Analize

Pregled sedmice: Dekonstrukcija stranke, rekonstrukcija Vlade i pet neistina

U sedmici koja je iza nas zabilježili smo pet neistina koje su bh. zvaničnici iznijeli u javnosti. Analizirali smo stavove političara i političarki, kao i njihove deklarativne i neprimjerene reakcije na slučajeve rodno zasnovanog i porodičnog nasilja.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kojović komentarisao je problematiku donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH, kada je konstatovao je do 2005. godine postojalo “entitetsko glasanje” pri donošenju odluka Ustavnog suda BiH, što nije istina.

Neistinita je bila konstatacija načelnika Općine Novi Grad Sarajevo i predsjednika SBiH Semira Efendića da je Sabina Ćudić u državnom Predstavničkom domu glasala za izbor Marinka Čavare u rukovodstvo tog zakonodavnog tijela.

Govoreći o smanjenom broju ukradenih vozila, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica uporedio je trenutne brojke ukradenih automobila s onim iz 2019. godine. Nijedan od ta dva podatka nije bio tačan.

Kod premijera Republike Srpske Radovana Viškovića u protekloj smo sedmici zabilježili neistine koje su se odnosile na visinu zaduženosti SAD-a te na tvrdnju da Republika Srpska ima najmanje zaduženje u Evropi u odnosu na BDP.

Imenovanje Rusmira Isaka, sina ministra unutrašnjih poslova FBiH, i prošle je sedmice bilo aktuelno. Odgovarajući na pitanje o tom imenovanju, premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je da ne postoji način da se imenovanje izbjegne nakon predlaganja kandidata. Ipak, Nikšića je u ovoj tvrdnji demantovao Poslovnik o radu Vlade FBiH, te je ona ocijenjena neistinitom.

Sam ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak našao se u našoj satiričnoj rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer” riječima “ja radio u krim-policiji, nisam ‘vako ispitiv'o k'o Vi”, koje su bile upućene voditelju jutarnjeg programa BHT-a Zvonku Komšiću.

U protekloj sedmici bavili smo se rodno zasnovanim, partnerskim i nasiljem u porodici. Analizirali smo stavove političara i političarki, kao i njihove reakcije na slučajeve nasilja. I dok su one najčešće na fonu deklarativne osude ili potpunog ignorisanja, zabilježeni su slučajevi banalizovanja i normalizacije takvog nasilja.

Ušli smo i u problematiku stranačkih ujedinjavanja i kandidatskih lista. Zastupnik u federalnom Parlamentu Sandi Salkić nije član stranke NES, već obnaša funkciju predsjednika A-SDA. Ipak, prema podacima iz Programa utroška sredstava za političke partije za 2023. godinu, za njegov zastupnički mandat novac prima NES, a ne A-SDA.

Opcije za rekonstrukciju Vlade Kantona Sarajevo bile su također tema Istinomjera u sedmici iza nas. Imajući u vidu da ministre iz Stranke za BiH koji obnašaju dužnost u Vladi KS nije moguće jednostavno smijeniti bez da sami podnesu ostavke, provjerili smo na koji način uopće može doći do rekonstrukcije ovog kantonalnog izvršnog tijela .

Kada je riječ o obećanjima koja su davale izabrane ili imenovane javne osobe, bilježimo najavu ministra saobraćaja KS Adnana Štete da će gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice početi do kraja septembra.

Ocjenu “radi se na tome” dobila su dva obećanja. Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković obećao je da će sportska dvorana u ovom gradu biti izgrađena do augusta 2024. godine. Godinu nakon početka izgradnje, radovi teku planiranom dinamikom. I rekonstrukcija sportskog igrališta ispred OŠ “Hašim Fazlić” u Ilijašu također je u toku i trebala bi biti završena tokom jeseni.

I na kraju, obećanje gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića da će izgradnja nove bolnice u tom gradu biti okončana do septembra ocijenjeno je neispunjenim jer je Vlada RS dala saglasnost za produženje roka za završetak izgradnje 30.3.2024. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!