odluke za ukidanje dostavljanja CIPS-a te obećanje načelnika Općine Dobretići Ive Čakarića da će ova općina do kraja 2023. godine dobiti strategiju razvoja.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!