Neistina

Povratak u turizam

Adil Osmanović
Adil Osmanović

“Ono što nas (SDA) prevashodno zanima to je da se pomogne povratničkoj populaciji, putem Ministarstva trgovine i turizma, prilikom zapošljavanja i drugih problema s kojima se susreću povratnici”, izjavio je Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

(Klix.ba, 7. 3. 2013.)

Komentar:

Bez ulaženja u generalne namjere SDA u vezi sa pomaganjem povratničke populacije u RS kroz djelovanje u izvršnoj vlasti, nakon ovakve izjave mora se postaviti pitanje – kako ta stranka, putem Ministarstva trgovine i turizma RS, uopšte može konkretno pomoći povratnicima?

Naime, na web-sajtu navedenog ministarstva jasno su navedene njegove nadležnosti i oblasti kojima se bavi. Među njima nema povratnika, zapošljavanja, poticaja, niti instrumenata kojima bi se njihov položaj mogao popraviti ili spriječiti diskriminacija pri zapošljavanju. Ovo ministarstvo se, uglavnom, bavi predlaganjem, usklađivanjem, praćenjem i ostalim oblicima nadzora tržišta, te razvoja turizma kroz analize, organizovanje istraživačkog rada i slične aktivnosti. Gdje je Adil Osmanović vidio “prostor” za pomoć povratničkoj populaciji kroz Ministarstvo trgovine i turizma RS, ostaje nejasno. Možda ćemo zaista dobiti odgovor na ovo pitanje nakon što ministar iz SDA zauzme svoju “fotelju”. Dotad, isključivo pravno gledano, Osmanović dobija neistinu – jer ne postoji zakonsko i podzakonsko utemeljenje za njegovu izjavu, koja je data paušalno i bez dublje analize djelokruga rada Ministarstva.

Pitajte Istinomjer!