Neispunjeno

Rok za izgradnju nove bolnice u Doboju pomjeren za mart 2024. godine

Iako je gradonačelnik Doboja Boris Jerinić početkom 2023. godine najavio da bi izgradnja nove bolnice u ovom gradu trebala biti okončana do kraja septembra ove godine, nakon posljednje sjednice Vlade Republike Srpske (RS) jasno je da projekat neće biti završen u najavljenom roku.

Izvor: JZU Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj/Facebook

Da izgradnja treba biti okončana 30.9.2023. godine te da vjeruje da će tog dana bolnica biti i otvorena, Jerinić je izjavio govoreći u kontekstu planova za realizaciju projekata u 2023. godini.

Rok završetka bolnice je 30. septembar i vjerujem da ćemo tog datuma otvoriti bolnicu, da će se u potpunosti preseliti i to je nešto što mogu slobodno reći je jedan od najznačajnijih projekata u gradu Doboju.

Boris Jerinić, 11.1.2023.

Nekoliko dana ranije, i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je da bi ovaj objekat tokom 2023. godine trebao biti stavljen na raspolaganje građanima i građankama Doboja i okoline.

Već u februaru, mediji su izvještavali da se radovi na bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju privode kraju te da je “u toku utopljavanje objekta i unutrašnji radovi, nakon čega slijedi opremanje ove zdravstvene ustanove najsavremenijom opremom”.

Međutim, da projekat neće biti završen u najavljenom roku, početkom augusta 2023. godine prilikom obilaska gradilišta nagovijestio je resorni ministar Šeranić, izjavivši, između ostalog, da su velike padavine usporile završetak preostalih građevinskih radova, ali i da očekuje da do kraja tekuće godine izgradnja bude okončana.

Republička direkcija za obnovu i izgadnju prati same radove. Mi ćemo na osnovu njihovog mišljenja i preporuka, ali i zahtjeva izvođača, vidjeti kako i na koji način će biti dalja dinamika tog projekta. Ono što ja očekujem je da do kraja godine imamo izrealizovan navedeni projekat.

Alen Šeranić, 7.8.2023.

U okviru monitoringa na ispunjavanju predizbornih obećanja u mandatu 2018–2022. godina, Istinomjer je pratio i ispunjavanje obećanja koja su dali politički subjekti koji su sačinjavali Vladu Republike Srpske u navedenom periodu. Jedno od njih bilo je i obećanje koje je dao SNSD na predizbornom skupu u Doboju 2.10.2018. godine, a koje se odnosilo na izgradnju nove bolnice u tom gradu. Nakon niza provedenih aktivnosti u pravcu njegovog ispunjavanja, Istinomjer je na kraju mandata Vlade RS ovom obećanju dao ocjenu ispunjeno većim dijelom.

Zvanična potvrda o pomjeranju roka izgradnje stigla je nakon 37. sjednice Vlade RS održane 14.9.2023. godine, na kojoj je prihvaćena Informacija o realizaciji projekta “Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU Bolnice ‘Sveti apostol Luka’ Doboj”.

Naime, kako je tim povodom navedeno na zvaničnoj stranici Vlade, uz prethodnu saglasnost Republičke direkcije za obnovu i izgradnju kao nadzora na izvođenju projekta i Pravobranilaštva Republike Srpske, data je saglasnost za produženje roka za završetak ugovornih obaveza do 30.3.2024. godine.

Vlada Republike Srpske ovlastila je ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da potpiše aneks ugovora za realizaciju ovog projekta. Takođe, Vlada Republike Srpske je zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da preduzme aktivnosti u cilju nabavke dodatnih radova za formiranje Službe intenzivne medicine za nehirurške grane i centralnog sistema snabdijevanja CO2.

Vlada RS, 14.9.2023.

Iz Vlade su pojasnili da će rok za realizaciju ugovora zbog događaja izvan kontrole jedne od ugovornih strana biti produžen za period tokom kojeg je postojala spriječenost ispunjavanja obaveza.

Ovim Istinomjer obećanje Borisa Jerinića da će radovi na bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju biti okončani do kraja septembra 2023. godine te da će bolnica tada biti i otvorena ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!