Analize

Na koji je način moguća rekonstrukcija Vlade KS?

Već neko vrijeme u javnosti se govori o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo, u kojoj funkciju ne bi vršili ministri iz Stranke iz BiH (SBiH). Istinomjer analizira da li je, kako neki zastupnici tvrde, moguće smijeniti određene ministre bez ostavke premijera i rekonstrukcije kompletne Vlade KS.

Izvor: Vlada KS

Vlada Kantona Sarajevo imenovana je 24. marta 2023. godine, a formirale su je partije Narod i Pravda (NiP), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Naša stranka (NS) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). Prethodno su ove partije usaglasile program na kom će raditi do 2026. godine.

U još uvijek aktuelnoj Vladi, NiP ima četiri ministarstva, SDP BiH isto četiri, NS premijersko mjesto i dva ministarstva, dok SBiH ima dva ministarska mjesta.

U julu 2023. godine, zastupnik NS-a u Skupštini Kantona Sarajevo Redžo Lemezan napustio je ovu stranku, a nedugo zatim, zastupnica SBiH u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić učinila je isto. Nakon istupanja iz članstva svojih političkih subjekata, Lemezan i Hodžić su sa zastupnikom Damirom Marjanovićem (Za nove generacije – ZNG) formirali klub u Skupštini KS. Iz ZNG-a tada je istaknuto da podržavaju rekonstrukciju Vlade KS sa ili bez učešća ovog političkog subjekta u radu kantonalne Vlade.

Nakon što je krajem augusta 2023. godine i Elza Gaković istupila iz Stranke za BiH, u javnosti se sve više počelo spekulisati o novoj skupštinskoj većini i rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo, u kojoj ne bi bili ministri iz ovog političkog subjekta – Almir Bečarević (ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša) i Emir Dedović (ministar finansija).

O modelima rekonstrukcije Vlade KS prethodnih dana govorili su zastupnici aktuelne skupštinske većine, kao i zastupnici opozicije.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo iz još uvijek aktuelne većine u KS Muamer Bandić (SBiH), gostujući u emisiji “Polis”, govorio je o “tri modela rekonstrukcije Vlade”. Prvi model smjene ministara je, navodi Bandić, da su oni radili neustavno, pa bi to bio razlog za smjenu, drugi je njihova ostavka, a treći je podnošenje ostavke premijera, što bi značilo smjenu kompletnog sastava Vlade.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić iz opozicione SDA je dan poslije ustvrdio da nije moguće promijeniti dva ministra u Vladi KS ukoliko oni sami ne podnesu ostavku, već da se mora ići “u proceduru obaranja Vlade, imenovanja ponovnog mandatara”, kako bi novi mandatar imenovao novu Vladu.

Šta predviđaju Zakon o Vladi KS i Poslovnik Skupštine KS?

U Zakonu o Vladi KS, članom 12. definisano je da premijer “podnosi ostavku predsjedavajućem Skupštine Kantona”, koju poslije potvrđuje Skupština Kantona, a član Vlade (ministrica ili ministar) ostavku podnosi premijeru.

Članom 13. Zakona o Vladi KS regulisan je proces u slučaju ostavke članice/člana Vlade ili premijera, pa je tako navedeno da će “ako premijer prihvati ostavku pojedinog člana Vlade”, razrješenje potvrditi “Skupština Kantona na narednoj sjednici”.

Imenovanja i razrješenja lica koje je potvrdila Skupština, kao što je slučaj s premijerom i članovima Vlade KS, također su regulisana Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo. Članom 201. ovog poslovnika propisano je da “lice koga bira, imenuje ili potvrđuje Skupština može biti smijenjeno ako ne vrši dužnost u skladu sa Ustavom, zakonom i u okviru datih ovlaštenja”. Ukoliko dođe do ostavke lica koje bira ili imenuje Skupština, ovaj je proces regulisan članom 202. Poslovnika Skupštine KS.

Ministri iz SBiH o ostavkama

Da neće podnijeti ostavku, potvrdio je sam ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi KS Almir Bečarević.

U tom segmentu, ja kažem, ne borim se ja da bih opstao na ovoj stolici, ona me ne interesuje. Što se mene lično tiče, ostavku neću dati, a oni nek me smijene kad god hoće.

Almir Bečarević, 8.9.2023.

Ovakav stav iznio je nekoliko dana kasnije i predsjednik SBiH Semir Efendić.

Trojka ovim pokazuje da njihov izbor nije jedna politička stranka sa dugogodišnjom državotvornom tradicijom, sa više od 25 godina postojanja na sceni političkoj Bosne i Hercegovine, već da su njihov izbor preletači i trgovci. Oni ovim to pokazuju, i to je razlog zbog kojeg naši ministri neće podnijeti ostavku.

Semir Efendić, 13.9.2023.

Odlazi li i kantonalni premijer?

Iako je zastupnik vladajućeg NiP-a Elvis Vreto izjavio da ni kantonalni premijer Nihad Uk (NS) nije nedodirljiv u najavljenoj rekonstrukciji Vlade KS, Uk je rekao da je njegova pozicija premijera “zasad netaknuta” te da je rekonstrukcija kantonalne Vlade, u kojoj neće participirati SBiH, neophodna.

Ono što je bila tema razgovora i pregovora jeste da se treba održati kontinuitet kada je u pitanju premijerska pozicija, ali, ako politika drugačije dogovori, možda će biti upitna i moja pozicija, ali za sada nema ništa od toga. (…) Veoma je bitno podvući crtu, podvlačenjem te crte Stranka za BiH izlazi iz vlasti i ide na klupu za rezervne igrače. Mi ćemo nastaviti u kapacitetu u kakvom jesmo.

Nihad Uk, 14.9.2023.

Na pitanje novinarke TVSA da li je opcija da Uk podnese ostavku i da se imenuje nova Vlada bez ministara SBiH, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine KS Vibor Handžić (NS) 14.9.2023. godine odgovorio je da to jeste jedna od opcija za rekonstrukciju, ali da ne misli da će se to desiti.

Iako je pokretanje smjene dva ministra, odnosno rekonstrukcije Vlade KS, već bilo najavljivano, ono se još uvijek nije pokrenulo te Vlada KS funkcioniše u istom sastavu otkad je imenovana krajem marta 2023. godine. Uzimajući u obzir stavove ministra Bečarevića, kao i stavove predsjednika SBiH Semira Efendića, da članovi ovog političkog subjekta neće podnijeti ostavke sa svojih funkcija, ostaje nejasno kako će se, prema postojećem Poslovniku Skupštine KS i Zakonu o Vladi KS, uopšte moći smijeniti neki ministri, a da ne dođe do rekonstrukcije kompletne Vlade KS s premijerom Nihadom Ukom na čelu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!