Nedosljedno

Baručija podržala imenovanje Košarca, a sada traži njegovu smjenu

Zastupnici/e u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) uputili/e su 20.11.2023. godine inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca zbog dovođenja u vezu s nasiljem u porodici. Inicijativu je potpisala i Aida Baručija (BHI-KF), iako je prije tri mjeseca glasala za imenovanje Košarca za zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Izvor: Facebook/Aida Baručija

U obrazloženju inicijative, čiji je sadržaj na svom X nalogu podijelio poslanik Branislav Borenović, potpisnici/e kritikuju odgovor institucija BiH na rodno zasnovano nasilje. Kao “eklatantan primjer ignorisanja kulture nasilja nad ženama od strane institucija u BiH” u inicijativi se navodi svjedočenje Sanje Stanković, koja je protiv bivšeg supruga Staše Košarca podnijela krivičnu prijavu za porodično nasilje.

Stanković je o ovom svjedočila na sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, održane 28.7.2022. godine. Kako je istakla tom prilikom, Košarac je bio nasilan prema njoj i njihovom sinu “davljenjem djeteta”, “prijetnjama da će vas progutati mrak”, “udarcima zatvorenom pesnicom u potiljak, lomljenjem zuba i tako dalje”.

Više o ovom slučaju, pravnim koracima koje je Sanja Stanković poduzela protiv Staše Košarca i praksi bh. političara/ki da normalizuju i prihvataju nasilje nad ženama, seksizam i mizoginiju Istinomjer je pisao u analizi “Deklarativne osude, tolerancija u praksi: Odnos bh. politike prema rodno zasnovanom nasilju”.

U zaključku poslaničke inicijative, potpisnici/e smatraju da Staša Košarac zbog povezivanja s porodičnim nasiljem nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i vrši funkciju zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. Inicijativu su potpisali/e Mira Pekić, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Branislav Borenović, Mladen Bosić, Elvisa Hodžić, Nenad Grković, Šerif Špago, Darko Babalj, Safet Kešo i Aida Baručija.

Među navedenim, Aida Baručija jedina je zastupnica iz vladajuće koalicije, a članica je Kluba poslanika Naša stranka – BHI KF, u kojem su još Sabina Ćudić i Predrag Kojović.

U izjavi za portal Faktor, Baručija se pozvala na svjedočenje Sanje Stanković iz jula prošle godine te je rekla da je iz “moralne obaveze” potpisala inicijativu:

To je moja moralna obaveza, kao žene i zastupnice. Stanković je dala iskaz u Parlamentu BiH o svim oblicima nasilja nad njom, onakve stvari ne mogu se izmisliti. Nažalost, naše institucije nisu dale odgovor na ovaj slučaj.

Aida Baručija, 21.11.2023.

Međutim, Baručija je jedina potpisnica inicijative za smjenu Staše Košarca koja je prije svega tri mjeseca glasala upravo suprotno – za imenovanje Staše Košarca na poziciju zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Naime, na 5. hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, održanoj 22.8.2023. godine, jedina tačka dnevnog reda bila je potvrđivanje Odluke o izmjenama Odluke o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. Tako je 22. augusta imenovan novi ministar finansija i trezora Srđan Amidžić, a istovremeno je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac imenovan za zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara.

Ova odluka prihvaćena je na osnovu 23 glasa “za”, među kojima je bila i Aida Baručija, zajedno s ostalim zastupnicima/ama iz vladajuće koalicije.

Također, Baručija je u januaru ove godine glasala potvrdno i za imenovanje kompletnog saziva Vijeća ministara, s Košarcem na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Budući da je Aida Baručija podržala imenovanje Staše Košarca za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnosno zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, a nekoliko mjeseci kasnije potpisala inicijativu kojom se zahtijeva njegova smjena, stav Baručije u vezi s tim Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!