Analize

Pregled sedmice: Dejtonski sporazum, Ustav BiH i državni zakoni u fokusu Istinomjera

Istinomjer je u protekloj sedmici zabilježio pet neistinitih, jednu neutemeljenu i jednu većim dijelom neistinitu tvrdnju, kao i jedan nedosljedan stav. Pored toga, zabilježili smo jedno neispunjeno obećanje i dvije najave. Među ocijenjenim akterima/kama našli/e su se Dragan Čović, Halil Bajramović, Sanja Vulić, Aida Baručija i drugi.

Komentarišući pismo koje su pojedini zastupnici iz Predstavničkog doma PSBiH uputili zvaničnim institucijama EU i SAD-a, zastupnica u ovom domu Sanja Vulić iznijela je neistinitu tvrdnju da je “trojka” sastavljena većinom od bivšeg kadra SDA. Kada je riječ o predstavnicima vlasti na državnom nivou, jedino su ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, dva zastupnika u Predstavničkom domu i jedan delegat u Domu naroda, koji su svi trenutno članovi NiP-a, bivši članovi SDA. Ostali ministri, poslanici i delegati koji dolaze iz stranaka “trojke” nisu bili članovi SDA.

Zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Milan Dunović (DF) govorio je o radu OHR-a te je pri tome rekao da su uslovi za gašenje OHR-a propisani Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH (Dejtonskim mirovnim sporazumom). Mandat i nadležnosti OHR-a definisani su Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali su uslove za zatvaranje OHR-a definisali politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira 2008. godine (Program 5+2). S tim u vezi, Istinomjer je tvrdnju Milana Dunovića ocijenio neistinitom.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, govoreći o odnosima u regionu i u Bosni i Hercegovini, ustvrdio je da “dugo traju izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma”. Jedine moguće “izmjene” Dejtonskog mirovnog sporazuma jesu one koje se odnose na izmjene Ustava BiH, a do sada je usvojen jedan amandman na Ustav, koji se odnosi na regulisanje položaja Brčko distrikta (2009). S obzirom na navedeno, Stevandićevu tvrdnju ocijenili smo također neistinitom.

Istinomjer je neistinitom ocijenio i tvrdnju poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Milorada Kojića da su zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH doneseni “bez ustavnog osnova”. Kojićevu tvrdnju, prije svega, demantuje činjenica da su i Zakon o Sudu BiH i Zakon o Tužilaštvu BiH usvojeni u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Pored toga, Ustavom BiH definisano je da BiH može preuzeti nadležnosti s entiteta ukoliko bude saglasnosti za takvo nešto.

Delegat u Domu naroda PSBiH Zdenko Ćosić (HDZ BiH) komentarisao je rezultat kandidatkinje za članicu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Borjane Krišto, te je tom prilikom izjavio da su “svi hrvatski glasači dali glas Borjani Krišto”. S obzirom na to da Ustav BiH i Izborni zakon BiH ne propisuju izjašnjavanje birača/ica prema etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti, nemoguće je utvrditi koliko je “hrvatskih glasača dalo glas Borjani Krišto”. Istinomjer je ovu tvrdnju Zdenka Ćosića ocijenio neutemeljenom.

Zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH Halil Bajramović (NiP), osvrćući se na rad Srpske radikalne stranke, ustvrdio je da je visoki predstavnik u BiH zabranio djelovanje ove stranke. Članovi Srpske radikalne strane jesu smjenjivani odlukama OHR-a i ovom političkom subjektu jeste odbijeno učešće na izborima 2000. godine zbog odbijanja da zamijeni tri stranačka lidera i registruje se pod novim imenom, ali visoki predstavnik u BiH nikada SRS-u nije zabranio djelovanje. Shodno tome, Istinomjer je tvrdnju Halila Bajramovića ocijenio kao većim dijelom neistinitu.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević (SNSD) ustvrdio je da Dan državnosti i Dan nezavisnosti BiH “jedan drugog poništavaju”, da je referendum od 29.2. i 1.3.1992. pokazao “da su Srbi nebitni” i da je referendumom “prekršen tadašnji Ustav SRBiH”. S obzirom na to da historijske činjenice govore da je referendum o nezavisnosti proveden u skladu s tada važećim Ustavom SRBiH te budući da prilikom izlaska na referendum nije izuzet nijedan narod u BiH, a što je potvrdio i Ustavni sud BiH, Istinomjer je navedene tvrdnje Radovana Kovačevića ocijenio neistinitim.

Zastupnici/e u Predstavničkom domu PPSBiH uputili/e su inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca zbog dovođenja u vezu s nasiljem u porodici. Inicijativu je potpisala i Aida Baručija (BHI-KF). Baručija je jedina potpisnica inicijative za smjenu Staše Košarca koja je prije tri mjeseca glasala za imenovanje Staše Košarca na poziciju zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. Baručija je u januaru ove godine glasala i za imenovanje kompletnog saziva Vijeća ministara, s Košarcem na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Istinomjer je stav Aide Baručije po ovom pitanju ocijenio nedosljednim.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragan Čović, upitan da prokomentariše pismo dijela državnih parlamentaraca iz Republike Srpske u kojem se, između ostalog, navodi da u BiH postoje terorističke ćelije, najavio je raspravu u državnom Parlamentu na temu sigurnosti. S obzirom na to da se na sjednici Doma naroda 23.11. nije vodila rasprava na temu “terorističkih ćelija i spavaća”, Istinomjer je Čovićevo obećanje ocijenio neispunjenim.

Od prošle sedmice Istinomjer prati najavu premijerke HNK Marije Buhač da će u okviru rebalansa budžeta HNK za 2023. godinu biti osigurana sredstva za subvencioniranje aviolinije Mostar – Beograd, kao i najavu predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića da će budžet KS i Program rada Skupštine KS za narednu godinu biti usvojeni do kraja 2023. godine.

U Istinomjerovoj rubrici Nevjerovatno ali Istinomjer prošle sedmice našla se predsjedavajuća Predstavničkog doma PFBiH Mirjana Marinković-Lepić, koja je parlamentarce/ke obavijestila da se sjednica ovog doma ne može održati s obzirom na to da krov prokišnjava.

Zastupnica u Predstavničkom domu PSBiH Sanja Vulić (SNSD) nedavno je problematizovala susret zastupnice Sabine Ćudić i premijera Kosova Albina Kurtija zbog “pitanja nadležnosti” kada je riječ o vanjskoj politici. Međutim, reakcija političara/ki izostala je prilikom posjete entitetskih predstavnika Ruskoj Federaciji. Više o ovoj temi čitajte u Istinomjerovoj analizi O nadležnostima samo kada nama odgovara.

Koristeći metodologiju koju je napravila Evropska inicijativa za stabilnost, posljednji izvještaj Evropske komisije pokazuje da BiH nije napravila nikakav napredak u 33 poglavlja na koje su podijeljeni pristupni pregovori za EU. Istinomjer se osvrnuo na posljednji izvještaj Evropske komisije o BiH prema metodologiji Evropske inicijative za stabilnost kroz analizu BiH suvereno na posljednjem mjestu država koje pretenduju na članstvo u EU.

Istinomjer je prošle sedmice analizirao i tvrdnje ministra prometa i komunikacija BiH Edina Forte koje je iznio tokom gostovanja na BHT1 21. novembra. On je govorio o usvajanju državnog budžeta za narednu godinu, posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH na njenom evropskom putu, ali i sjednici Vijeća ministara BiH na kojoj je odobren ulazak u BiH srodnicima/ama bh. državljana/ki iz Pojasa Gaze. Tema o kojoj je govorio Forto bio je i napredak u procesu digitalizacije javnog servisa.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, komentarišući “povezanost” terorističkih napada u svijetu s Bosnom i Hercegovinom, ustvrdila je da su svi teroristički napadi u svijetu u protekle tri decenije imali vezu s BiH. Istinomjer je analizirao relevantne izvještaje koji tretiraju terorističke napade u Evropi i svijetu te podsjetio i na neke akte koji su zabilježeni u proteklim decenijama.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!