Analize

Penzije i plate u fokusu Istinomjera

U prethodnih godinu dana politički akteri uglavnom su iznosili netačne tvrdnje o iznosima plata i penzija, često praveći poređenja između FBiH i RS i drugih zemalja Evrope.

Izvor: Freepik

Od maja 2023. godine, od kada je Federacija BiH dobila novu vlast, do danas Istinomjer je pratio ispunjenje obećanja o smanjenju opterećenja na platu i obećanja o transparentnosti plata i naknada preduzeća, komisija i stručnih tijela. Pored praćenja obećanja, Istinomjer je ocijenio niz izjava političkih aktera na tu temu.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i zamjenik premijera Vlade FBiH Vojin Mijatović 1. juna 2023. godine na sjednici Vlade najavljivao je skore olakšice za poslodavce kroz smanjenje opterećenja na platu u FBiH. Mijatović je u oktobru 2023. godine također najavio da će iznosi plata i naknada za uprave preduzeća, komisija i stručnih tijela za period 2022. i 2023. godina biti dostupni javnosti.Ova obećanja do danas nisu ispunjena.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Nermin Nikšić 3. maja 2023. godine uporedio je odnose prosječne plate i prosječne penzije u FBiH u 2023. godini s onim iz 2013. godine, kao i odnos potrošačke korpe i prosječne plate.Ovom prilikom iznio je tvrdnje da su penzije manje u odnosu na plate nego što zaista jesu. Kada je riječ o potrošačkoj korpi, Nikšić je izjavio da ni dvije prosječne plate nisu dovoljne za potrošačku korpu jedne četveročlane porodice, što je istinito i u skladu s izračunom Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez 22. septembra 2023. godine izjavio je da su najniže penzije u RS duplo manje od onih u FBiH i da su najniže u Evropi. S obzirom na činjenicu da minimalna penzija u RS jeste duplo manja nego u FBiH, ali ne i najniža u Evropi, tvrdnju Zukana Heleza Istinomjer je ocijenio kao poluistinitu. Također, 24. oktobra 2023. godine Helez je izjavio da je za vrijeme njegovog mandata povećana plata pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva odbrane za 28%, koju je Istinomjer ocijenio kao neistinitu.

Neistinu tvrdnju o platama dao je i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković 8. novembra 2023. godine, kada je izjavio da su u Bugarskoj plate povećane za 100% u četverogodišnjem periodu.

Delegat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Nezir Pivić 3. augusta 2023. godine komentarisao je uvođenje sankcija američke administracije te, govoreći o razlozima za sankcije, Pivić je izjavio da je Fadil Novalić pod sankcijama jer je dodatno podijelio penzije. Međutim, Office of Foreign Assets Control (OFAC) je na službenoj stranici dao obrazloženje o Novalićevom slučaju, u kojem je navedeno da je Fadil Novalić zloupotrijebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, do kojih je došao putem svoje službene pozicije.

Istinomjer je također analizirao gostovanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u emisiji “Telering” 27. septembra 2023. godine te je u nizu izjava koje je dao analizirana i tvrdnja da je prosječna plata u Republici Srpskoj 640 eura, odnosno 1.286 KM. Ova izjava ocijenjena je istinitom u skladu s podacima Republičkog zavoda za statistiku za august 2023. godine.

Politički akteri su u svojim medijskim istupima često upoređivali plate i penzije u FBiH i RS, ali i plate i penzije u Evropi, te tim povodom iznosili netačne podatke. Radili su to kako bi pohvalili svoj rad ili opravdali postupke svojih stranačkih kolega.

Što se tiče obećanja u ovoj oblasti, Istinomjer će nastaviti pratiti da li će se smanjiti opterećenje na platu, kao i da li će registar plata i naknada za uprave preduzeća, komisija i stručnih tijela biti javno objavljen.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!