Najave

Premijerka HNK najavila subvencioniranje aviolinije Mostar – Beograd

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na čelu s premijerkom Marijom Buhač, imenovana je 9.11.2023. godine. U jednom od svojih javnih istupa nedugo nakon imenovanja, Buhač je najavila i mjere s ciljem povećanja broja letova i putnika s aerodroma u Mostaru.

Izvor: Vlada HNK

“Presudno nam je bitna Zračna luka Mostar koju ćemo, zajedno s Gradom Mostarom, uvijek poimati jednim od ključnih čimbenika našega gospodarskog razvitka”, izjavila je u intervjuu za portal Bljesak.info Buhač te najavila subvencioniranje aviolinije Beograd – Mostar.

Uradit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo, u godinama pred nama, svjedočili sve većemu broju letova i putnika i što više zračnih mostova između Mostara i značajnih međunarodnih odredišta. Evo i jedan primjer potvrde toga našeg opredjeljenja – u Izmjenama i dopunama Proračuna za tekuću godinu osigurat ćemo sredstva za subvencioniranje linije Mostar-Beograd.

Marija Buhač, 20.11.2023.

U analizi objavljenoj povodom imenovanja nove Vlade HNK Istinomjer je, između ostalog, podsjetio da je tehnički mandat bivše Vlade tog kantona trajao 19 dana duže od “tehničkog mandata” Vlade FBiH, pri čemu su obje vlade imenovane 2015. godine i obje bile u “tehničkom mandatu” u mandatnom periodu 2018–2022. godina.

Izradu i usvajanje rebalansa budžeta HNK za 2023. godinu Buhač je najavila i nakon sjednice Skupštine HNK na kojoj je imenovana za premijerku.

Nažalost, mi smo na samom početku i želim odmah pristupiti prije svega analizi stanja zatečenog u kantonu, izradi rebalansa i već u tom rebalansu ugraditi sve mjere iz paketa o kojim govorim. Nadam se da će budžetska sredstava dopustiti što veći broj mjera da primijenimo, ali pred nama je period od tri godine i do kraja tog perioda, ja mislim da možemo sve ispuniti.

Marija Buhač, 20.11.2023.

Istinomjer će pratiti da li će, kako je to ustvrdila premijerka HNK Marija Buhač, u okviru rebalansa budžeta HNK za 2023. godinu biti osigurana sredstva za subvencioniranje aviolinije Mostar – Beograd.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!