Analize

Povećan broj mjera koje Istinomjer prati u Kantonu Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je 15.11.2023. godine Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade. Na čelu Vlade ostali su premijer Nihad Uk i osam ministara i ministrica, dok su četiri ministarstva dobila novo rukovodstvo.

U mandatu koji je počeo 24. marta 2023. godine i trajao do 25.10.2023. godine Istinomjer je pratio 166 mjera iz dokumenta “Program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026”. Izvještaj o realizaciji mjera iz ovog sporazuma nakon prvih 100 dana rada kantonalne Vlade objavili smo u julu 2023. godine.

Prilikom imenovanja nove Vlade KS predstavljen je i novi program skupštinske većine u Kantonu Sarajevo 2023–2026, u kojem su se desile određene izmjene, no 87% mjera ostalo je nepromijenjeno.

Imajući u vidu da je većina obećanja ista te da nije došlo do promjene premijera i osam ministara i ministrica, kao i da je Vlada “pala” kako bi bila smijenjena dva ministra iz Stranke za BiH, Istinomjer će u kontinuitetu pratiti rad Vlade na ispunjavanju obećanja. I novi stari kantonalni premijer Nihad Uk tokom gostovanja na TVSA, nakon ponovnog imenovanja, izjavio je da je do smjene Vlade došlo jer je to “s pravnog aspekta bilo jednostavnije i puno brže od procedure smjene ministara” te je i sam potvrdio da se radi o vladi kontinuiteta.

Istinomjer je i na svojoj internet-stranici dopunio mjere koje prati u okviru svog monitoringa, a možete im pristupiti na LINKU.

Afan Kalamujić novi je ministar finansija KS. Dok je njime rukovodio Emir Dedović iz Stranke za BiH, Ministarstvo finansija imalo je osam obećanja/mjera. Od 15.11.2023. godine ovo ministarstvo u programu ima 11 mjera, od kojih je samo jedna identična onoj iz prvog dijela mandata, dok jedna, iako nije ista, ima isti finalni cilj – uspostavljanje evidencije potraživanja u Kantonu Sarajevo. Ta dva obećanja spojena su i bit će praćena kao jedno.

Bojan Bošnjak novi je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Ministarstvom je donedavno rukovodio Almir Bećarević iz Stranke za BiH. U odnosu na prethodni period, jedna mjera nije se našla u programu nove skupštinske većine, i to ona koja se odnosila na uspostavljanje novog tarifnog sistema gasne mreže, dok je dodana mjera koja se tiče rješavanja problematike nelegalnih objekata u Kantonu Sarajevo.

Promjena se desila i na čelu Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, gdje je nova ministrica Adna Mesihović. U prvom dijelu mandata ovo ministarstvo imalo je navedeno 11 mjera. U novom programu navedeno je da će u okviru ovog ministarstva biti provođene aktivnosti na 14 mjera, od kojih samo jedna ima poveznicu s mjerama iz prethodnog programa.

Ministarstvo zdravstva također je dobilo novog ministra, Enisa Hasanovića, no u programu skupštinske većine nije došlo do promjene planiranih mjera.

Iako nije dolazilo do promjena u rukovodstvu Ministarstva privrede, u programu trenutne skupštinske većine ne nalazi se mjera o izgradnji dvije vjetroelektrane u Kantonu Sarajevo, kao ni dvije mjere koje su u potpunosti realizovane ranije. S druge strane, dodane su dvije mjere koje se odnose na donošenje zakona o imovini Kantona Sarajevo i zakona o poticaju razvoja male privrede u Kantonu Sarajevo.

Obećanje “Jačanje kapaciteta sudova u KS” iz domena Ministarstva pravde i uprave, kojim i dalje upravlja Darja Softić-Kadenić, nije se našlo u novom programu skupštinske većine.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova, čiji je ministar i dalje Admir Katica, dodano je obećanje, odnosno najavljeno je donošenje strategije za borbu protiv zloupotrebe droga.

Ukupno 20 obećanja koja su bila dio programa prethodne skupštinske većine nisu se našla u programu nove skupštinske većine, te su ocijenjena kao zaustavljena.

U konačnici, Istinomjer prati 174 obećanja Vlade Kantona Sarajevo, što uključuje i dva obećanja koja su ranije ispunjena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!