Plan praćenja rezidua- korak bliže dobijanju dozvole za izvoz crvenog mesa

Posljednjih mjeseci svjedoci smo uspješnih pregovora kada je u pitanju pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), te nastojanja da se ispregovara i pribavljanje potrebnih dozvola za izvoz mesnih proizvoda iz BiH u EU. Dobijanje dozvola za izvoz proizvoda ribarstva, mlijeka, meda, mesa peradi i proizvoda od mesa peradi, voća i povrća, krompira i dr., uvijek su ostajali u sjeni nemogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH. 

 

Ministar Šarović često je napominjao da je crveno meso ključni proizvod za koji je potrebno ispuniti uslove EU i dobiti dozvolu za izvoz, ali i da je put do tog cilja dug i težak. S tim u vezi, Bosna i Hercegovina, kako bi ispunila EU standarde trebala je donijeti odgovarajući tzv. “Plan rezidua”. Kontrola rezidua ima za cilj zaštitu zdravlja potrošača i osiguranje uslova za nesmetanu trgovinu životinjama i proizvodima životinjskog podrijetla, a ovaj Plan, zajedničkim snagama bh. institucija i Ureda za vetrinarstvo BiH izrađen je u aprilu 2017. godine.

Napast ćemo svakako kroz projekat ispunjenja uslova za crveno meso, te konzumna jaja, ako to ne stignemo sada. Crveno meso bi, naime, ostalo posljednje od ključnih proizvoda. Ima i mnogo toga još. Mislim da bez obzira na rovitu, turbulentnu političku situaciju da ćemo mi odgovoriti svojoj svrsi i biti uspješni u 2018. godini.

(Mirko Šarović, 26.10.2017.)

Šarović je itekao bio svjestan složenosti procedura s kojima se BiH suočava, te svih nedostataka koje BiH mora otkloniti kako bi mogla izvoziti crveno meso u zemlje članice EU.

 Znamo u skladu sa nalazima ruske inspekcije koja je bila kod nas prije izvjesnog vremena koje su to mjere koje treba da preduzmemo, odnosno nedostaci koje treba da otklonimo. Ostalo ih je još dva-tri ako mogu tako da ih nazovem brojem i vjerujem da je to dostižno.

(Mirko Šarović, 26.10.2017.)

Da li je BiH radila na otklanjanju nedostataka i realizaciji “projekta ispunjenja uslova za crveno meso”, kako ga je nazvao ministar Šarović, trebala su potvrditi nadležna tijela Evropske komisije. Nekoliko mjeseci nakon donošenja Plana, i Šarovićeve izjave, Bosni i Hercegovini je odobren Plana praćenja rezidua za “crveno meso” (meso goveda, ovaca i svinja).

Već nekoliko godina Kancelarija za veterinarstvo BiH i nadležna inspekcijska tijela i službe iz Republike Srpske i Federacije BiH vrše pripreme i implementiraju planove praćenja rezidua kod živih životinja i sirovina životinjskog porijekla, a za provođenje ove aktivnosti Vijeće ministara svake godine iz budžeta obezbjeđuje sredstva u iznosu od 550.000 KM. Slijedi uvrštavanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja koje imaju odobren Plan praćenja rezidua.

(Mirko Šarović, 23.02.2018.)

BiH je uvrštena na listu zemalja koje imaju odobren Plan praćenja rezidua. Za ispunjavanje uslova EU, odnosno izradu adekvatnog “Plana praćenja rezidua” za crveno meso (meso goveda, ovaca i svinja), čime je načinjen prvi veći korak u procesu dobijanja dozvole za izvoz crvenog mesa iz BiH u EU, Kancelarija za veterinarstvo BiH, nadležna inspekcijska tijela i službe iz RS i FBiH te Ministarstvo vanjske trgovine BiH dobijaju ocjenu ispunjeno.

Istinomjer će i dalje pratiti procedure vezane za dobijanje dozvole za izvoz crvenog mesa iz u BiH u EU.

 

(istinomjer.ba)

Nikšić protiv Nikšića

Nermin Nikšić je podsjećajući i na status na Facebooku koji je objavio Damir Nikšić “gdje se neprimjereno izražavao, ne...

Uprkos Čovićevoj najavi, “prijedlog jedne izjave” još uvijek nije usaglašen

Iako je lider SDA, Bakir Izetbegović izjavio da je SNSD-u i HDZ-u BiH poslao “prijedlog jedne izjave”, te da je potvrđeno da su u međuvremenu stigli i odgovori, pomenuti dokument nije usaglašen do...Počela izgradnja saobraćajnice kroz banjalučko naselje Šargovac

U okviru investicionog ciklusa „Banja Luka se gradi“ započela je izgradnja saobraćajnice kroz naselje Šargovac čije je vrijednost oko milion KM. Raspisivanje javnog tendera, kao i početak...