Radi se na tome

Pokrenuta realizacija ciljeva u prvih 100 dana mandata Irfana Čengića

Na konferenciji za medije održanoj 29.10.2023. godine Irfan Čengić proglasio je pobjedu na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo te saopćio šta namjerava uraditi u prvih 100 dana svog mandata. Nakon što je polovinom novembra zvanično preuzeo mandat, početkom decembra ispunjen je dio najavljenih ciljeva.

Izvor: Facebook/Irfan Čengić

Na navedenoj konferenciji, u kontekstu prvih 100 dana svog mandata, Čengić je, pored ostalog, najavio usvajanje rebalansa budžeta za tekuću godinu, strategije razvoja općine te sistematizaciju radnih mjesta u organima općinske uprave.

Mi ćemo u prvih 100 dana, dakle, realizovati ono što smo obećali – to su rebalans budžeta, budžet, Strategija razvoja OSG, gdje ćemo zacrtati sve te velike projekte, sistematizacija radnih mjesta, organizacija organa uprave, kako bi mogli krenuti u pripremu velikih projekata poput fudbalskog terena, sportsko-rekreacijske zone, podzemne garaže na Trgu Austrije i slično. Ali to su projekti koji će biti zacrtani Strategijom razvoja Općine Stari Grad i projekti sa kojima ćemo izaći na naredne izbore, pripremiti temelje, a neke već realizirati u ovoj godini.

Irfan Čengić, 29.10.2023.

Tokom izborne kampanje Čengić je glasačima/cama predstavio i izborni program u kojem, pored ostalog, stoji da su u dokumentu “navedene samo smjernice djelovanja” te da će konkretizacija programa sa strateškim ciljevima, prioritetima i konkretnim mjerama biti predstavljena kroz Strategiju razvoja općine Stari Grad Sarajevo, koja će biti usvojena u prvih 100 dana njegovog mandata.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je 9.5.2023. godine potvrdilo optužnicu protiv tadašnjeg načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića zbog, kako je navedeno, krivičnih djela “organizovani kriminal” i “pranje novca” te koruptivnih krivičnih djela “zloupotreba položaja” i “primanje i davanje mita”. Istog dana Hadžibajrić je uhapšen, te mu je određen i jednomjesečni pritvor. Na referendumu održanom 23.7.2023. godine izglasan je opoziv načelnika Općine Stari Grad, a pored Irfana Čengića, na prijevremenim izborima kandidat za načelnika bio je i Dženan Selimbegović (SDA).

Na osnovu odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), 29.10.2023. godine održani su prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo. Nakon što je CIK objavio zvanične rezultate, za načelnika Općine Stari Grad izabran je Irfan Čengić, koji je osvojio 6.902 glasa, ispred protivkandidata Dženana Selimbegovića, koji je imao osvojenih 4.060 glasova. Čengić je mandat zvanično preuzeo 17.11.2023. godine.

Na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo održanoj 30.11.2023. godine, pored ostalog, usvojeni su Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2023. godinu (rebalans budžeta), Nacrt strategije razvoja općine Stari Grad Sarajevo za period od 2024. do 2027. godine, kao i Odluka o osnivanju i djelokrugu rada službi Općine Stari Grad Sarajevo.

Kako je tim povodom izjavio načelnik Čengić, Nacrt strategije razvoja ići će u javnu raspravu u trajanju od 30 dana, pri čemu je pozvao sve građane, vijećnike, te ostale relevantne i nadležne subjekte, da se uključe u izradu konačnog dokumenta strategije.

Nakon sumiranja rezultata javne rasprave, te nakon razmatranja svih eventualnih sugestija i prijedloga učesnika javne rasprave, finalni tekst Strategije će u formi prijedloga biti pripremljen i upućen Općinskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Općina Stari Grad Sarajevo, 30.11.2023.

U okviru ostalih aktivnosti načelnika Čengića, ovom prilikom podsjećamo da je nakon održanog radnog sastanka 21.11.2023. godine s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić za decembar ove godine dogovoreno potpisivanje sporazuma između Općine Stari Grad Sarajevo i Grada Sarajevo o zajedničkoj realizaciji nekoliko projekata.

Kako je tom prilikom navedeno, radi se o rekonstrukciji vrtića “Agan Bostandžić”, izgradnji view point vidikovca na Špicastoj stijeni, izgradnji igrališta Medrese, izvođenju radova rasvjete tunela Vratnik, rekonstrukciji fasada u Ulici Zelenih beretki, izradi glavnog projekta za rekonstrukciju Bistrik kule, postavljanju besplatnog klizališta na Trgu Prve brigade policije preko puta Vijećnice te izgradnji zip linea.

S obzirom na to da su usvojeni rebalans budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2023. godinu, Nacrt strategije razvoja općine Stari Grad Sarajevo za period od 2024 do 2027. godine, kao i Odluka o osnivanju i djelokrugu rada službi Općine Stari Grad Sarajevo, Istinomjer obećanju Irfana Čengića u vezi s realizacijom ciljeva postavljenih u prvih 100 dana njegovog mandata daje ocjenu radi se na tome te ćemo nastaviti pratiti dalje aktivnosti na njihovom ispunjavanju.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!