Nedosljedno

 Željka Cvijanović između poštivanja mjera i “zakona spojenih stolova”

Iako je pozivala na poštivanje mjera zaštite od širenja koronavirusa, predsjednica Republike Srpske (RS), Željka Cvijanović je skupa sa stranačkim kolegama kršila te iste mjere.

Gradonačelnik Banjaluke, Igor Radoičić je 5. oktobra 2020. godine na svom Twitter profilu objavio fotografije druženja sa Željkom Cvijanović, zatim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom ali i mnogim drugim zvanicama koji su tokom skupa u potpunosti ignorisali propisane mjere.

Na fotografijama je primjetno da nisu poštovane preporuke držanja distance kao ni razmak između stolova koje je donio JZU Institut za javno zdravstvo RS, a koje su još uvijek na snazi. U dokumentu “Uputstvo za postepeno ublažavanje mjera – ugostiteljski objekti”, između ostalog se navodi:

Sjedeća mjesta u prostoru objekta rasporediti tako da je omogućena fizička udaljenost od 2m između osoba koje sjede za različitim stolovima.
Za jednim stolom dozvoljeno je da sjede najviše četiri osobe (razmak između osoba koje sjede za jednim stolom ne manji od 1m).
Za svaki sto (za kojem maksimalno mogu sjediti četiri osobe) se mora obezbijediti najmanje 10m2 prostora.

Uputstvo za postepeno ublažavanje mjera – ugostiteljski objekti

Tako je 28. juna 2020. godine, kada je prosjek zaraženih na taj dan bio manji (40) nego je to bilo 5. oktobra (52) , Željka Cvijanović je tokom posjete Trebinju, pozvala na poštivanje mjera.

Pratimo situaciju i oslanjamo se na ono šta nam kaže struka. A struka kaže moramo biti ozbiljniji u poštovanju određenih mjera iako smo napravili relaksaciju prije određenog vremena, što je i logično.

Željka Cvijanović, 28. juni 2020.

Imajući u vidu da je Cvijanović od građana prvo zatražila ozbiljnost pri poštivanju epidemioloških mjera i preporuka, a da je potom prisutvovala okupljanju na kojem su one grubo kršene, Istinomjer njen stav spram poštivanja preporuka i mjera koje su na snazi ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!