Analize

Pregled sedmice: Analize Istinomjera i dva nova neispunjena obećanja

U nekoliko objavljenih analiza u prethodnoj sedmici fokus Istinomjera bili su Izborni zakon i Zakon o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista, imenovanja sudija Ustavnog suda BiH, plate i penzije te zaduženost entiteta. Pored pregleda neispunjenih obećanja u prvih šest mjeseci 2024. godine, zabilježili smo i dva nova neispunjena obećanja.

Ilustracija: Istinomjer

Predstavnički dom Parlamenta FBiH 26. juna 2024. godine usvojio je Nacrt zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista Federacije BiH. Riječ je o nacrtu koji su u februaru 2024. godine predložili zastupnik Damir Nikšić i delegatkinja Sanela Klarić iz Naše stranke. Usvojeni nacrt zakona predstavlja korak ka ispunjenju obaveza preuzetih potpisivanjem Konvencije iz Aarhusa, o čemu je na sjednici govorio i zastupnik Damir Nikšić. Sažetak možete pročitati u analizi “Korak bliže zakonu o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista”.

Izbor novog sudije Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH bila je aktuelna tema u domaćoj javnosti još od augusta prošle godine, kada je prestao mandat sudiji Mati Tadiću. U analizi “Ustavni sud BiH: Imenovanje sudija i način odlučivanja” sumirali smo ocjene tvrdnji domaćih političkih aktera/ki i analize u kojima smo se bavili temom imenovanja sudija Ustavnog suda BiH, ali i njegovog funkcionisanja.

U analizi “Pregled neispunjenih obećanja u prvoj polovini 2024. godine” pisali smo o neispunjenim obećanjima kao što su ona o brzom usvajanju budžeta, stupanju na snagu Porodičnog zakona Republike Srpske do polovine marta 2024. godine, objavljivanju Registra upravnih postupka u Kantonu Sarajevo, bazenu otvorenog tipa u goraždanskom naselju Vitkovići, izmjenama Izbornog zakona, razmatranju zakona o gasovodu Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska i usvajanju novog zakona o sportu KS.

U dva dijela pratili smo najave političara i političarki te koliko je od najavljenog zaista urađeno. Fokus prvog dijela analize bili su vrtići, škole, studenti/kinje i igrališta, prometna infrastruktura i prijevoz te izgradnje i rekonstrukcije. U drugom dijelu analize fokus je bio na političkim najavama, zdravstvenoj zaštiti i borbi protiv korupcije.

U posljednjih godinu dana tema zaduženja najčešće je obrađivana kada bi akteri/ke iz Republike Srpske uvjeravali/e javnost da taj entitet nije prezadužen. Kao argument za to korišteni su ili netačni ili neutemeljeni podaci. Ovo je bio povod da se u ovoj analizi piše o dugovanjima tokom proteklih godinu dana.

Kako su u prethodnih godinu dana politički/e akteri/ke često poredili/e FBiH, RS i druge zemlje Evrope, uglavnom iznoseći netačne tvrdnje na tu temu, penzije i plate bile su predmet analize Istinomjera.

I Izborni zakon Bosne i Hercegovine predmet je rasprave na domaćoj političkoj sceni već godinama, a diskusije o ovoj temi našle su se u evidenciji Istinomjera i u prvoj polovini 2024. godine, o čemu smo detaljnije pisali u analizi “Izmjene Izbornog zakona i dalje dominantna politička tema u BiH”.

U prethodnoj sedmici neispunjenim smo ocijenili i dva obećanja.

Shodno činjenici da je prvi dan ljeta 2024. godine nastupio 20. juna, neispunjenim je ocijenjeno obećanje o otvaranju mosta Počitelj do početka ove ljetne sezone, kao i obećanje ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte da od polovine 2024. građani/ke FBiH neće morati donositi CIPS-ovu prijavu u bilo koju banku, s obzirom na to da je za korištenje bankovnih usluga u Federaciji BiH još uvijek potrebno uvjerenje o prebivalištu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!