Neistina

Šarović ustvrdio da Trivić nije negirala BiH kao državu i veličala Dražu Mihailovića

Gostujući 18.10.2022. godine u emisiji “Mreža” Federalne televizije, predsjednik SDS-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH na Opštim izborima 2022. godine Mirko Šarović govorio je i o kandidatima/kinjama za predsjednika/cu Republike Srpske.

Foto: Facebook Mirko Šarović

U tom kontekstu, smatrajući da postoji razlika između Jelene Trivić (PDP) i njenog protukandidata Milorada Dodika (SNSD), Šarović je izjavio da je “Jelena Trivić jedna normalna žena, obrazovana, pametna”, da “nije bilo kakav ekstrem” te dodao da ne negira Bosnu i Hercegovinu, kao i da ne veliča četničkog vođu iz Drugog svjetskog rata Dražu Mihailovića.

Nije ekstrem bilo kakav, naprotiv, patriotski voli RS, što je vrlo prihvatljivo za bilo koga ko se bavi politikom u RS, ne negirajući, naravno, BiH, što ja od nje nikad nisam čuo. Nisam nikad prisustvovao nijednom događaju, nijednom susretu, nijednoj predstavi u kojoj sam ja čuo da Jelena veliča Dražu Mihailovića. Predsjednika RS biraju građani RS, što podrazumijeva da možete da čujete neke stvari ovdje u Sarajevu koje vam se neće svidjeti. Apsolutno.

Mirko Šarović, 18.10.2022.

Međutim, govoreći o negiranju Bosne i Hercegovine, nije bilo davno kada je u emisiji “Telering”, emitovanoj 6. oktobra 2021. godine, nakon što je voditelj predstavio Jelenu Trivić i najavio razgovor o njenim pogledima “na državu, entitet, Banjaluku, politiku i sve ostalo”, kandidatkinja za predsjednicu Republike Srpske ustvrdila da u Ustavu BiH nigdje nije napisano da se radi o državi:

Dobro veče Vama, Mato, dobro veče gledaocima i samo jedna ispravka, ako ste mislili na državu BiH, to nigdje u Ustavu nema napisano, dakle, entiteti da, ali nigdje u Ustavu nemate državni nivo, imate samo Bosna i Hercegovina i zajedničke institucije.

Jelena Trivić, 6.10.2021.

U nastavku razgovora, na opasku voditelja da je Vijeće ministara na državnom nivou, Trivić je odgovorila:

Ne, nego je na nivou zajedničkih (…) ne koristi se termin država.

Jelena Trivić, 6.10.2021.

Ocijenivši tom prilikom neistinitom tvrdnju Trivić da se naziv “država BiH” nigdje ne navodi u Ustavu BiH, Istinomjer je tom prilikom podsjetio na član 1. Ustava BiH, u kojem se navodi da Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država te da ostaje država članica Ujedinjenih naroda:

Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

Ustav BiH

Osim toga, i stav (2) 1. člana Ustava određuje BiH kao demokratsku državu “koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora”, a sljedeći stav definiše da se BiH “sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”.

Ustav BiH u još nekoliko navrata definiše BiH kao državu, spominjući, osim tog termina, i osnovna državna obilježja, poput glavnog grada, simbola, državljanstva i drugih.

S obzirom na to da je Trivić spomenula i izraz “zajedničke institucije”, još jednom smo skrenuli pažnju da Ustav BiH ne prepoznaje takav termin te da se u čitavom tekstu Ustava BiH koristi isključivo pojam “institucije Bosne i Hercegovine”.

Osim navedenog, da je Trivić veličala Dražu Mihailovića, svjedoče i njene riječi izgovorene tokom 14. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS). Na navedenoj sjednici, okončanoj 1.6.2020. godine, odbačena je “Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta“, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 8. sjednici održanoj 15, 19. i 20. maja 2020. godine, a tom prilikom, u svojstvu zastupnice u NSRS, Trivić je izjavila:

Javno sam iznijela svoj stav o prvom gerilcu porobljene Evrope Dragoljubu Draži Mihailoviću. I branila ga i branit ću ga uvijek. I da vi meni govorite da sam ja izdajnik. Porodicu sa očeve strane su spasili četnici. Gdje god je bio četnički pokret nije bilo masovnih pokolja. Nažalost, gdje god je bio partizanski pokret tu su bili masovni pokolji. Moj deda jeste bio partizan igrom slučaja, ali se nikada nije libio da kritikuje Tita i partiju.

Jelena Trivić, 22.5.2020.

I ranije, polovinom oktobra 2019. godine, Šarović je imao priliku da čuje stav Jelene Trivić o Draži Mihailoviću, čiji “patriotizam”, prema njenim riječima, ” i danas može biti zvijezda vodilja”.

S obzirom na to da je Jelena Trivić negirala da je, u skladu s Ustavom, Bosna i Hercegovina država te da je u više navrata veličala četničkog vođu Dražu Mihailovića, Istinomjer u vezi s tim tvrdnje Mirka Šarovića ocjenjuje neistinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!