Dosljedno

Kako je i najavio, Šarović podnio ostavku na mjesto predsjednika SDS-a

Gostujući u emisiji “Dan uživo” televizije N1 12.10.2022.godine, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović komentarisao je mogući kandidatski status za BiH, postizborne kombinatorike, proteste opozicije iz entiteta Republika Srpska, eventualne nepravilnosti i krađe na Opštim izborima, kao i poraz u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Foto: Facebook / Mirko Šarović
Foto: Facebook / Mirko Šarović

Nakon konstatacije voditelja da su Mladen Bosić i Vukota Govedarica nakon poraza na izborima napustili vodstvo stranke, Šarović je odgovorio da je i njegov mandat u slučaju lošeg rezultata također na raspolaganju:

Ukoliko bi se sada bavili sa sobom, to bi umanjilo, rekao bih, neku našu energiju i borbu za ono što želimo, da damo šansu pravdi. Što se mene tiče, nakon ovog perioda, koji će da prođe, mi ćemo otvoriti raspravu unutar stranke, moj mandat je uvijek na raspolaganju. Apsolutno, u slučaju konstatacije lošeg rezultata, svi treba da vučemo konsekvence, i ja svakako, i to uopšte nije na bilo koji način sporno, niti upitno, ali to želimo da uradimo na način kako treba u jednoj stranci.

Mirko Šarović, 12.10.2022.

Sjednica Predsjedništva SDS-a na kojoj su Mirko Šarović, kao predsjednik stranke, i kompletno rukovodstvo ove stranke podnijeli ostavke održana je 3.11.2022. godine.

Nakon održane sjednice, Šarović se obratio novinarima, gdje je istakao da je glavna tema sjednice bila rasprava o izbornim rezultatima i na kojoj je zaključeno da je izborni rezultat ove stranke bio loš.

Glavna tema je bila informacija, odnosno rasprava o izbornim rezultatima SDS-a za Opšte izbore na sva četiri nivoa. Rasprava je bila duga i sveobuhvatna obzirom da imamo konačne rezultate i kao što ste vidjeli, već prvi dan smo ovdje zasjedali i ovo je možda pravi trenutak i prava prilika da saopštimo neke svoje dalje korake. Stav svih nas ovdje, na Predsjedništvu, i to je zaključak, jeste da su izborni rezultati loši. Da je neuspjeh na sva četiri nivoa, da su naša očekivanja bila mnogo veća. Ali ja mislim da je to realna procjena, da je ne uljepšavamo na bilo koji način, i da je na ovaj način saopštavamo, i smatramo da je to važnije nego da nalazimo bilo kakve alibije, znači na bilo koji način, u ovom trenutku Predsjedništvo nije tražilo bilo kakve alibije za loš rezultat.

Mirko Šarović, 3.11.2022.

Također je priznao da kao predsjednik stranke ima najveću odgovornost te da je njegova odluka, kao i svih članova Predsjedništva stranke, ta da se podnosi ostavka.

Kao predsjednik stranke imam najveću odgovornost, to se podrazumijeva, ali članovi Predsjedništva su imali identičan stav. Moja definitivna odluka je da se podnosi ostavka organima stranke, Glavnom odboru, naravno, i Skupštini. Ali isti stav su imali i svi članovi Predsjedništva i mi praktično sada, do izvjesnog vremena, funkcionišemo u tehničkom mandatu.

Mirko Šarović, 3.11.2022.

Formalnog saopštenja na stranicama SDS-a, kao ni na Facebook stranici Mirka Šarovića, do trenutka pisanja ovog teksta nije bilo.

S obzirom na činjenicu da je Mirko Šarović u gostovanju nakon izbora najavio spremnost da podnese ostavku u slučaju loših rezultata SDS-a, što je i uradio na sjednici Predsjedništva ove stranke održanoj 3.11.2022. godine, Istinomjer stav Mirka Šarovića po tom pitanju ocjenjuje dosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!