Analize

Da li svi teroristički napadi u svijetu imaju vezu s BiH?

Komentarišući pismo koje su poslanici iz RS u državnom Parlamentu uputili američkom Kongresu i Evropskom parlamentu, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović iznijela je tvrdnju o povezanosti terorističkih napada u svijetu s Bosnom i Hercegovinom.

Foto: Vlada RS

Naime, Cvijanović je, pozivajući se na “izvještaje obavještajnih službi”, izjavila kako su svi teroristički napadi u svijetu u protekle tri decenije imali vezu s BiH.

Notirali su tamo, dakle, u svojim izvještajima ko su to, gdje su to, gdje se nalaze, šta se nalaze, koliko njih ima, šta je potencijalni problem. Također su notirali u tim svojim izvještajima obaveštajnih službi da nije postojao nijedan, da kažem, teroristički akt u svijetu koji se desio u zadnjih 20 ili 30 godina da nije imao neku svoju vezu sa Bosnom i Hercegovinom.

Željka Cvijanović, 13.11.2023.

Podsjećamo, poslanici iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH uputili su sredinom novembra pismo američkom Senatu i Kongresu u kome su naveli da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da u BiH vladaju bez Srba i Hrvata. Oni su u pismu, kako prenosi RTRS, istakli da u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al-Kaide i ISIL-a, koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje.

Sličnu tvrdnju iznio je nešto ranije i dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin komentarišući skupove koji su u BiH organizovani u znak podrške palestinskom narodu nakon posljednjih sukoba Izraela i Hamasa.

Svaki od terorističkih akata koji se desio u posljednjih 10 godina bilo gdje u svijetu na određeni način ima neku vezu sa BiH. Ili su ljudi u BiH pripremani ili su porijeklom iz BiH ili su se vratili sa ratišta u BiH.

Slobodan Župljanin, 30.10.2023.

Istinomjer je uputio upit kabinetu Željke Cvijanović u Predsjedništvu BiH da nam pojasni o kojim je tačno izvještajima i kojih tačno obavještajnih službi govorila, ali do momenta objave ovog teksta odgovor nismo dobili.

Podsjećamo da smo još u augustu 2020. godine neutemeljenom ocijenili sličnu tvrdnju tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, izgovorenu kao komentar na istovjetne tvrdnje Slobodana Župljanina.

U vezi s navedenim tvrdnjama provjerili smo šta kažu izvještaji relevantnih agencija i institucija te smo obratili pažnju i na neke od terorističkih akata koji su se dogodili u svijetu u proteklim godinama.

Šta o terorizmu u Evropi kaže EUROPOL?

U posljednjem izvještaju Europola o stanju i trendovima u vezi s terorizmom u Evropi, koji se objavljuje od 2007. godine, u poglavlju koje se bavi Zapadnim Balkanom navodi se kako u tom regionu nema velikih terorističkih ili nasilnih ekstremističkih grupa.

U većini slučajeva postoje samo radikalizovani pojedinci ili male lokalne grupe koje broje između 10 i 20 članova. Ove grupe nisu hijerarhijski organizovane, već ih vode pojedinci koje članovi grupe priznaju kao vjerske “autoritete” i s kojima su povezane slične grupe u regiji i državama članicama (uključujući Austriju, Njemačku i Luksemburg). Zemlje Zapadnog Balkana nisu registrovale državljane koji putuju na strana ratišta. Samo je Albanija prijavila da je jedan njen državljanin otputovao da se bori u Ukrajinu.

EUROPOL

U izvještaju se navodi i da veliki sigurnosni izazov ostaje povratak boraca iz Sirije i Iraka u zemlje regiona Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina i Kosovo su u posebno visokom riziku zbog većeg broja boraca na stranim ratištima koji potječu iz ovih država. Osim toga, potencijalnu prijetnju predstavljaju i teroristi koji se infiltriraju na migracione rute koje tranzitiraju iz zona sukoba preko zemalja Zapadnog Balkana u EU.

EUROPOL

Spomenuti izvještaj daje i pregled svih terorističkih napada koji su se desili u Evropi u toku prethodne godine, a koji su razvrstani prema grupama koje su ih počinile, poput džihadista, separatista, etnonacionalista te desnih i lijevih ekstremista.

Izvor: EUROPOL

Sve izvještaje EUROPOL-a od 2007. godine do danas možete pročitati na LINKU.

Ni “Globalna baza podataka o terorizmu” (GTD) Nacionalnog konzorcijuma za istraživanje i reagovanje na terorizam (START), koja uključuje podatke o više od 200.000 terorističkih napada koji su se dogodili od 1970. do 2020. godine, također ne može potvrditi tvrdnje Cvijanović i Župljanina. Naime, gotovo nijedan incident izvan BiH u proteklim godinama, a koji je naveden u bazi podataka, ne dovodi u vezu počinioce terorističkih djela s našom zemljom.

Breivikovi uzori i putovanja australskog teroriste po Balkanu

Jedan od najvećih terorističkih činova na tlu Evrope u proteklih 30 godina bio je onaj koji je u Oslu 22. jula 2011. godine počinio Norvežanin Anders Behring Breivik ubivši 77 osoba. Ovaj desničarski ekstremista objavio je svoj antimuslimanski manifest na 1.500 stranica samo nekoliko sati prije nego što je izvršio napade. Breivik u svom manifestu naziva ratnog zločinca Radovana Karadžića “časnim krstašem”, pisao je tada Balkan Insight, a također je naveo i da je NATO bombardovanje Srbije 1999. godine odigralo veliku ulogu u njegovoj radikalizaciji.

Više o Breivikovoj vezi sa “srpskim nacionalizmom” pisali su 2011. godine i u Atlantskoj inicijativi.

Radikalni desničarski ekstremista iz Australije koji je 2019. godine izvršio teroristički napad na dvije džamije na Novom Zelandu u gradu Christchurch i ubio 49 osoba, prenoseći ovaj čin uživo na društvenim mrežama, između ostalih, pustio je i pjesmu u čast Radovanu Karadžiću prije nego što je otvorio vatru.

Uoči ubistava, i ovaj terorista objavio je “manifest” na 73 stranice u kojem navodi da je motiv napada bio “stvaranje straha”, a sadržavao je govor mržnje protiv migranata, pozive na ubijanje muslimana i bijelu suprematističku retoriku.

Kako je pisao Balkan Insight, na objavljenim fotografijama oružja korištenog u ovom terorističkom napadu bilo je ime crnogorskog vojskovođe Marka Miljanova Popovića, koji je predvodio svoje pleme u borbi protiv Osmanskog Carstva. Oružje je bilo označeno i imenom Baje Pivljanina, komandanta koji se također borio protiv Osmanskog Carstva u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Također, na oružju je bio označen i Novak Vujošević, koji se borio na crnogorskoj strani u bici na Fundini protiv snaga Osmanskog Carstva. Fotografije oružja objavio je i kanadski portal Globalnews.

Osim toga, kako su prenijeli brojni domaći mediji, između ostalih i RTRS, ovaj terorista boravio je i u zemljama Zapadnog Balkana. Ovu informaciju objavili su bugarski mediji pozivajući se na istražne organe ove zemlje, a na tu temu pisao je i The Guardian, koji, pozivajući se na bugarskog državnog tužioca, navodi i da je Australac putovao autobusom preko Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine od 28. do 30. decembra 2016. godine.

Kako se vidi iz svega navedenog, teško je tvrditi da su baš svi teroristički napadi u tri protekle decenije imali vezu s BiH. S obzirom na to da su se poslanici iz RS u svom pismu američkom kongresu i EU parlamentu referisali isključivo na “radikalne islamističke pokrete”, treba istaći da izvještaji EUROPOL-a, ali i drugih organizacija, ne sugerišu da su ih sve počinili isključivo islamski teroristi. Dokaz za to su i teroristički činovi u Oslu, ali i na Novom Zelandu, koji nisu bili islamistički, ali su ipak imali određenu vezu s BiH i Balkanom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!