Analize

O nadležnostima samo kada nama odgovara

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić komentirala je nedavno susret zastupnice Naše stranke u Predstavničkom domu PSBIH Sabine Ćudić i premijera Kosova Albina Kurtija. Vulić je sastanak problematizirala zbog pitanja nadležnosti i neusaglašenosti stavova u BiH u vezi s Kosovom.

Izvor: Facebook/Sanja Vulić

Vulić je u tom kontekstu navela da poslanici PSBiH nemaju nadležnost “da nešto obećavaju” u ime BiH:

Nijedan poslanik, bio član Kolegijuma, predsjedavajući ili član Kluba, nema nadležnost da u ime institucija obećava bilo šta i bilo kome. Zato ponavljam i podsjećam sve one koji to, da li namjerno ili “slučajno”, zaboravljaju – Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje spoljne politike BiH.

Sanja Vulić, 17.11.2023.

Vulić je naglasila da po pitanju Kosova ne postoji konsenzus u Bosni i Hercegovini i da Srbi ne priznaju nezavisno Kosovo, a pored toga, izjavila je da oni “dobro upućeni” tvrde da je Sabina Ćudić “lično zainteresovana za kretanje sa ličnom kartom zbog supruga i njegove porodice”, što je okarakterizirala kao sukob interesa i zloupotrebu položaja.

Susret Ćudić i Kurtija

Kurti i Ćudić sastali su se 16.11.2023. godine. Kako je saopćeno iz Kabineta premijera Kosova, razgovarali su o mogućnostima i oblicima međuinstitucionalne saradnje i potencijalima te saradnje za građane obje zemlje, kao i o situaciji u regionu.

U saopćenju se također navodi da je istaknuta potreba za slobodnim putovanjem između BiH i Kosova, čemu “najbolje odgovara sporazum o slobodnom kretanju sa ličnim kartama u okviru Berlinskog procesa, kao važan korak u približavanju i povećanju razmjene između građana Kosova i Bosne i Hercegovine”.

Povodom ovog susreta oglasio se i premijer Kosova Albin Kurti putem društvene mreže X. Naveo je da su on i Ćudić razgovarali o važnosti implementacije Berlinskog procesa o slobodnom kretanju s ličnom kartom i mogućnostima saradnje između dvaju zemalja.

Na osnovu saopćenja iz Kabineta premijera Kurtija, kao i njegove objave na društvenoj mreži X, nije moguće donijeti zaključak da je “nešto dogovoreno” ili da je Sabina Čudić nešto “obećala” tokom sastanka, stoga ostaje nejasno zbog čega je Vulić ustvrdila da “poslanik nema nadležnost da u ime institucija obećava bilo šta i bilo kome”.

Pored toga, premijer Kosova je i ranije održavao susrete sa zastupnicima i zastupnicama parlamenata drugih zemalja. Kurti je samo u novembru ove godine održao sastanke s albanskom zastupnicom u hrvatskom Saboru Erminom Lekaj-Përlaskaj, albanskim kandidatima za poslanike na izborima u Srbiji koji se održavaju 17. decembra, bivšim poslanikom Skupštine Crne Gore Gencijem Nimanbeguom, kao i bivšom poslanicom u Skupštini Kosova Vasfijom Krasniqi Goodman. Kurti se 10.11.2023. sastao i s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu PSBiH Sabina Ćudić također je članica i prva zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove. Kako je definirano Poslovnikom Predstavničkog doma PSBiH, ova komisija je, između ostalog, nadležna za praćenje vođenja vanjske politike Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, razmatra pitanja saradnje BiH s UN-om i međunarodnom zajednicom, razmatra pitanja međuparlamentarne saradnje s odgovarajućim komisijama parlamenata drugih zemalja, razmatra pitanja rada institucija BiH nadležnih za pitanja vanjskih poslova i međunarodnih odnosa itd.

O nadležnostima, ali kada nama odgovara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se u maju 2023. godine sastao s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Tokom posjete, lider SNSD-a odlikovao je Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske “za naročito patriotsku brigu i ljubav prema RS-u”. Putin je početkom juna 2023. odlikovao Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog za “veliki doprinos razvoju kulturno-humanitarnih veza naroda Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine”. Dodik je krajem oktobra najavio da će u novembru posjetiti Rusiju i da će se sastati s rukovodstvom te zemlje.

Pored toga, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske boravila je u februaru 2023. godine “u zvaničnoj” posjeti Ruskoj Federaciji. Delegaciju su činili predsjednik NSRS Nenad Stevandić te narodni poslanici Igor Žunić, Darko Banjac i Dragomir Vasić. Delegacija je tada, između ostalog, posjetila sjednicu Dume Rusije, gdje je održan sastanak s predsjednikom Dume Vječeslavom Viktorovičem Volodinom.

Tokom boravka u Rusiji, jedan od članova delegacije NSRS, Darko Banjac, sastao se s vođom organizacije “Noćni vukovi” Aleksandrom Zaldastanovim, kojem je 2018. godine zabranjen ulazak u BiH. Banjac se sa Zaldostanovom sastao i u junu 2023. godine, kada mu je uručio odličje koje mu je Dodik dodijelio zbog “jačanja veza Moskve i Banje Luke”.

S obzirom na to da je u nedavnom medijskom istupu Sanja Vulić problematizirala susret Kurtija i Ćudić pozivajući se na stav (1) člana III Ustava Bosne i Hercegovine, kojim je, između ostalog, propisano da je vanjska politika u nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, postavlja se pitanje zbog čega je izostala slična reakcija političkih aktera iz RS prilikom posjeta entitetskih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Ruskoj Federaciji.

Očito je da se pitanje nadležnosti, naročito kada je riječ o vanjskoj politici, na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini nerijetko povlači u situacijama kada se pokušava ukazati na “kršenje” Ustava BiH, a sve u cilju dobijanja političkih poena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!