Neistina

BiH nema najveću trgovinsku razmjenu s Njemačkom

Predsjednici PDP-a i SDS-a Branislav Borenović i Mirko Šarović najavili su uoči 34. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske da neće podržati Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Savezne Republike Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske. U obrazloženju svojih stavova Šarović i Borenović posebno su naglasili značaj očuvanja uspješnih trgovinskih odnosa Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska s Njemačkom.

FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Borenović se usprotivio vetu Milorada Dodika na davanje agremana njemačkom ambasadoru, ustvrdivši pritom da Republika Srpska s Njemačkom ima najveći obim vanjskotrgovinske razmjene:

On je navikao da u zadnje vrijeme otvara teme sukoba konflikata i svojih ličnih ratova. To je čovjek koji nije nikada bio u ratu i znamo kako se on u vrijeme dok je on trajao obogatio. Sada želi da Srpsku vodi u izolaciju i otvara neprijateljstva sa zemljom sa kojom imamo najveću spoljnotrgovinsku razmjenu.

Branislav Borenović, 14.9.2022.

Lider SDS-a Mirko Šarović nešto je ranije govorio o saradnji Njemačke s Bosnom i Hercegovinom, kada je konstatovao da je Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH:

Njemačka je najvažniji politički i vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Uostalom, desetine hiljada naših ljudi iz Republike Srpske rade u Njemačkoj. Naše kompanije od svih zemalja EU, dvije trećine izvoze u Njemačku i dovode u pitanje egzistenciju hiljada porodica, naših radnika koji mogu da izgube radne dozvole, naših kompanija koje možda neće moći da izvoze u Njemačku.

Mirko Šarović, 2.9.2022.

Narodna skupština RS nije usvojila prijedlog Milorada Dodika da se uskrate agremani novoimenovanom njemačkom ambasadoru Thomasu Fitschenu. Za veto nije glasao nijedan poslanik, nijedan nije bio protiv, a 46 poslanika bilo je uzdržano.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, obim robne razmjene Republike Srpske i Njemačke u 2021. godini iznosio je 973 miliona KM. Međutim, suprotno Borenovićevoj tvrdnji, Njemačka nije bila na vrhu liste vanjskotrgovinskih partnera Republike Srpske, budući da je vrijednost razmjene Republike Srpske s dvije države prešla milijardu KM. Radi se o Srbiji (1,7 milijardi KM) i Italiji (1,4 milijarde KM).

Zemlje s najvećim učešćem u obimu razmjene s Republikom Srpskom u 2021. godini (Izvor: Republički zavod za statistiku)

U periodu januar – juli 2022. godine Njemačka je spala na četvrto mjesto najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Republike Srpske. Do kraja sedmog mjeseca ove godine obim razmjene s Njemačkom iznosio je 680 hiljada KM, a ispred su ovaj put Hrvatska (687 hiljada KM) te ponovo Italija (1,1 milion KM) i Srbija (1,3 miliona KM).

Zemlje s najvećim učešćem u obimu razmjene s Republikom Srpskom za period januar – juli 2022. godine (Izvor: Republički zavod za statistiku)

Njemačka nije najveći vanjskotrgovinski partner ni na nivou cjelokupne države, kako je to Mirko Šarović ustvrdio. Naime, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najznačajniji partneri kada je ostvareni robni promet u 2021. godini u pitanju bili su Hrvatska (5,4 milijardi KM) i Srbija (pet milijardi KM), dok je Njemačka na trećem mjestu (4,3 milijarde KM).

Zemlje s najvećim učešćem u obimu razmjene s BiH u 2021. godini (Izvor: Vanjskotrgovinska komora BiH)

Shodno navedenim podacima, tvrdnje Branislava Borenovića i Mirka Šarovića da je Njemačka država s kojom Republika Srpska ima najveću vanjskotrgovinsku razmjenu, odnosno da je najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, Istinomjer ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!