Analize

Šta su političari/ke sve najavili/e u prvoj polovini 2024. godine? (Drugi dio)

Istinomjer je u prvoj polovini 2024. godine pratio najave političara i političarki. Osim toga, pratili smo koliko je od najavljenog zaista urađeno.

Političke najave

Predsjedništvo Naše stranke u februaru je izdalo saopćenje kojim se najavljuje zajednički izlazak Trojke na Lokalne izbore u BiH 2024. godine i zajednički kandidati za načelnike. Trojku, koja je dio vlasti na različitim razinama, uz Našu stranku čine SDP i NiP.

Trenutni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je u februaru da će biti kandidat PDP-a i drugih koalicionih partnera za gradonačelnika ovog grada na predstojećim lokalnim izborima. Predsjednik PDP-a Igor Crndak komentirao je najavu riječima kako će se o ovoj temi razgovarati na razini partijskih organa.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u februaru da će predstavništvo Ruske Federacije u Republici Srpskoj biti otvoreno do kraja 2024. godine. Zvaničnici Republike Srpske najavljuju otvaranje ovog predstavništva od 2022. godine.

Zdravstvena zaštita

Predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilija Cvitanović najavio je u februaru da će u 2024. godini biti usvojene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH. Prema riječima delegata Cvitanovića, ove izmjene trebale bi osigurati zdravstvenu zaštitu svim građanima/kama Federacije BiH.

Načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak najavio je u maju da će gradnja nove zgrade Doma zdravlja Kiseljak i preseljenje osoblja, ordinacija i opreme iz stare zgrade biti završeni do kraja 2024. godine. Izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Kiseljaku sufinansirale su vlade Federacije BiH i Srednjobosanskog kantona te Republika Hrvatska preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Radojica Ćelić, načelnik Opštine Stanari, najavio je u junu kako će dom zdravlja u Stanarima biti otvoren do sredine jula 2024. godine. Stanari su najmlađa opština u Republici Srpskoj te su u procesu izgradnje lokalne infrastrukture, poput doma zdravlja, čija je izgradnja započela 2022. godine.

Borba protiv korupcije

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić najavio je u martu kako će formiranje posebnog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, takozvanog federalnog USKOK-a, i posebnog odjela Tužilaštva FBiH za provođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala biti finalizirani u posljednjem tromjesečju 2024. godine. Potrebni zakoni za osnivanje ovih odjela usvojeni su još 2014. godine, ali oni u međuvremenu nisu formirani.

Ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Škobić najavio je u aprilu da bi početkom sljedeće godine trebala biti završena izgradnja zatvora na Igmanu. Izgradnja ovog objekta, koji bi trebao imati kapacitet za smještaj 300 pritvorenika i 120 zatvorenika, započela je prije tri godine.

Osim toga, ministar Škrobić je u aprilu najavio i kreiranje nacrta zakona o zaštiti zviždača i Zakona o sprečavanju sukoba interesa u Federaciji BiH. Iako je zakon o zaštiti zviždača bio usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije u prethodnom mandatu Vlada Nermina Nikšića oba je zakona povukla iz procedure nakon imenovanja nove vlade.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!